• Teamcaptains Corine Schaap en Marc de Rijk in de huiskamer van Inloophuis 'Leven met kanker'.
• Teamcaptains Corine Schaap en Marc de Rijk in de huiskamer van Inloophuis 'Leven met kanker'.

‘Er heerst een enorme saamhorigheid tijdens De 24 uur van Woerden’

Algemeen 750 keer gelezen

WOERDEN • Twee keer moest er vanwege het coronavirus een streep door De 24 uur van Woerden. Dit jaar kan de jubileumeditie eindelijk doorgaan.

De vier voorgaande edities waren altijd in het Molenvlietpark, maar op verzoek van Stichting Woerden 650 is het evenement dit jaar naar de binnenstad gehaald. Er wordt op vrijdag 13 en zaterdag 14 mei in het Westdampark gelopen. Teamcaptain coördinator Jacqueline Engelhard kijkt er naar uit. “Het is een prachtig park waar het evenement ook zichtbaarder is voor het publiek.” 

In tegenstelling tot de locatie is het doel van De 24 uur van Woerden onveranderd gebleven. En dat is zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Prinses Máxima Centrum en Inloophuis ‘Leven met kanker’. Het geld is hard nodig om deze voorziening aan de Wilhelminaweg in stand te houden. Dat het evenement twee keer niet door kon gaan, hakte er financieel behoorlijk in. Een ‘coronaproof’ alternatief - de Woerdense Wandelweek - bracht vorig jaar redding. Die leverde 50.000 euro op. “Zonder dat geld was het inloophuis misschien wel omgevallen”, denkt Engelhard. 

Ze is dan ook blij dat het wandelevenement dit jaar door kan gaan. Op vrijdag 13 mei om 17.00 uur klinkt het startschot. Deelnemers wandelen in het park, in estafettevorm, rondjes van zo’n 1,1 kilometer. En dat 24 uur lang. “Het is best pittig”, weet teamcaptain Corine Schaap uit ervaring, “maar als je een groot team hebt, is het prima vol te houden hoor.” Haar team De Regenboog (van de basisschool, red.) telt zo’n dertig leden die allemaal een uur of langer willen lopen. In het schema zitten nog wat gaten, met name in de nacht. 

Rustig
Bij team ‘De Vrienden’ van Marc de Rijk waren die uurtjes in no time ingevuld. “Veel van onze teamleden willen juíst ‘s nachts lopen. Dan is het rustig in het park. En er hangt dan een bijzonder sfeertje, met al die lichtjes langs de kant van het pad.” Voor De Rijk en zijn vrienden is het de eerste keer dat ze meedoen aan De 24 uur van Woerden. In het verleden stonden ze vaak langs de kant. “Dan zeiden we tegen elkaar dat we een volgende keer mee zouden lopen. Nu is het zover.”

Tot nu toe hebben 36 teams zich ingeschreven. Engelhard hoopt de komende weken nog wat meer aanmeldingen binnen te krijgen. “Op donderdag 14 april hebben we bij Ferm Werk om 20.00 uur een bijeenkomst gepland waar individuen en (nieuwe) teamcaptains informatie krijgen en en zich in kunnen schrijven. Deelname kost 10 euro per deelnemer.” Schaap kan iedereen aanraden om mee te doen. “Tijdens De 24 uur van Woerden heerst een enorme saamhorigheid. Dat is mooi. Met elkaar laat je aan mensen die met kanker leven zien dat ze er niet alleen voor staan.”

Kaarsenzakken
Ze wijst op de ‘herdenkingsronde’ die altijd op de vrijdagavond tussen 22.00 tot 23.00 uur wordt gelopen. “Langs het parcours staan dan honderden verlichte kaarsenzakken, voor mensen die geraakt zijn door kanker. Vaak zijn ze versierd of voorzien van een foto of persoonlijk geschreven tekst. Heel indrukwekkend. Daar word je wel even stil van hoor.”

Wie De 24 uur van Woerden wil steunen zonder te lopen, kan één of meerdere loten kopen. Daarmee zijn mooie prijzen te winnen. De loten kosten 1 euro per stuk en zijn te koop bij Keurslager van Kesteren (Kruisstraat 3 in Woerden) en in het inloophuis.

www.de24uurvanwoerden.nl

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Bij ijssalon Luciano trakteerde een chansonnier voorbijgangers op Franse liedjes.
Woerdense binnenstad in Franse sferen Nieuws 17 apr, 16:26
• Het werk Femme Tunisienne van Louis Favre uit 1929.
Werk van Franse kunstschilder Louis Favre in Stadsmuseum Woerden Nieuws 17 apr, 14:50
• Het voormalige kantoorgebouw van Campina aan de Bleek in Woerden.
Vraag om noodopvang in Woerden; college 'overvallen' door verzoek COA Nieuws 17 apr, 14:31
• Cees en Abram Meijers bekijken de houten modellen van de huidige en vorige kerk.
'Kamerik veel ouder dan we eerder dachten' Nieuws 17 apr, 14:28
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel Nieuws 17 apr, 14:21
• Het team die de kledingbeurs mogelijk maakte, met rechts op de foto Janneke van Vliet.
Kledingbeurs in Woerdense Johan Frisoschool voor dames met een kleine beurs Nieuws 17 apr, 14:16
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
Mooie weer zorgt voor veel bezoekers 'De Boer Op' Nieuws 15 apr, 16:05
• Flo en Wessel bezig met het maken van het schilderwerk.
Jonge kunstenaars fleuren slooppand op langs Hoge Rijndijk Nieuws 15 apr, 15:44