• Gertjan Brak van Siveo '60.
• Gertjan Brak van Siveo '60. Foto: Thomas Sohilait

Actieve back die wel een gokje durft te wagen

Sport 1.586 keer gelezen

ZEGVELD • Gertjan Brak is al jaren basisspeler van het Zegveldse Siveo ’60. Voor de 29-jarige voetballer staat slechts één ding voorop. “Ik moet vooral plezier hebben in het voetbal.” 

De naam van Brak staat vrijwel altijd op het wedstrijdformulier van de vierdeklasser. Als 17-jarig ‘broekie’ kwam hij bij de selectie en twaalf jaar later heeft de linkervleugelverdediger nog altijd evenveel plezier in het spelletje. Een handvol trainers heeft hij zien komen en gaan. Allemaal noteerden ze op de positie van linksback zijn naam. 

Weekend weg
Toch gaat hij er zelf nooit vanuit dat hij altijd een basisplek heeft. “Het maakt je ook beter als je weet dat iemand anders op jouw positie kan staan.” Een keer verloor hij zijn plek, onder trainer Koos van Zoest. “Ik ging twee keer een weekend weg aan het begin van het seizoen, nadat ik de hele voorbereiding had meegedaan. Uiteindelijk heb ik mijn plek weer terug verdiend met keihard werken en jezelf op trainingen laten zien. En ach, als dat niet langer is dan een paar maanden op elf jaar selectievoetbal dan vind ik dat ook wel meevallen”, stelt Brak nuchter vast.

Bij de selectie volgde hij veteraan Bennie Muller op. Tot zijn 34e speelde hij in het eerste elftal toen trainer Anton Broers Brak de kans gaf. Eerst mocht hij meetrainen, waarna er enkele oefenpotjes volgden. Al vrij snel werd hij ook in competitiewedstrijden opgesteld. “Toen moest ik mij vooral richten op de basistaken. De rechtsbuiten moest ik overal naartoe volgen. Als hij naar de wc ging, moest ik bij wijze van spreken mee.” 

Gokje
Nu Brak ouder is wordt er meer van hem verwacht. En dat vindt hij niet erg. “Ik ben een actieve back en durf wel een gokje te wagen om aanvallend mijn bijdrage te leveren. De bal wordt door mij dan misschien wel vaker ingeleverd, maar ik vind dat wel leuker dan negentig procent van de ballen terug te spelen op de centrale verdedigers of op keeper Erik Streng.” 

Het is een manier die door Koos van Zoest en huidig trainer Jos Verweij ook wordt verwacht van hem. “Het is niet meer van deze tijd om enkel de spits uit te schakelen en verder niet meer deel te nemen aan het aanvalsspel.”

Als linksbenige speler heeft Brak ook een streepje voor bij de voetbalromanticus. Voorlopig heeft het nog niet tot een competitiezege geleid. Tegen Zwammerdam en GSV speelde de ploeg gelijk. “Het gaat niet makkelijk worden, maar wij gaan wel voor promotie. In de tijd dat ik bij Siveo ‘60 speel, hebben we zo’n vijf à zes keer de nacompetitie gehaald. Dat is een leuk toetje voor ons als spelers, staf maar ook voor de toeschouwers.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Sinterklaas op bezoek in Kamerik Nieuws 26 nov., 16:40
Afbeelding
Scooterbestuurder gaat ervandoor na botsing met fietsster 112 26 nov., 12:13
Afbeelding
Startschot van jaarlijkse kerstboomverkoop; eerste boom naar Oekraïense vluchtelingen Nieuws 24 nov., 17:34
Afbeelding
Sluiting dreigt voor kringloopwinkel in Woerden Nieuws 24 nov., 16:50
Afbeelding
Sluis zit landelijke intocht Sinterklaas in de weg Nieuws 24 nov., 15:38
Afbeelding
Nieuw paar schoenen voor 262 Woerdense kinderen Nieuws 24 nov., 10:22
Afbeelding
Tweede doel '24 uur van Woerden' bekendgemaakt Nieuws 24 nov., 09:38
Afbeelding
Zesde keer Wereldlichtjesdag in Woerden Nieuws 23 nov., 14:57