• Joost Witlox in gesprek met iemand tijdens de Kunstmarkt over het doen van vrijwilligerswerk.
• Joost Witlox in gesprek met iemand tijdens de Kunstmarkt over het doen van vrijwilligerswerk. Foto: Chris Gottenbos

Hart voor Woerden probeert met campagne interesse voor vrijwilligerswerk te vergroten

Nieuws 1.980 keer gelezen

WOERDEN • Steeds minder mensen in Woerden doen vrijwilligerswerk. Problematisch, want het belang van vrijwilligers in de samenleving is groot. 

Om meer vrijwilligers te werven is Hart voor Woerden een publiekscampagne gestart. De organisatie ondersteunt maatschappelijke organisaties die voor hun functioneren afhankelijk zijn van de inzet van vrijwilligers. “Onze taak is om mensen te helpen hun weg te vinden naar de openstaande vrijwilligersvacatures”, legt Joost Witlox van Hart voor Woerden uit. 

Met het matchingplatform brengt Hart voor Woerden potentiële vrijwilligers en degenen die hulp nodig hebben op een gemakkelijke en snelle manier bij elkaar. 

Druk
Een reden voor het dalend aantal vrijwilligers is volgens Witlox moeilijk te geven. “Het heeft meerdere oorzaken. Zo speelt de individualisering van de samenleving een rol: mensen zijn erg druk met hun eigen leven. Daarnaast zorgt de ontmanteling van de verzorgingsstaat ervoor dat meer mensen naast hun baan een hulpbehoevende naaste moeten helpen. Die hebben geen tijd om, naast mantelzorg, ook nog vrijwilligerswerk te doen.” 

Toch ziet Witlox wel degelijk kansen, met name door de vergrijzing. Want meer mensen gaan met pensioen. “Veel gepensioneerden kiezen voor vrijwilligerswerk om zo actief te blijven in de samenleving. Het zorgt voor levensvreugd en heeft ook een positieve uitwerking op je gezondheid. Met andere woorden: door anderen te helpen help je ook jezelf.”

Het vrijwilligerswerk verandert. Mensen zijn minder geneigd om zich voor langere tijd voor één organisatie in te zetten. In plaats daarvan zoeken ze gevarieerde klussen voor een kortere periode. “En dan heb je nog de mensen die spontaan de handen uit de mouwen willen steken als er hulp nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van de opvang van Oekraïners hier in Woerden.” 

Talenten
Hart voor Woerden helpt mensen heel gericht aan de juiste vrijwilligersbaan. Witlox: “Wij kijken naar iemands talenten en passies en hoe je die kan inzetten. Als iemand bijvoorbeeld graag kookt, hebben we bijvoorbeeld wel vijf organisaties waar hij of zij terecht kan. Zo ontstaat een goede match tussen vrijwilliger en organisatie.”

Die vrijwilligers kunnen trainingen en workshops volgen bij de VrijwilligersAcademie. “Je kunt bijvoorbeeld een cursus reanimeren volgen of leren hoe je eenzaamheid herkent. Deze cursussen zijn veelal gratis toegankelijk voor alle Woerdenaren. De trainingen richten zich met name op vrijwilligers die actief zijn in het zorg- en welzijnsdomein.” 

Met de publiekcampagne wil Hart voor Woerden haar zichtbaarheid vergroten. Dat gebeurt via krantenadvertenties en berichten op social media. “Daarnaast zijn we aanwezig op publieksevenementen, zoals de Koeiemart en laatst bij de Kunstmarkt om mensen uit te leggen wat er zoal op het gebied van vrijwilligerswerk in Woerden mogelijk is.” 

Kurk
Vrijwilligers zijn volgens Witlox de kurk waar menig vereniging of organisatie op drijft. Zo zorgen vrijwilligers ervoor dat er op zaterdag gevoetbald kan worden. En kunnen bepaalde evenementen niet doorgaan zonder de inzet van vrijwilligers. “Neem de avondvierdaagse in Woerden. Daar ging een streep door omdat het de organisatie niet lukte voldoende vrijwilligers te vinden. Dat is toch zonde?”

Wie als vrijwilliger actief wil worden, kan zijn of haar interesse kenbaar maken via de website van Hart voor Woerden. Het is ook mogelijk om op donderdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur langs te gaan in de bibliotheek in Woerden. Daar zijn medewerkers van Hart voor Woerden. “We zitten klaar voor een persoonlijk gesprek”, aldus Witlox. “Als je eenmaal bent ingeschreven, kijken wij of er een passende vrijwilligersvacature beschikbaar is.” 

Meer informatie via: 0348-0421101.

www.hartvoorwoerden.nl

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het voertuig van het slachtoffer raakte flink beschadigd.
Bromfietsster gewond na aanrijding met bus 112 11 mei, 17:05
Afbeelding
Als je niet meer beter wordt, hoe doe je dat? Nieuws 10 mei, 18:00
Afbeelding
Jubileum Orkest van het Groene Hart, kom genieten! Nieuws 10 mei, 16:00
Afbeelding
Reünie op de Rembrandt van Rijnschool, kom je ook? Nieuws 10 mei, 14:00
Afbeelding
St. Patrick's Day gaat weer voor vuurwerk zorgen Nieuws 10 mei, 12:30
Afbeelding
Vorig jaar kwart meer schuurinbraken in Utrecht, dus wees op je hoede Nieuws 10 mei, 11:11
Bert van Kooten met zijn nieuwe boek Dutchies en Kiwi's.
Bert van Kooten schrijft 'lekker leesbaar' over zijn liefde voor Nieuw-Zeeland Nieuws 10 mei, 11:00
Afbeelding
Yannick Eling schuift aan bij Muziekgasten Nieuws 10 mei, 09:00