• Dierenasiel Reijerscop aan de Reijerscopse Overgang in Harmelen.
• Dierenasiel Reijerscop aan de Reijerscopse Overgang in Harmelen. Foto: Yvonne van Woudenberg
ingezonden

Gezocht: vrijwilligers met een hart voor dieren

Zakelijk 557 keer gelezen

HARMELEN • Een paar extra handen, dat kan Stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. goed gebruiken. Vooral voor het telefoonteam en de dierenambulance is versterking hard nodig. 

Zo’n 280 vrijwilligers telt de stichting. Die houden zich bezig met verzorgen van honden, katten, konijnen en siervogels in het asiel in Harmelen, zitten achter de balie om bezoekers te ontvangen of rijden op de dierenambulance. “Het is best een groot team, maar we kunnen nog wel wat mensen gebruiken”, verklaart Erika Kranenburg, samen met Jacqueline Schouten verantwoordelijk voor vrijwilligerszaken bij de stichting. 

Zóveel functies
De zorg voor dieren is voor velen dé reden om zich als vrijwilliger aan te melden, “maar we hebben binnen onze stichting zóveel andere functies die ook heel belangrijk zijn”, zegt Schouten. “Neem de functie van centralist. Die beantwoordt meldingen die binnenkomen, verzamelt voldoende informatie en stuurt de vrijwilligers in de dierenambulance op meldingen af.”

In deze functie, die vanuit huis wordt gedaan, is doorvragen essentieel. Kranenburg: “We zijn 24-7 bereikbaar en krijgen dagelijks talloze telefoontjes, variërend van kinderen die om informatie vragen voor hun spreekbeurt tot aan meldingen van een aangereden hond. Door de juiste vragen te stellen kan je als centralist direct hulp bieden. In ons systeem staat precies wat je in welke situatie moet doen. Met een beetje hulp van de centralist kunnen melders vaak zelf het probleem oplossen, zonder dat de dierenambulance hoeft uit te rukken.”

Wild
Voor die dierenambulance zijn ook extra vrijwilligers nodig. De medewerkers redden jaarlijks honderden dieren. “De dierenambulance gaat af op meldingen van dieren die in nood zijn, zoals zieke, gewonde of zwervende dieren. Van zwaan tot kat en van hond tot egel. Geen dag is hetzelfde op de dierenambulance; het is zeer afwisselend werk.”

Wilde dieren die gewond zijn geraakt, worden opgelapt en daarna teruggeplaatst in de natuur. “Van huisdieren proberen we de eigenaar te vinden”, aldus Kranenburg. “Lukt dat niet? Dan zoekt het dierenasiel een nieuw baasje voor ze.” Het beeld dat vrijwilligers na een melding in de ambulance springen om een hond, kat of ander dier te reanimeren, klopt volgens Schouten niet helemaal. “De dierenambulance is een vervoersdienst en brengt dieren naar onze opvanglocatie of naar de dierenarts. Onze medewerkers verrichten geen specialistische medische handelingen.” 

Het werk in het asiel of bij de dierenambulance is vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend. “Dieren zijn afhankelijk van onze zorg, ook in het weekend en op alle feestdagen”, benadrukt Anne Marie Jongedijk, voorzitter van de stichting. “Het is daarom belangrijk dat je komt als je vrijwilliger wil worden. We verwachten een stukje commitment van mensen.” 

Tijd
Nieuwe vrijwilligers worden goed ingewerkt. Om te kijken wat het werk inhoudt, lopen ze de eerste diensten mee met een ervaren vrijwilliger. Heel veel tijd kost het vrijwilligerswerk niet. Zo hebben dierverzorgers één dienst per twee weken. “Overdag ben je drie uur kwijt en ‘s avonds anderhalf uur”, legt Kranenburg uit. “Uiteraard is het ook mogelijk om meer uren te draaien, maar het is niet zo dat je er een hele dag aan kwijt bent.”

De vrijwilligers die al actief zijn binnen de stichting zijn heel trouw en werken er al lang. Jongedijk: “Veel van onze vrijwilligers zijn al tien jaar of langer bij ons actief. Super fijn natuurlijk. Maar we hebben ook mensen die voor kortere tijd werken, bijvoorbeeld om te re-integreren. Het leuke is dat veel mensen blijven hangen omdat ze het zo naar hun zin hebben. Dat zegt wel wat over onze organisatie.”

Meer informatie via deze link.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• Wethouder Arjan Noorthoek bij het nieuwbouwproject Weidse Weelde in Kamerik.
Gemeente Woerden: 'Praat mee over wonen' Nieuws 14 uur geleden
• Vuurwerkresten.
Minder prullenbakken vernield rond jaarwisseling Nieuws 15 uur geleden
• Plaatsing van een flexflitser.
'Flexflitsers' langs wegen in Woerden Nieuws 15 uur geleden
• Medewerkers mochten de heipaal beschrijven.
Startschot gegeven voor bouw houten bedrijfshal BluePrint Automation Nieuws 27 feb, 16:42
Afbeelding
Aanhanger schoonmaakbedrijf in brand 112 27 feb, 11:05
Afbeelding
Singlereizen zijn actieve vakanties in groepen ingezonden mededeling 27 feb, 10:55
Afbeelding
Jan van der Vlist antiek & brocante houdt totale leegverkoop ingezonden mededeling 26 feb, 10:55
• Overtreding op speler van SC Woerden tijdens de wedstrijd tegen VEP.
VEP wint stadsderby van SC Woerden Sport 26 feb, 10:06