• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders. Foto: aangeleverd

Fotoproject ‘Conflict’ in Woerdense Petruskerk

Nieuws 548 keer gelezen

WOERDEN • Het fotoproject ‘Conflict’ van 5-havoleerlingen van het Kalsbeek College is dinsdag in de Petruskerk in Woerden geopend. 

Leerlingen hebben foto’s gemaakt en interviews afgenomen van mensen die vanuit hun persoonlijke ervaring vertellen over de Tweede Wereldoorlog en de traumatische gevolgen daarvan. Ook zijn er verhalen opgenomen van ervaringen van latere oorlogen, waarbij vluchtelingen en veteranen vertellen over conflicten in Oekraïne, Afghanistan en Nieuw-Guinea. 

Het project is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting 4 en 5 mei Woerden en beleeft dit jaar zijn zevende editie met een boekje en expositie in de Petruskerk. 

Jonge mensen
“Toen in 2017 het eerste fotoproject van start ging, was dat vooral mooi omdat jonge mensen zo in aanraking kwamen met generaties die een verhaal over vrijheid en onvrijheid te vertellen hadden”, schrijft Jan van Es, voorzitter van Stichting 4 en 5 mei Woerden in het voorwoord. “Zeven jaar na het eerste fotoproject zijn de onderwerpen rond oorlog en vrede, vrijheid en onvrijheid actueler en belangrijker dan ooit. Het is daarom zo goed dat leerlingen in gesprek zijn gegaan met personen die hun verhaal over dit onderwerp willen delen. Op die manier komt de oorlog en onvrijheid dichtbij en krijgt het belang van vrede en vrijheid een extra lading.”

Door het fotoproject blijven verhalen van vroeger bestaan voor volgende generaties, merkt docent Claudia van Putten op. “De mensen achter die verhalen krijgen een gezicht en worden niet vergeten.” Van Putten verzorgde de lessen fotografie in de fotostudio van het Kalsbeek College. 

Belangstellenden kunnen tot eind mei de expositie bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden van de Petruskerk. Een papieren versie van het boekje is zowel bij de Petruskerk als bij de loge van het Kalsbeek College, locatie Schilderspark, op te halen.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Bart Somers beweegt zijn kunstwerk naar de juiste plek.
Het hoofd van Bart's moeder staat in Woerdense kerktuin Nieuws 3 mei, 15:19
• Bouw van flexwoningen in Montfoort.
Cazas Wonen wil woningzoekenden helpen met kant-en-klare woningen Nieuws 3 mei, 12:32
• De auto belandde op zijn kant.
Auto slaat over de kop bij Harmelen door plas op de weg 112 3 mei, 09:15
• Hennie Epping jr. bij het billboard met daarop rechts zijn vader voor het Stadsmuseum.
Billboards op 'schuldige plekken' in Woerden Nieuws 2 mei, 12:37
• De 93-jarige mevrouw Eva Molenbroek voor de boerderijwoning aan de Kasteellaan in Harmelen.
Na jaren ziet Eva in Harmelen boerderij terug waar ze als oorlogskind verbleef Nieuws 2 mei, 11:01
• Stadsgids Marja Hanko zal de stadswandelingen verzorgen.
Stadswandeling door binnenstad van Woerden Nieuws 2 mei, 10:58
• De brandweer ging via de achterzijde van de woning naar binnen om het vuur te bestrijden.
Woningbrand aan Wagenstraat in Woerden; supermarkt en woningen ontruimd 112 2 mei, 10:31
• Cor Remmerswaal, Jacco van Elk en Lauw Uittenbogaard.
'Met Cor pakt door probeer ik mijn steentje bij te dragen' Nieuws 1 mei, 15:27