• DenkTank-lid David de Heus groeide op ein Woerden en rondde het vwo af op het Kalsbeek College.
• DenkTank-lid David de Heus groeide op ein Woerden en rondde het vwo af op het Kalsbeek College. Foto: Floris Bakker

‘Is toch prachtig dat we ouder worden?

Nieuws 1.149 keer gelezen

WOERDEN • Samen met een groep jonge denkers zoekt oud-Woerdenaar David de Heus (24) naar een naar oplossing voor de vergrijzingsgolf.

woerden • Hij is deelnemer van de Nationale DenkTank: een initiatief waarbij jonge mensen vanuit verschillende studieachtergronden zich buigen over een vastgeroest maatschappelijk vraagstuk. Dit jaar is het thema ‘betekenisvol ouder worden’. “Nederlanders worden een stuk ouder en de samenleving vergrijst”, licht David toe. “Over twaalf jaar is een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder. Dat geeft druk op de ouderenzorg en de economie. Tegelijkertijd biedt het ook een mogelijkheid om deze extra levensjaren betekenisvol in te richten.”

De ‘denktankers’ spitsten zich de afgelopen maanden toe op vier deelthema’s: voorbereiden op ouder worden, zingeving, arbeidsmarktparticipatie en een passende leefomgeving. “We hebben praktijkgericht onderzoek gedaan en gekeken naar de knelpunten van het vraagstuk. Nu zijn we in de tweede fase beland en bedenken we concrete oplossingen.” 

Hospice
David zelf heeft wel affiniteit met ouderen. Zo werkte hij een half jaar als vrijwilliger in een hospice, “maar ik merk dat er best een afstand bestaat tussen de jongere en oudere generatie. Dat is jammer, want ouderen hebben veel ervaring en levenswijsheid.” 

In veel media wordt vergrijzing nu vooral neergezet als een ‘probleem’. Zo zorgt de vergrijzing voor een stijging van de zorgkosten en moeten werkenden meer premie afdragen. David vindt de hele beeldvorming rondom ouderen te negatief. “Ouderen hebben ons ook veel te bieden. Zo zijn ze enorm actief in het doen van vrijwilligerswerk, mantelzorg én betaald werk.” 

“We hebben het ook vaak over een ‘grijze tsunami’, maar het is toch prachtig dat we ouder worden en er een nieuwe levensfase bij krijgen? Daarom is het goed om kijken naar de invulling daarvan.”

Er valt nog een hoop te verbeteren. Zo zouden veel 65-plussers graag nog door willen werken na hun pensioen. “Maar ze kunnen geen baan krijgen. Zonde, want het gaat om een enorm potentieel aan arbeidskrachten die 18 miljard euro bij kunnen dragen aan het bruto binnenlands product.”

Relevantie
David, die is geboren en getogen in Woerden, studeerde International Business Administration aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Na zijn afstuderen werkte hij korte tijd in de financiële sector. Dat beviel hem goed, “maar ik zocht naar meer maatschappelijke relevantie. Vandaar dat ik me heb aangemeld voor de Nationale DenkTank.”

Dat hij zich als deelnemer daadwerkelijk mocht aansluiten bij de Denktank kwam wel een verrassing. “Onder jonge academici is er elk jaar veel interesse terwijl er maar twintig plekken beschikbaar zijn. Het is dus best bijzonder dat ik mee mag denken aan oplossingen voor dit vraagstuk.” 

De Nationale DenkTank werkt met themapartners, waaronder Woonzorg, het UWV en het Ministerie van Sociale Zaken. “We hebben al een bijeenkomst georganiseerd waar we voor 150 experts onze bevindingen mochten presenteren. Dat was supergaaf. Nu zitten we in de oplossingsfase. In december is er een tweede bijeenkomst waar wij als Nationale DenkTank onze oplossingen mogen presenteren.”

Die oplossingen komen op de website van de Nationale DenkTank te staan. “We proberen op elk niveau impact te maken. Daarom zullen er campagnes, beleidsvoorstellen en concrete initiatieven tussen zitten. Het idee is om na het programma van de Nationale DenkTank de voorgestelde oplossingen ook echt gaan uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld door de oprichting van een stichting of een bedrijfje. Wie weet dat ik in de toekomst hier ook nog iets voor ga betekenen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het voertuig van het slachtoffer raakte flink beschadigd.
Bromfietsster gewond na aanrijding met bus 112 11 mei, 17:05
Afbeelding
Als je niet meer beter wordt, hoe doe je dat? Nieuws 10 mei, 18:00
Afbeelding
Jubileum Orkest van het Groene Hart, kom genieten! Nieuws 10 mei, 16:00
Afbeelding
Reünie op de Rembrandt van Rijnschool, kom je ook? Nieuws 10 mei, 14:00
Afbeelding
St. Patrick's Day gaat weer voor vuurwerk zorgen Nieuws 10 mei, 12:30
Afbeelding
Vorig jaar kwart meer schuurinbraken in Utrecht, dus wees op je hoede Nieuws 10 mei, 11:11
Bert van Kooten met zijn nieuwe boek Dutchies en Kiwi's.
Bert van Kooten schrijft 'lekker leesbaar' over zijn liefde voor Nieuw-Zeeland Nieuws 10 mei, 11:00
Afbeelding
Yannick Eling schuift aan bij Muziekgasten Nieuws 10 mei, 09:00