Wethouder George Becht (midden) 'viert' VoedselSurplus met Harald de Groot (Albert Heijn) en Desiree van de Vendel (Inloophuis ’t Centrum).
Wethouder George Becht (midden) 'viert' VoedselSurplus met Harald de Groot (Albert Heijn) en Desiree van de Vendel (Inloophuis ’t Centrum). Foto: pr

Verspilling is niet meer van deze tijd, vinden ze bij VoedselSurplus

Algemeen 386 keer gelezen

WOERDEN • Een nieuw initiatief in Woerden voorkomt voedselverspilling en zorgt voor waardevolle bestemming van overschotten, door ze ten goede laten komen aan sociale restaurants. De eerste samenwerking is die tussen Albert Heijn en Inloophuis ’t Centrum.

Albert Heijn doneert voedseloverschotten aan Inloophuis ‘t Centrum, dat vervolgens kookt voor mensen die op zoek zijn naar gezelligheid of een luisterend oor. Stichting VoedselSurplus bracht deze organisaties bij elkaar en zorgde voor goede afspraken over het ophalen van de voedseloverschotten.

Stichting VoedselSurplus zet zich in meerdere gemeentes in tegen voedselverspilling en verbindt bedrijven met voedseloverschotten aan sociale organisaties, die armoede en eenzaamheid tegengaan. “Wij benaderen supermarkten, die voedsel over hebben, en zorgen voor een goede bestemming, zodat voedsel niet meer weggegooid hoeft te worden,” vertelt Carla Veenman namens de stichting.

De stichting fungeert als intermediair tussen supermarkt en wijkorganisatie en bewaakt de gemaakte afspraken. Supermarktmanager Harald de Groot was meteen positief over het idee: “Ook al doen we als supermarktorganisatie veel aan het voorkomen van voedselverspilling, we houden aan het einde van de dag altijd producten over die bijna over de houdbaarheidsdatum gaan. Door deze overschotten in te vriezen en te doneren doen we er iets goeds mee en ondersteunen we sociale projecten in de buurt.”

Ook in Harmelen

Desiree van de Vendel van Inloophuis ‘t Centrum is blij met het gedoneerde voedsel. ”Hierdoor kunnen wij de prijs van onze maaltijden laag houden. Bovendien stimuleert het de creativiteit van onze vrijwillige koks, ze bedenken steeds nieuwe gerechten”.

Wethouder George Becht is enthousiast: “Het is fijn dat we naast de Voedselbank nu nog een plek hebben gevonden waar overschotten uit de supermarkt goed terecht komen. Dankzij de inzet bij sociale organisaties is dit een win-winsituatie. Ook in Harmelen is inmiddels een samenwerking tot stand gebracht tussen de COOP en twee organisaties

COOP doneert zijn surplus aan het Dorpshuis, waar één keer per week gekookt wordt voor buurtbewoners en aan Numodo Zorg, die lunches verzorgt voor haar cliënten. Dit zijn mensen die moeite hebben zich in de huidige maatschappij te handhaven.

Meer weten over de stichting VoedselSurplus? Kijk dan hier.

Karl Flieger

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Sterk Woerden wil prullenbak bij ieder zitbankje Algemeen 29 mrt., 15:33
Afbeelding
Feestelijke (her)opening Albert Heijn Woerden Algemeen 29 mrt., 15:24
Afbeelding
Menstruatieproducten uitgiftepunt (MUP) in Dorpshuis Harmelen Algemeen 29 mrt., 15:23
Afbeelding
CDA en Progressief Woerden: 'Betrek omwonenden meer bij speellocaties' Algemeen 29 mrt., 15:20
Afbeelding
Minkema College adopteert Woerdens monument 'Drukkers in verzet' Algemeen 29 mrt., 15:15
Afbeelding
Bestuursleden Theo en Hans krijgen speld bij afscheid van Zegveld Zorgt Algemeen 29 mrt., 15:14
Afbeelding
Woerden&Democratie: 'Onrealistische ambities van gemeente Woerden' Algemeen 29 mrt., 15:12
Afbeelding
Steekspeld in zilver voor Hein Kuiper Algemeen 28 mrt., 17:33