Voorrangsregeling blijft gehandhaafd

woerden • Statushouders blijven voorrang houden bij de toewijzing van een sociale huurwoning in Woerden. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten.

Een motie van LijstvanderDoes en de VVD om de voorrangsregeling per 1 januari 2027 te beëindigen, kreeg onvoldoende steun (16 tegen, 14 voor). De twee fracties willen dat Woerdense woningzoekenden meer kans maken op een sociale huurwoning. Zij moeten nu soms meer dan 10 jaar wachten op een huis. 

De huidige situatie is dat statushouder bij hun komst naar Woerden per direct recht hebben op een sociale huurwoning. Dit was tot 1 juli 2017 verplicht doch inmiddels niet meer. In Woerden is de verplichting nog van kracht en de motie beoogde dit te beëindigen. 


Dit najaar duidelijkheid voor Oekraïners

woerden • De gemeenteraad wil dat er dit najaar duidelijkheid is voor de Oekraïners die nu nog in het oude kantoor van Campina verblijven. De vluchtelingen moeten weg uit het pand aan De Bleek omdat er een asielzoekerscentrum (azc) in komt.

In ruil voor de komst van het azc krijgt de gemeente 96 flexwoningen van het COA. Deze zijn bedoeld voor starters, statushouders en spoedzoekers. 48 flexwoningen komen op het naastgelegen parkeerterrein te staan. Voor de overige 48 moet nog een plek worden gevonden elders in de gemeente. Wethouder Jacques Rozendaal denkt niet dat het lukt om de woningen voor 1 januari 2025 in gebruik te nemen. Gevolgen heeft dat niet. "Dan blijven de woningen wat langer in de opslag." 

Hij benadrukte dat er voor de Oekraïners voorlopig niets verandert. "Tot 4 maart 2025 mogen ze op de locatie blijven", verduidelijkt Rozendaal. Het COA moet voor hen huisvesting regelen, zo is afgesproken "De komende tijd gaan we met het COA op zoek naar een woonplek voor hen."