Afbeelding
Foto: stockfoto

Raad Woerden akkoord: er komen windmolens in Reijerscop

Algemeen 1.112 keer gelezen

WOERDEN • Er komen windmolens Reijerscop. Een meerderheid van de raad stemde donderdagavond in om de polder bij Harmelen aan te wijzen als locatie voor grootschalige opwek van windenergie.

Wel moet de gemeente gezondheidseffecten voor omwonenden in beeld brengen. En kijken of een deel van de opbrengsten van windenergie kan worden gebruikt om omwonenden die hinder ondervinden van de windturbines te compenseren. 

Niet verrassend
De uitkomst van de stemming was niet verrassend. Van de coalitiepartijen stemde, zoals verwacht, alleen LijstvanderDoes tegen. Die lokale partij is altijd al tegen windmolens geweest, maar stapte vorig jaar toch in een coalitie met CDA, Progressief Woerden en ChristenUnie-SGP. Partijen die minder moeite hebben met de opwek van windenergie.

Fractievoorzitter Lenie van Leeuwen verklaarde dat bij de coalitieonderhandelingen is afgesproken dat de plaatsing van windmolens een ‘vrij onderwerp’ zou zijn. Elke coalitiepartij mag een eigen standpunt innemen. “Wij zijn én blijven tegen de plaatsing van windmolens.” 

Toch waren met name de oppositiepartijen zeer kritisch. “U zegt voortdurend tegen de komst van windmolens te zijn, maar bent straks wel mede verantwoordelijk voor de uitvoering van dit raadsvoorstel”, hield Femke van Kooten (Splinter) haar voor. 

Hendrie van Assem (Inwonersbelangen) wilde weten of LijstvanderDoes eraan dacht om uit de coalitie te stappen. “Dat is absoluut niet het geval”, reageerde Van Leeuwen geprikkeld. “Binnen de coalitie kunnen we meer betekenen voor onze inwoners dan erbuiten. Een verschil van inzicht over een enkel onderwerp kan en mag nooit leiden tot een breuk.”

Zegje
Veel oppositiepartijen zijn tegen de bouw van windturbines in Reijerscop. Malik Arbaj (Woerden&Democratie) hekelt het feit dat bewoners in de polder geen enkele kans hebben gehad om hun zegje te doen. Hij verzocht het college daarom om het voorstel terug te nemen. “Start eerst met een participatieproces en kies dan pas voor een gebied.” 

Splinter is weliswaar voorstander van de opwek van windenergie, maar vindt het Groene Hart geen geschikte plek voor windturbines. Die tasten het open landschap aan. Femke van Kooten toonde een foto van de Bonaventurakerk, nu nog met 77,2 meter het hoogste gebouw van Woerden. “Die kerk valt in het niet naast zo’n giga windmolen van 240 meter hoog.” 

Er bestaan ook zorgen over de gezondheid van inwoners van polder Reijerscop. Het RIVM doet momenteel onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van windturbines. Verschillende fracties stelden voor te wachten tot de resultaten bekend zijn, maar volgens wethouder Jelmer Vierstra heeft dat weinig zin. “Als de rijksnormen strenger worden dan onze eigen normen, gaan wij die overnemen. En als blijkt dat windmolens er niet kunnen komen, dan komen ze er niet.”

De gemeente gaat de plannen nu verder uitwerken. Vierstra beloofde om belanghebbenden er zoveel mogelijk bij te betrekken. Hij doelde met name op de bewoners van Reijerscop. “Al het moet ga ik huis aan huis langs de deuren om met iedere bewoner het gesprek aan te gaan.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Kerstmarkt in Woerdense Bekenlaan als herdenking, 'omdat we Abbo zo missen' Nieuws 7 dec., 16:07
Afbeelding
Zeven jaar cel geëist voor schietpartij in Woerdense woning Nieuws 6 dec., 16:32
Afbeelding
Gezocht: vrijwilligers met een hart voor dieren ingezonden 6 dec., 16:30
Afbeelding
Column Mirte Damen: Verandering Nieuws 6 dec., 15:22
Afbeelding
Parkeerregels voor Woerdense binnenstad vereenvoudigd Nieuws 5 dec., 20:10
Afbeelding
Woerdense wethouder Ad de Regt stopt ermee, werk fysiek te zwaar Nieuws 5 dec., 19:48
Afbeelding
Koor Bravour treedt op tijdens 48e Steinhagener Weihnachtsmarkt Nieuws 5 dec., 09:44
Afbeelding
Veegwagen schiet tegen vangrail A12 bij Harmelen 112 5 dec., 09:26