• Onderzoeker Fabrice Ottburg met in zijn hand een rode Amerikaanse rivierkreeft.
• Onderzoeker Fabrice Ottburg met in zijn hand een rode Amerikaanse rivierkreeft. Foto: Floris Bakker

Onderzoek naar overlast Amerikaanse rivierkreeften in Zegveld: ‘Slootwater lijkt op koffie verkeerd’

Algemeen 2.690 keer gelezen

ZEGVELD • Op verzoek van agrariërs is hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden een onderzoek gestart naar de overlast van de rode Amerikaanse rivierkreeft en geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft in boerensloten rond Zegveld. 

Boeren in de polder zien de laatste jaren de kwaliteit van het slootwater achteruit gaan. Ze wijzen naar de rivierkreeft. Door het gegraaf van deze invasieve exoot verzakken oevers en brokkelen die af. Het bagger in de sloten zorgt voor troebel water. Een waterplant als krabbenscheer is nauwelijks nog aanwezig in de sloten. En dat is slecht nieuws voor de zeldzame groene glazenmaker die de waterplant gebruikt om haar eitjes op af te zetten. 

Mest
Hoewel het erop lijkt dat de rivierkreeft de boosdoener is, kan onderzoeker Fabrice Ottburg van de Wageningen Universiteit, andere oorzaken niet uitsluiten. “Misschien is de waterkwaliteit wel afgenomen door de instroom van gebiedsvreemd water. Of is er mest in sloten terechtgekomen. Je moet overal rekening houden."


• Fabrice Ottburg noteert alle kenmerken van de gevangen rivierkreeften die beroepsvisser Henk Biesters uit de fuik haalt. - Floris Bakker

Ottburg doet al jaren onderzoek naar uitheemse kreeftensoorten. Deze ochtend is hij al vroeg in het land van boer Koen Spruit langs de Dwarsweg in Zegveld, om onderzoek te doen naar de populatie rivierkreeften in het gebied. In totaal liggen er bij drie boeren zestig fuiken in het water. Beroepsvisser Henk Biesters haalt ze er één voor één uit. 

Bij het leeghalen noteert Ottburg het aantal kreeften, om welke soort het gaat, de sekse en of de vrouwtjes eitjes bij zich dragen. Ook de bijvangst wordt meegenomen in het onderzoek. Tussen de kreeften zitten gemerkte exemplaren die al eerder zijn gevangen. “Als je de gemerkte kreeften weer in een fuik aantreft, maken we een berekening om zo de populatie in te schatten.” 

Vingers
Het onderzoek is niet zonder risico, want een rivierkreeft beschikt over imposante scharen waar je zeker je vingers niet tussen wil krijgen. “Het is mij al een paar keer gebeurd en kan je verzekeren dat het pijn doet.”


• Bak vol gevangen rivierkreeften. - Floris Bakker

De rivierkreeften die vandaag in de fuiken zitten, gaan mee met de beroepsvisser. Die zijn volgens Ottburg bestemd voor de consumptie. “Meerdere restaurants hebben rivierkreeft op de menukaart staan. De smaak kun je vergelijken met die van garnalen. In Louisiana (Verenigde Staten) waar de kreeften oorspronkelijk vandaan komen, houden ze crayfish party’s en belanden op de barbecue.”

Koeien
Koen Spruit is één van de boeren die bij het waterschap aan de bel trok. Hij maakt zich zorgen over de verminderde kwaliteit van het slootwater. “Mijn koeien drinken dat water, dat wil je gewoon niet.”

Met onder meer slootkantenbeheer en het ecologisch opschonen van sloten doet Spruit zijn best om de kwaliteit van het slootwater te verbeteren. Met lede ogen ziet hij hoe jaar in jaar uit al het leven uit die sloten verdwijnt. Dit door de explosieve groei van het aantal rivierkreeften. “Als ik ’s avonds langs de sloten loop en met een zaklamp in het water schijn, zie je honderden oogje oplichten.” Het is niet alleen mis in zijn sloten. “In heel de polder lijkt het slootwater wel op koffie verkeerd.” 

Spruit ziet het onderzoek als een eerste stap naar een mogelijke oplossing. Ottburg tempert de verwachtingen. “Er is nog een lange weg te gaan. Het probleem ‘beheersbaar’ maken zou al een hele prestatie zijn.” Tegelijkertijd is de wetenschapper hoopvol gestemd. “Ooit hadden we last van de muskusrat. Die populatie krijgen we de laatste jaren ook steeds beter onder controle.” 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Activiteiten en een voedselplein vol lekkernijen tijdens ScowOpen Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Zerowaste laat je graag groener leven: doe mee! Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Maartje en Kine: een weergaloos muziekduo waar je blij van wordt Nieuws 15 uur geleden
Zin in een jaren 50 en 60-feestje? Ga naar Bredius!
Johnny & The Moonshots geven spetterend jaren 50 en 60-feest in Bredius Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Utrechts Landschap start wervingsactie voor meer donateurs Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Diamanten bruidspaar Kempen-Van Leeuwen ontvangt burgemeester Molkenboer Nieuws 16 uur geleden
De Utrechtse molenaars ontvangen u graag.
Molens om trots op te zijn, bezoek ze zaterdag en zondag Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
We gaan weer eens gluren bij de buren, doe je dit jaar mee? Nieuws 17 uur geleden