• Rosa Bakker van Stervensbegeleiding 2.0.
• Rosa Bakker van Stervensbegeleiding 2.0. Foto: Paul van den Dungen

Woerdense Rosa start met Stervensbegeleiding 2.0: ‘Ik vind dat het anders kan en anders moet’

Algemeen 2.851 keer gelezen

WOERDEN • Rosa Bakker-Weijers uit Woerden bood vorig jaar hulp aan een vriendin die terminaal ziek was. Het proces dat zij moest doormaken was voor Rosa een reden om zich professioneel met stervensbegeleiding bezig te gaan bezighouden. Met haar Stervensbegeleiding 2.0 wil zij daarmee ook van maatschappelijke betekenis zijn.

In april 2022 liet vriendin Friend aan Rosa weten dat ze uitbehandeld was. De chemo had niet het gewenste effect gehad en het ziekenhuis kon niets meer voor haar doen. De deur ging dicht. Zij moest straks haar man en zes kinderen alleen achterlaten. Nazorg vanuit het ziekenhuis was er niet. Het enige wat die nog kon doen voor haar was een plek in een hospice regelen.

Eigen omgeving
Voor Friend was dat echter geen optie. Zij wilde niet weg bij haar gezin en uit haar eigen omgeving. “Vaak weten mensen niet welke wegen ze nog kunnen bewandelen en hebben ook geen tijd meer om zich daarin te verdiepen”, aldus Rosa. “Tijd en energie zijn nodig voor gezin en familieleden.” Rosa bezocht Friend zo vaak ze maar kon. “Friend had pijn en was benauwd, maar moest intussen nog steeds een trap op als ze wilde rusten en ook dat kostte energie. Het gevecht dat Friend voor haar dood moest leveren was gewoonweg bizar. Ik vind dat het anders kan en ook anders moet.”

Aan een overlijdensproces gaat veel vooraf. Het regelen van tal van zaken, nog los van de dagelijkse beslommeringen, is iets waar mensen vaak niet bij stilstaan. “Bij mijn vriendin was dat allemaal niet goed voorbereid”, zegt Rosa. “Er waren heel veel vragen in het hier en nu, maar ook over het later van straks. Als de patiënt is overleden komt de begrafenisondernemer. Heel belangrijk dat die na de dood een aantal zaken met de nabestaanden kan bespreken en eventuele wensen nog kan vervullen. Maar ik vind juist dat de hele periode voor het overlijden en het begeleiden van een stervende nog veel belangrijker. Niet alleen voor de patiënt maar ook voor haar omgeving. Hoe mooi is het om met de patiënt, kinderen, echtgenoot en overige naasten nog bij leven gesprekken te kunnen voeren en wensen te mogen vervullen. Maar ook de meest basale zaken nog te kunnen bespreken en waar mogelijk af te handelen. Iedereen heeft op die momenten wel andere dingen aan het hoofd en denkt vaak niet meer aan de meest simpele, maar wel noodzakelijke dingen. Hoe mooi is het voor de patiënt om met een meer dan geruist hart deze wereld te gaan verlaten en zich geen zorgen meer te hoeven maken dat er dingen niet geregeld zijn.” 

Mentale begeleiding
Het was voor Rosa aanleiding om Stervensbegeleiding 2.0 op te richten. “Ik bied mijn diensten aan met een begeleiding op maat en in samenspraak met de cliënt en zijn of haar gezinsleden en naasten. Ik geef ook mentale begeleiding in de thuissituatie en regel eventueel de praktische zaken. Ik neem daarin uitgebreid te tijd om met iedereen te praten en te overleggen, en vooral te kijken wat er allemaal nog mogelijk is.”

Rosa Bakker is sinds 2002 afgestudeerd SPV-er (sociaal psychiatrisch verpleegkundige) en is onder meer bekend met moeder-kind begeleiding en ouderen met verschillende ziektebeelden. Haar website www.stervensbegeleiding-2-0.nl biedt extra informatie en ook de mogelijkheid om contact op te nemen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Nieuwbouw Huize Gaza in Harmelen wil maar niet vlotten Nieuws 29 nov., 16:02
Afbeelding
Bouwplan voor uitvaartcentrum valt slecht bij omwonenden Nieuws 29 nov., 15:55
Afbeelding
Top 2000 Quiz in Woerden Nieuws 29 nov., 15:54
Afbeelding
Explosie vernielt voorgevel van beautysalon in centrum Woerden Nieuws 29 nov., 08:40
Afbeelding
IJsbaan Woerden gaat zaterdag open Nieuws 28 nov., 08:50
Afbeelding
Koor Bravour wint Battle of the Shanty's Nieuws 27 nov., 16:33
Afbeelding
Winst voor waterpolosters ZPC Woerden Sport 27 nov., 15:35
Afbeelding
Brand in appartementencomplex in Woerden 112 27 nov., 08:44