Logo woerdensecourant.nl


Foto: Nik Mandemakers

Herinneringen aan Van Vliet

Ten tijden van oorlog was er in Woerden een lichtpunt. Arie van Vliet sleepte juist in die periode van geweld vele prijzen in de wacht. In 2001 overleed de baanwielrenner, maar nog altijd is zijn herinnering tastbaar. In de voortuin van zijn huis staat nog altijd een monument, gemaakt door Josef Pirkner, om hem te herdenken.

Woerden - Waar de gedachten aan wereldkampioenen heden ten dage vooral uitgaan naar Floortje Mackaij en Ellen van Dijk, herbergt Woerden meer kampioenen. Voor de tweede wereldoorlog werd Van Vliet eenmaal wereldkampioen als amateur en als professional flikte hij dit nogmaals drie keer. In 1953 werd hij voor de laatste keer de beste van de wereld, waarna deze prestatie hem ook de titel van sportman van het jaar opleverde.

Olympisch goud

Memorabel blijft de finale van het sprintnummer op de Olympische Spelen van 1936. Een mooie zilveren medaille behaalde hij, maar dat had eigenlijk een gouden moeten zijn. De Duitser Tony Merkens hield zich niet aan de regels, maar in het Nazi-Duitsland kon het niet anders dan dat hij de gouden plak kreeg omgehangen. Zijn revanche haalde hij op de één kilometer tijdrit. Een gouden plak viel hem ten deel.

Beeld

In 2001 overleed Van Vliet in Woerden, maar dankzij het beeld blijft zijn herinnering aanwezig. Gedurende de Nacht van Woerden zal de gedachte teruggaan naar Van Vliet wanneer elke ronde weer het beeld van de overleden Woerdenaar gepasseerd zal worden.

Meer berichten
Shopbox