• Bakkerij De Leeuw aan de Hoofdweg in Zegveld bakt minder brood door de hoge energieprijs.
• Bakkerij De Leeuw aan de Hoofdweg in Zegveld bakt minder brood door de hoge energieprijs. (Foto: Paul van den Dungen )

Zegveldse bakkerij bakt minder brood door hoge energieprijs

  •   keer gelezen

ZEGVELD • Bakkerij De Leeuw uit Zegveld heeft besloten deels te stoppen met bakken door de hoge energierekening.


De eerste twee dagen van het nieuwe jaar zouden Jan en Annalies de Leeuw hun bakkerswinkel in Zegveld dicht houden. Niets is minder waar. Deze dinsdagochtend staan de borden ‘gewoon’ weer op de stoep.   

De oudste bakkerij van Nederland, gevestigd tegenover de kerk in het dorp, is al sinds het begin jaren 80 het domein van Jan en Annalies. Toch pakken zich donkere wolken boven hun dagelijkse bestaan. De energieprijzen rijzen namelijk de pan uit, met alle gevolgen van dien. “Wij hebben een variabel contract bij een energiemaatschappij”, legt Jan de Leeuw uit. “In november kregen wij de afrekening over oktober en die was een paar honderd euro hoger dan daarvoor. Daar zijn Annalies en ik behoorlijk van geschrokken.” 

Oven
Na een paar onrustige nachten nam het bakkersechtpaar een drastisch besluit: voortaan zou er op maandag en dinsdag geen brood meer worden gebakken in de bakkerij. Jan wijst naar de gasgestookte oven, de grootste ‘energieslurper’ binnen het bedrijf. Daar kunnen wel 200 broden in. Alleen worden die aan het begin van de week niet allemaal verkocht. Dat betekent dat er brood overblijft. “Jan bakt voortaan op donderdag het benodigde brood, waarvan een groot deel in de vriezer gaat”, legt Annalies uit. “De klanten hebben daar geen moeite mee, maar de beslissing was best wel een moeilijke.” Jan noemt het ‘economischer en slimmer’ werken. “De oven wordt nu anders gebruikt. Nadat het brood eruit komt, kan je op de dan resterende temperatuur makkelijk nog andere baksels maken die zo’n hoge warmte niet nodig hebben.”

Paradepaartje
Op deze dinsdagochtend staat de bakkerij in het teken van de ambachtelijke stroopwafel, het paradepaartje van bakkerij De Leeuw. Het maken van de zoete lekkernij is een behoorlijk arbeidsintensieve klus, maar Jan en Annalies doen het met plezier. Jan staat op zo’n dag wel acht uur op zijn benen en doet niets anders dan stroopwafels maken, tot wel 600 stuks. Hij legt twee plakjes deeg in het wafelijzer en bakt die tot goudbruine wafels. Terwijl ze nog warm zijn, snijdt Jan elke wafel horizontaal doormidden om vervolgens één kant te voorzien van een laag (zelfgemaakte) stroop. Als ze voldoende zijn afgekoeld, verpakt Annalies de koeken - per tien - in een zakje. De zakjes komen in de winkel te liggen of gaan naar vaste afnemers. De stroopwafels zijn tevens te koop op de Woerdense Streekmarkt waar Annalies op zaterdag is te vinden.

Hoewel de oplopende energieprijzen het lastig maken om de bakkerij draaiende te houden, denkt het bakkersechtpaar niet aan te stoppen. “Stilzitten is niks voor ons, we gaan gewoon lekker door”, besluit Annalies. 

Paul van den Dungen

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten