• Burgemeester Victor Molkenboer krijgt het eerste exemplaar van het boek 'Gemaakt in Woerden'.
• Burgemeester Victor Molkenboer krijgt het eerste exemplaar van het boek 'Gemaakt in Woerden'. Foto: Paul van den Dungen

Feestelijke presentatie ‘Gemaakt in Woerden’

Algemeen 2.539 keer gelezen

WOERDEN • ‘Gemaakt in Woerden’. Zo luidt de toepasselijke titel van een bijzonder boek over ondernemerschap én ondernemers in Woerden. Tijdens het donderdag gehouden feestelijke boekenbal van Ondernemersvereniging Woerden (OKW) werd de uitgave op spectaculaire wijze gelanceerd en overhandigd aan burgemeester Victor Molkenboer.

Uniek en een primeur, want nooit eerder verscheen zo’n uitgebreid boek over Woerdense bedrijvigheid. Op initiatief van OKW, ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de ondernemersvereniging, ging een team van Woerdense professionals in het voorjaar van start. De teksten zijn samengesteld door journalist Daniëlle Verweij, de ondernemers werden gefotografeerd door Harald Lakerveld en Nieck Engelhard tekende voor de vormgeving. OKW-manager Monique van Breukelen leidde het project in goede banen. “Een dreamteam”, benadrukt Daniëlle Verweij. “We hebben samen hard geknokt om dit in zo’n betrekkelijk korte tijd voor elkaar te krijgen.” 

Groeibriljant
Maar het resultaat mag er zijn: een ‘lijvig’ boek van maar liefst 456 pagina’s met interessante artikelen, bijzondere foto’s en een elegante vormgeving. “Het boek vormde zich gaandeweg als een groeibriljant”, vertelt Daniëlle Verweij, tevens hoofdredacteur van het boek. “Het OKW-bestuur en de makers waren al enthousiast, de ondernemers sloten zich één voor één aan. En zo groeide het aantal artikelen, stuk voor stuk openhartige verhalen van ondernemers. Het was voor mij een eer dat ik het vertrouwen kreeg om die bedrijfshistorie, vaak voor het eerst, in verhaalvorm te mogen gieten.”

Familiebedrijven die al zes generaties terug in de tijd gaan maar ook succesvolle nieuwkomers vertellen over hun geschiedenis, heden en toekomst. “Die historie kwam niet altijd eenvoudig boven tafel. Soms speurde ik urenlang samen met de ondernemer in archieven, op zoek naar een naam, jaartal of foto. Schoenendozen werden van zolder gehaald en de familieleden werden ondervraagd om de informatie te vergaren. De beloning is zoet als het lukt en steeds weer een overwinning.”

Naast de meeslepende en indrukwekkende artikelen en foto’s over Woerdense bedrijven biedt ‘Gemaakt in Woerden’ ook ruimte aan producten van Woerdense bodem. Onder de thematische noemer ‘Made in Woerden’ worden onder meer ERU Goudkuipje, Grozette geraspte kaas, Reypenaer en het Mona-toetje uitgelicht. Fotograaf Harald Lakerveld zette de producten op artistieke wijze in de schijnwerpers. “Naast de bovenstaande inkoppers kwamen we ook op het spoor van Woerdense uitvindingen zoals kraalringetjes van Metaalwarenfabriek De Goederen, de Bolton Woning, de schakelkast van Elektro Internationaal, Neuf Bier van Ivar van den Berg en afbreekbaar WEAR2-garen. Allemaal ‘gemaakt in Woerden’ en niet zelden met internationale allure”, vertelt Verweij trots.

De hedendaagse artikelen en foto’s worden in het boek fraai afgewisseld met tekst en beeld die de geschiedenis van de Woerdense bedrijvigheid uit de doeken doet. Uiteraard komt de OKW zelf ook aan bod, in 1952 opgericht als Industriële Club. De leden waren de directies van de bussenbouwer, dakpannenfabrikant, melkfabriek, smeerkaasfabrikant en een aantal bouwbedrijven. Ook de historie van bedrijvigheid wordt met mooie archiefbeelden belicht: van kaashandel tot transport en van winkels tot horeca. Maar ook ‘stoom en stroom in opmars’ en de rol van de Oude Rijn voor het transport komen aan bod.

Parels
Veel foto’s van het Regionaal Historisch Centrum Rijkstreek en Lopikerwaard (RHC) mochten gebruikt worden. “Een onuitputtelijke bron van parels van foto’s die vaak nog niet eerder in een uitgave zijn verschenen. Het was heel inspirerend om doorheen te mogen bladeren.’’

Een mooie verrassing vindt Verweij het hoofdstuk over ‘Frituurhoofdstad’. “Gaandeweg ontdekten we dat Woerden niet alleen kaasstad is. Tal van bedrijven zijn gespecialiseerd in frituurovens die naar alle delen van de wereld worden geëxporteerd. Met de huidige directeuren van de grote drie bedrijven heb ik een middag koffie gedronken. Natuurlijk zijn zij gezonde concurrenten maar voor het boek kwamen ze graag bijeen. Dat was een interview met een gouden randje.’’

‘Gemaakt in Woerden’ krijgt lovende recensies vanwege het unieke karakter en is daags na de lancering al bestempeld als ‘collectors item’. Het boek is in beperkte oplage verkrijgbaar bij VVV-kantoor Woerden aan de Emmakade.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het COA en de gemeente gaan onderzoeken of het oude kantoor van Campina dienst kan doen als asielzoekerscentrum.
Raad Woerden stemt in met onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum Nieuws 10 uur geleden
• Bij ijssalon Luciano trakteerde een chansonnier voorbijgangers op Franse liedjes.
Woerdense binnenstad in Franse sferen Nieuws 17 apr, 16:26
• Het werk Femme Tunisienne van Louis Favre uit 1929.
Werk van Franse kunstschilder Louis Favre in Stadsmuseum Woerden Nieuws 17 apr, 14:50
• Het voormalige kantoorgebouw van Campina aan de Bleek in Woerden.
Vraag om noodopvang in Woerden; college 'overvallen' door verzoek COA Nieuws 17 apr, 14:31
• Cees en Abram Meijers bekijken de houten modellen van de huidige en vorige kerk.
'Kamerik veel ouder dan we eerder dachten' Nieuws 17 apr, 14:28
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel Nieuws 17 apr, 14:21
• Het team die de kledingbeurs mogelijk maakte, met rechts op de foto Janneke van Vliet.
Kledingbeurs in Woerdense Johan Frisoschool voor dames met een kleine beurs Nieuws 17 apr, 14:16
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
Mooie weer zorgt voor veel bezoekers 'De Boer Op' Nieuws 15 apr, 16:05