Stemmal in stemlokaal gemeentehuis Woerden tijdens verkiezingen

  •   keer gelezen

WOERDEN • Er komt een stemmal in het stemlokaal in het gemeentehuis van Woerden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dat laat het college weten in antwoord op vragen van het CDA Woerden en progressief Woerden.  


Een stemmal maakt het voor inwoners met een visuele beperking makkelijker om een stem uit te brengen. Een medewerker van het stembureau legt het stemformulier in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes. Via een soundbox met koptelefoon krijgt de stemmer te horen welke partijen en kandidaten op het stembiljet staan. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat wordt gevonden door onder de partij van keuze de gaatjes te tellen. Met het potlood maakt de stemmer het gewenste vakje rood.  

De raadsfracties van het CDA Woerden en Progressief Woerden deden onlangs een oproep aan burgemeester en wethouders om minimaal één stemmal met soundbox aan te schaffen. Een investering van 4.500 euro moest volgens de fracties geen sta-in-de-weg zijn. 

Brief
CDA-raadslid Rumo van Aalst is dan ook blij dat het college gehoor heeft gegeven aan de oproep van de twee partijen. “Maar het stemt ons vooral goed dat het college nog meer maatregelen neemt om de verkiezingen in maart 2022 beter toegankelijk te maken. Zo worden de houten vlonders en drempels vervangen door professionele drempels van aluminium voor buiten en binnen de stemlocaties. En ook komt er een brief in beeldtaal in het Nederlands, Engels en Arabisch die met de stempas aan alle stemgerechtigden wordt verstuurd.”

Raadslid Coby Franken van Progressief Woerden noemt het super dat Woerden eveneens gaat werken met een prokkelduo. Dat is een duo bestaande uit een persoon zonder en een persoon met (licht) verstandelijke beperking als vrijwilliger in een stemlokaal. “Hiermee wordt stemmen steeds meer toegankelijk voor iedereen. En dat is wat we moeten willen in een democratie.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten