Vierde roman schrijver Chamuleau

woerden • De vierde roman van de Woerdense schrijver Cees Chamuleau (1945) is uit. Het boek heeft de titel 'De dag dat het orgel zweeg' gekregen. 

Het verhaal gaat over een jonge student op een jongensinternaat halverwege de 19e eeuw. De schrijver heeft geput uit eigen herinneringen en de dagboeken ten tijde van zijn jaren op het Klein Seminarie in de jaren 1950. Zo heet de hoofdpersoon Gilbert van Dissel. Die is vernoemd naar het schoolvriendje van de schrijver, die kort na zijn vertrek naar het seminarie al rolschaatsend door een vrachtwagen is overreden.  

Het zijn beelden en fantasieën uit lang vervlogen tijd, met kleine gebeurtenissen uit het leven van kleine mensen: kostschooljongens. Er bestonden in Gilberts tijd nog geen auto's, er was nauwelijks elektrisch licht en een horloge hing nog aan een ketting, in de vestzak. In de tijd van Chamuleau was er nog geen televisie, geen aardgas en reden in 1956 Russische tanks Boedapest binnen.

Het boek is voor 22,99 eur te bestellen op www.boekscout.nl


4-mei herdenking

harmelen • Op zaterdag 4 mei worden in Harmelen de oorlogsslachtoffers herdacht. De herdenking wordt georganiseerd door de Oranjevereniging en het Interkerkelijk Overleg Harmelen. Om 19.00 uur begint er in de Bavokerk een dienst met als thema: 'Grenzeloos gedenken'. Medewerking wordt verleend door het Bravissimokoor, de scouting en leden van het interkerkelijk overleg. Aansluitend zal er een stille tocht plaatsvinden en wordt er een krans gelegd bij het herdenkingsmonument bij de Hervormde kerk. Er wordt gesproken door de vertegenwoordiger van de Oranjevereniging en de gemeente Woerden. Verder zullen kinderen gedichten voordragen. Daarna volgt de twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus.


Expositie leden Polycromia

woerden • In de bibliotheek van Woerden zijn tot en met juni werken te zien van leden van schildersclub Polycromia.

Leden van de club zijn hobbyschilders Cees Blonk, Joyce de Haan, Trijnie Kinds, Henk Kloosterboer, Marga Vijn, Stijnie Vroege en Truus Zwaneveld. Zij zijn zich pas op latere leeftijd gaan toeleggen op het schilderen. Afgelopen jaar is het gezelschap uitgebreid met Hanneke van Rijnsoever, Ella Droogers en Maartje Verweij. Iedere donderdagmorgen komen ze bij elkaar in de ruimte van de Kunstkring om vrij te schilderen op papier, doek of paneel. Tijdens de koffie of aan het einde van de ochtend wordt er commentaar op elkaars werk geleverd. Leden van Polycromia exposeerden hun werken eerder in onder meer het voormalige Hofpoort Ziekenhuis, de bibliotheken van Harmelen en Woerden en kerkgebouw Het Baken. De vijftig schilderijen die nu worden geëxposeerd laten verschillende stijlen zien en tonen landschappen, stillevens, dieren, (sport)portretten en dromerige voorstellingen in realistische, kleurrijke en vrije expressie.