Juf Laura Miedema van groep 6 liet het haar knippen voor Stichting Haarwensen. En de kinderen spaarden geld voor dit goede doel. Eigen foto
Juf Laura Miedema van groep 6 liet het haar knippen voor Stichting Haarwensen. En de kinderen spaarden geld voor dit goede doel. Eigen foto Foto: Molenwiek

Feestje Molenwiek met een goed doel

Algemeen 172 keer gelezen

Basisschool de Molenwiek heeft nu een feestweek met springkussen, schminken, ijskar, kleurwedstrijd, uitje naar de Boerinn voor de bovenbouw en vrijdag een vossenjacht in de wijk. “Een jarenlange traditie”, vertelt directeur Mirjam Arts. Het is ook feest voor Stichting Haarwensen want het haar van juf Laura Miedema van groep 6 is er af gegaan.

Winny van Rij

Woerden – “43 centimeter voor een bedrag van maar liefst 1312,60  euro”, vertelt zij. Juf Laura had al twee keer eerder gedoneerd. “Mijn haar groeit ontzettend hard.” Elk jaar mag groep 8 een goed doel uitkiezen waarvoor alle kinderen op de laatste vrijdag van de maand kleingeld meenemen: muntjesdag”, zegt Mirjam. “Laura hield een pitch en de kinderen vonden dit een mooi doel.” Niet alleen haar doneren maar ook geld. “De Stichting Haarwensen heeft wel haar genoeg maar geen geld om het haar te verwerken tot een pruik”, zegt Laura.

Heel actief

Door corona waren er wat minder dagen waarop de kinderen geld mee naar school konden nemen. “Maar de laatste dagen kwam er elke dag wel wat bij. Ze waren heel actief met lege flessen inzamelen en heitjes voor kwarweitjes.”

Onderwijs Anders

Dit mooie doel is gekoppeld aan het jubileum van de school. “We bestaan 45 jaar en hebben natuurlijk een lange historie”, vertelt Mirjam. “De school brandde ooit af maar niemand die hier nu op school zit, weet daar nog iets van.” Liever heeft ze het over de omslag die de school vier jaar geleden maakte in het onderwijs: Unit Onderwijs. “Wij noemen dat Onderwijs Anders.” De groepen zijn geclusterd: 1, 2 en 3 de onderbouw, 4, 5 en 6 de middenbouw en 7 en 8 de bovenbouw. “De kinderen beginnen ‘s morgens gezamenlijk per basisgroep, leren zodoende met elkaar omgaan en samenwerken.”

Eenvoudige overgang

Het voordeel is dat kinderen van groep 3 nog wat langer spelenderwijs kunnen leren. “s Morgens les en ‘s middags in de hoeken spelen. Zoals in de marktkraampjes waar ze leren tellen en allerlei groente en fruit leren kennen.” Andersom hangen kinderen van groep 2 aan de lippen van kinderen uit groep 3 als zij een boekje lezen. “De overgang naar de andere groepen is veel gemakkelijker. We sluiten veel beter aan bij hun ontwikkeling.” Ook de leerkrachten staan er minder alleen voor. “Ze overleggen wekelijks over alle kinderen in hun unit, voeren samen oudergesprekken en kunnen elkaar vervangen.” 

Nieuwe aanwas

Ook ouders zijn blij met het nieuwe onderwijs. “Ze waren positief kritisch bij de invoering, logisch als je een nieuwe weg in slaat.” Er komen juist nieuwe ouders op af. “Het begint echt zijn vruchten af te werpen.” In coronatijd moesten de groepen helaas weer uit elkaar. “Dus we kijken er erg naar uit om dit na de zomer weer op te pakken.” Ondertussen worden de onderbouwlokalen verbouwd. “Om nog meer te kunnen aansluiten bij onze visie.”

Lange traditie en vernieuwend onderwijs gaan goed samen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Bart Somers beweegt zijn kunstwerk naar de juiste plek.
Het hoofd van Bart's moeder staat in Woerdense kerktuin Nieuws 3 mei, 15:19
• Bouw van flexwoningen in Montfoort.
Cazas Wonen wil woningzoekenden helpen met kant-en-klare woningen Nieuws 3 mei, 12:32
• De auto belandde op zijn kant.
Auto slaat over de kop bij Harmelen door plas op de weg 112 3 mei, 09:15
• Hennie Epping jr. bij het billboard met daarop rechts zijn vader voor het Stadsmuseum.
Billboards op 'schuldige plekken' in Woerden Nieuws 2 mei, 12:37
• De 93-jarige mevrouw Eva Molenbroek voor de boerderijwoning aan de Kasteellaan in Harmelen.
Na jaren ziet Eva in Harmelen boerderij terug waar ze als oorlogskind verbleef Nieuws 2 mei, 11:01
• Stadsgids Marja Hanko zal de stadswandelingen verzorgen.
Stadswandeling door binnenstad van Woerden Nieuws 2 mei, 10:58
• De brandweer ging via de achterzijde van de woning naar binnen om het vuur te bestrijden.
Woningbrand aan Wagenstraat in Woerden; supermarkt en woningen ontruimd 112 2 mei, 10:31
• Cor Remmerswaal, Jacco van Elk en Lauw Uittenbogaard.
'Met Cor pakt door probeer ik mijn steentje bij te dragen' Nieuws 1 mei, 15:27