• Paul en Cindy Sengers bij de AED naast hun voordeur.
• Paul en Cindy Sengers bij de AED naast hun voordeur. Foto: Floris Bakker

Na twee dagen actie genoeg geld voor AED in de straat

Algemeen 2.423 keer gelezen

WOERDEN • Na een reanimatie kwam Paul Sengers erachter dat er geen AED in zijn eigen buurt aanwezig was. Reden voor de Woerdenaar om in actie te komen.

Paul kreeg in oktober een oproep via zijn mobiele telefoon. Een vrouw was getroffen door een hartstilstand. “Dat was hier letterlijk om de hoek van de Alpenstraat, dus ben ik er gelijk heen gerend en begon direct met reanimeren.” Dat hield hij vol, tot de politie kwam met een AED. “Ze is met hartslag met de ambulance weggegaan, maar je hoort helaas nooit of het slachtoffer het heeft gered.”

Niet bereikbaar
Paul gaat naar huis en denkt daar op de bank na over de reanimatie. “Ik ben al jaren burgerhulpverlener bij HartslagNu, maar had nooit eerder iemand gereanimeerd. Voor de eerste keer ging het best goed.” Tegelijkertijd vraagt hij zich af hoeveel AED’s er in de buurt hangen. “Ik wist dat de Margrietschool er eentje heeft, maar die is na 17.00 uur niet bereikbaar. Op de app van HartslagNu ontdekte ik dat er in heel Snel en Polanen slechts vijf zijn die je in geval van nood kunt gebruiken. De dichtstbijzijnde AED hangt op 300 meter afstand. In het slechtste geval ben je dus 600 meter aan ‘t rennen. Dat is veel te lang, het lukt je dan nooit om het slachtoffer op tijd te helpen.”

Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal, weet Paul. “Hoe sneller je begint met reanimeren, hoe groter de kans dat iemand het overleeft.” Zelf is hij al jaren bedrijfshulpverlener van het Antonius Ziekenhuis in Woerden waar hij werkt bij de technische dienst. Ook helpt hij als EHBO’er mee bij grote evenementen in de stad. “Je moet elk jaar een herhalingscursus reanimeren volgen. Doe je dat niet, dan is je diploma niet meer geldig.” 

Donaties
Om ervoor te zorgen dat er een AED in de buurt komt, besluiten Paul en zijn echtgenote Cindy via de website buurtaed.nl een actie op te zetten. Ze sturen een bericht naar al hun contacten en plaatsen een oproep op Facebook. Ook maken ze een flyer die ze bij buurtbewoners in de brievenbus gooien. Al snel stromen de donaties binnen. “Binnen twee dagen hadden we de benodigde 2.667 euro bij elkaar”, vertelt Cindy trots. “Het ging zo hard, echt ongelooflijk. We kregen ook van veel buurtbewoners te horen dat ze het zo’n goed initiatief vonden.”

De AED is inmiddels geplaatst en hangt aan de muur naast de voordeur. Paul begon ook een actie voor zijn vader in de omgeving van de Ibizakade, de straat waar hij woont. “Mijn vader was vroeger, net als ik, actief voor het Rode Kruis. In zijn wijk was helemaal niets, dus hebben we samen de actie opgezet. Ook daar liep het goed en hadden we in zes dagen het geld bij elkaar.” 

Reanimatiecursus
Woerden telt nog veel wijken waar geen AED’s in de buurt hangen. “Neem het Staatsliedenkwartier. Daar hangt er geen één. Ik zou zeggen: kom in actie en probeer met buurtgenoten geld in te zamelen om er eentje aan te schaffen.” Tegelijkertijd raadt hij iedereen aan om een reanimatiecursus te volgen. “Door zelf te weten hoe je moet handelen in een noodsituatie red je levens.”  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Kerstmarkt in Woerdense Bekenlaan als herdenking, 'omdat we Abbo zo missen' Nieuws 7 dec., 16:07
Afbeelding
Zeven jaar cel geëist voor schietpartij in Woerdense woning Nieuws 6 dec., 16:32
Afbeelding
Gezocht: vrijwilligers met een hart voor dieren ingezonden 6 dec., 16:30
Afbeelding
Column Mirte Damen: Verandering Nieuws 6 dec., 15:22
Afbeelding
Parkeerregels voor Woerdense binnenstad vereenvoudigd Nieuws 5 dec., 20:10
Afbeelding
Woerdense wethouder Ad de Regt stopt ermee, werk fysiek te zwaar Nieuws 5 dec., 19:48
Afbeelding
Koor Bravour treedt op tijdens 48e Steinhagener Weihnachtsmarkt Nieuws 5 dec., 09:44
Afbeelding
Veegwagen schiet tegen vangrail A12 bij Harmelen 112 5 dec., 09:26