• Karin Speelman in haar praktijk aan de Dorpsstraat in Harmelen.
• Karin Speelman in haar praktijk aan de Dorpsstraat in Harmelen. Foto: Floris Bakker

Jubileum met een donker randje voor Fysio Speelman in Harmelen

Algemeen 2.059 keer gelezen

HARMELEN • Praktijk Fysio Speelman in Harmelen bestaat veertig jaar. Alle reden voor een feestje, maar door ziekte lukt het Karin Speelman (69) niet om haar werk nog veel langer voort te zetten.

In maart 2021 kreeg ze de diagnose kanker. Een boodschap die wel even binnenkwam. “Opeens was ik ziek, zomaar pats boem uit het niets.” Toch lukte het haar om optimistisch te blijven. “Geen moment is de vraag ‘waarom ik?’ bij me opgekomen. Ik behandel veel mensen die met kanker te maken hebben. Nu heb ik het zelf. Dat helpt me om me nóg beter in te leven in hun situatie.” 

Passie
Na haar eigen diagnose volgde een operatie en chemokuren. Zo goed en zo kwaad als het ging probeerde Karin - tussen de behandelingen door - haar werkzaamheden weer op te pakken. Tot bewondering van haar omgeving. “Mijn werk is mijn passie. De voldoening die ik eruit haal, sleept me er echt doorheen. Ik ben al 48 jaar actief als fysiotherapeut en nog altijd vind ik het geweldig om iets voor een ander te betekenen.” 

Haar cliënten waarderen dat ten zeerste, zo bleek wel toen het Karin na de vierde chemokuur toch moest stoppen met werken. De reacties stroomden binnen. “M’n huis stond vol kaarten, bloemen en plantjes. En daar bleef het niet bij. Mensen hingen netjes met sinaasappels aan m’n deur en bezorgden bakjes ingevroren soep. Zo lief allemaal…dat deed me echt goed. Het klinkt raar, maar ik had het afgelopen jaar eigenlijk niet willen missen.”

Toen Karin drie jaar geleden haar nieuwe praktijkruimte aan de Dorpsstraat opende, had ze haar afscheid als fysiotherapeut heel anders voorgesteld. “Ik was toen 66 en hoopte tot mijn 70ste jaar te mogen blijven werken. In het nieuwe huurpand was meer ruimte voor samenwerking mogelijk en om die reden besloot ik de praktijkruimte aan de Joncheerelaan, waar ik sinds 1985 was gevestigd, te verkopen.” 

Lange tijd zocht Karin naar een opvolger (oedeemtherapie), maar die heeft ze niet kunnen vinden. “Veel jonge fysiotherapeuten willen het ‘gedoe’ van een eigen praktijk niet.” Ze probeert nu voor al haar cliënten een passende fysiotherapeut te vinden in of nabij Harmelen, “want ik wil graag het beste voor mijn cliënten.”

Zelfmanagement
Karin specialiseerde zich tijdens haar carrière in bekkenbodem- en oedeemfysiotherapie. Met succes. Cliënten kwamen van heinde en verre naar Harmelen om door haar behandeld te worden. Tijdens haar behandeling probeert ze zichzelf ook weer langzaamaan ‘overbodig’ te maken. “Ik geloof heel erg in zelfmanagement”, legt ze uit. “Cliënten handvatten bieden, inzicht geven, aandachtsmomenten aanreiken voor het dagelijks leven en zo veel zelfredzaamheid op te bouwen en minder afhankelijk te worden van de therapeut.”  

Na het jubileumfeest bouwt Karin haar werk langzaam af. “Met pijn in het hart trek ik eerdaags de deur van mijn praktijk dicht”, zegt ze. “Met mijn vertrek stopt ook het aanbod oedeemfysiotherapie in Harmelen. Wie vragen heeft over deze therapie (of het pand dat vrijkomt), kan kijken op de website of mij appen of bellen via: 06-12679171.”   

De jubileumreceptie van Fysio Speelman is zaterdag 30 april van 13.00 tot 17.00 uur in De Kloosterhoeve in Harmelen.

www.fysio-karinspeelman.nl

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De brandweer ging via de achterzijde van de woning naar binnen om het vuur te bestrijden.
Woningbrand aan Wagenstraat in Woerden; supermarkt en woningen ontruimd 112 6 uur geleden
• Cor Remmerswaal, Jacco van Elk en Lauw Uittenbogaard.
'Met Cor pakt door probeer ik mijn steentje bij te dragen' Nieuws gisteren
• Meta en Marieke.
Meta en Marieke combineren suppen en koeken bij Sportsaeck ingezonden gisteren
• De berm voor het gemeentehuis van Woerden.
Woerden gaat minder maaien voor meer biodiversiteit Nieuws 1 mei, 15:19
• Roy Luca (midden) tijdens de uitreiking van het lintje op het gemeentehuis van Zeist.
Lintje voor Woerdense wethouder Roy Luca Nieuws 30 apr, 08:48
• De cast van de voorstelling 'Over-Leven'.
Woerdense jongeren spelen 'Over-Leven' in theater Het Klooster Nieuws 30 apr, 08:07
Afbeelding
'Genoeg zorgaanbieders die cliënten Kwintes over willen nemen' Nieuws 30 apr, 08:03
• Elektriciteitsmasten.
Utrecht neemt maatregelen om overvolle stroomnet te ontlasten Nieuws 30 apr, 08:01