• Teamcaptains Corine Schaap en Marc de Rijk in de huiskamer van Inloophuis 'Leven met kanker'.
• Teamcaptains Corine Schaap en Marc de Rijk in de huiskamer van Inloophuis 'Leven met kanker'.

‘Er heerst een enorme saamhorigheid tijdens De 24 uur van Woerden’

Algemeen 543 keer gelezen

WOERDEN • Twee keer moest er vanwege het coronavirus een streep door De 24 uur van Woerden. Dit jaar kan de jubileumeditie eindelijk doorgaan.

De vier voorgaande edities waren altijd in het Molenvlietpark, maar op verzoek van Stichting Woerden 650 is het evenement dit jaar naar de binnenstad gehaald. Er wordt op vrijdag 13 en zaterdag 14 mei in het Westdampark gelopen. Teamcaptain coördinator Jacqueline Engelhard kijkt er naar uit. “Het is een prachtig park waar het evenement ook zichtbaarder is voor het publiek.” 

In tegenstelling tot de locatie is het doel van De 24 uur van Woerden onveranderd gebleven. En dat is zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Prinses Máxima Centrum en Inloophuis ‘Leven met kanker’. Het geld is hard nodig om deze voorziening aan de Wilhelminaweg in stand te houden. Dat het evenement twee keer niet door kon gaan, hakte er financieel behoorlijk in. Een ‘coronaproof’ alternatief - de Woerdense Wandelweek - bracht vorig jaar redding. Die leverde 50.000 euro op. “Zonder dat geld was het inloophuis misschien wel omgevallen”, denkt Engelhard. 

Ze is dan ook blij dat het wandelevenement dit jaar door kan gaan. Op vrijdag 13 mei om 17.00 uur klinkt het startschot. Deelnemers wandelen in het park, in estafettevorm, rondjes van zo’n 1,1 kilometer. En dat 24 uur lang. “Het is best pittig”, weet teamcaptain Corine Schaap uit ervaring, “maar als je een groot team hebt, is het prima vol te houden hoor.” Haar team De Regenboog (van de basisschool, red.) telt zo’n dertig leden die allemaal een uur of langer willen lopen. In het schema zitten nog wat gaten, met name in de nacht. 

Rustig
Bij team ‘De Vrienden’ van Marc de Rijk waren die uurtjes in no time ingevuld. “Veel van onze teamleden willen juíst ‘s nachts lopen. Dan is het rustig in het park. En er hangt dan een bijzonder sfeertje, met al die lichtjes langs de kant van het pad.” Voor De Rijk en zijn vrienden is het de eerste keer dat ze meedoen aan De 24 uur van Woerden. In het verleden stonden ze vaak langs de kant. “Dan zeiden we tegen elkaar dat we een volgende keer mee zouden lopen. Nu is het zover.”

Tot nu toe hebben 36 teams zich ingeschreven. Engelhard hoopt de komende weken nog wat meer aanmeldingen binnen te krijgen. “Op donderdag 14 april hebben we bij Ferm Werk om 20.00 uur een bijeenkomst gepland waar individuen en (nieuwe) teamcaptains informatie krijgen en en zich in kunnen schrijven. Deelname kost 10 euro per deelnemer.” Schaap kan iedereen aanraden om mee te doen. “Tijdens De 24 uur van Woerden heerst een enorme saamhorigheid. Dat is mooi. Met elkaar laat je aan mensen die met kanker leven zien dat ze er niet alleen voor staan.”

Kaarsenzakken
Ze wijst op de ‘herdenkingsronde’ die altijd op de vrijdagavond tussen 22.00 tot 23.00 uur wordt gelopen. “Langs het parcours staan dan honderden verlichte kaarsenzakken, voor mensen die geraakt zijn door kanker. Vaak zijn ze versierd of voorzien van een foto of persoonlijk geschreven tekst. Heel indrukwekkend. Daar word je wel even stil van hoor.”

Wie De 24 uur van Woerden wil steunen zonder te lopen, kan één of meerdere loten kopen. Daarmee zijn mooie prijzen te winnen. De loten kosten 1 euro per stuk en zijn te koop bij Keurslager van Kesteren (Kruisstraat 3 in Woerden) en in het inloophuis.

www.de24uurvanwoerden.nl

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Column Junior Brandenburg: Verandering Algemeen 26 jan, 15:58
Afbeelding
Douchen mag niet meer in Kamerikse sporthal De Schulenburch Algemeen 26 jan, 15:46
Afbeelding
Aftrap Jeugdbrandweer De Waarden Algemeen 26 jan, 15:26
Afbeelding
Met cursus probeert Woerden eenzaamheid aan te pakken Algemeen 25 jan, 16:00
Afbeelding
Initiatief Voedsel Surplus een succes in Woerden: zo'n 200 maaltijden per van 'gered' voedsel Algemeen 25 jan, 15:56
Afbeelding
Woerdenaar maakt podcasts als audioherinnering Algemeen 25 jan, 15:52
Afbeelding
Wethouder opent nieuwe kinderdagverblijf Nijntje Pluis in Harmelen Algemeen 24 jan, 14:50
Afbeelding
Verdachten bankpasfraude aangehouden in Kamerik 112 23 jan, 17:27