Afbeelding
stockfoto

‘Polder Reijerscop meest geschikt voor plaatsing windturbines’

Algemeen 1.235 keer gelezen

WOERDEN/HARMELEN • De polder Reijerscop langs de A12 bij Harmelen is de meest geschikte locatie om windturbines te plaatsen. Dat concludeert het college van Woerden na onderzoek. Hierin zijn polders Reijerscop en Barwoutswaarder met elkaar vergeleken. 

De twee gebieden zijn eerder door de gemeenteraad aangewezen als locaties voor het opwekken van zonne- en windenergie. Voor windenergie wilde de raad Reijerscop en Barwoutswaarder nader vergelijken op een aantal criteria. Reijerscop komt op vrijwel alle criteria naar voren als meer geschikt voor de opwek van windenergie. Dit moet gebeuren met windturbines van ruim 200 meter hoog.     

Afstand
Een belangrijk verschil tussen de beide gebieden is de afstand tot woningen. In Reijerscop is meer ruimte beschikbaar. Dat maakt dat windturbines daar op een grotere afstand van woningen kunnen staan dan in Barwoutswaarder. Ook het aantal woningen in de nbijheid van de mogelijke windlocaties is in Reijerscop aanzienlijk lager dan in Barwoutswaarder.

Wethouder Jelmer Vierstra (energie): “Dit verschil in het aantal woningen is een belangrijke reden geweest voor het college om voor te stellen Reijerscop aan te wijzen. Toch blijft het een moeilijk besluit. We weten dat de komst van windturbines zorgen meebrengt voor omwonenden. Als de gemeenteraad definitief een keuze heeft gemaakt voor een gebied, gaan wij in dat gebied met omwonenden in gesprek om te horen welke zorgen en wensen er leven en hoe wij daar zo goed mogelijk mee om kunnen gaan.”

De gemeenteraad neemt het collegevoorstel binnenkort in behandeling en neemt hier mogelijk dit kalenderjaar nog een besluit over. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Sinterklaas op bezoek in Kamerik Nieuws 26 nov., 16:40
Afbeelding
Scooterbestuurder gaat ervandoor na botsing met fietsster 112 26 nov., 12:13
Afbeelding
Startschot van jaarlijkse kerstboomverkoop; eerste boom naar Oekraïense vluchtelingen Nieuws 24 nov., 17:34
Afbeelding
Sluiting dreigt voor kringloopwinkel in Woerden Nieuws 24 nov., 16:50
Afbeelding
Sluis zit landelijke intocht Sinterklaas in de weg Nieuws 24 nov., 15:38
Afbeelding
Nieuw paar schoenen voor 262 Woerdense kinderen Nieuws 24 nov., 10:22
Afbeelding
Tweede doel '24 uur van Woerden' bekendgemaakt Nieuws 24 nov., 09:38
Afbeelding
Zesde keer Wereldlichtjesdag in Woerden Nieuws 23 nov., 14:57