• Oscar Vianen (links) mocht in zijn eerste raceweekend al het podium op.
• Oscar Vianen (links) mocht in zijn eerste raceweekend al het podium op. Foto: aangeleverd

Oscar Vianen: ‘Racen is echt verslavend’

Sport 1.450 keer gelezen

KAMERIK • Met zijn deelname aan de Dutch Supercar Challenge gaat voor Oscar Vianen (23) uit Kamerik dit jaar een langgekoesterde droom in vervulling.

 Zijn eerste raceweekend in april op het circuit van Zandvoort was er meteen één om in te lijsten. Last minute veranderde zijn teamgenoot en reed hij plots samen met regerend kampioen Mark Jobst. “De resultaten waren er wel naar”, lacht Oscar. Race 1 hebben we gewonnen en in race 2 eindigden we als derde. Goed voor een tweede positie in de tussenstand van de sport divisie.”

Autosportverzekeringen
Oscar loopt al even rond in het autosportwereldje. Na zijn opleiding automotive business management aan de IVA Business School in Driebergen werkte hij bij de organisatie achter alle Nederlandse autosportkampioenschappen en is hij sinds begin dit jaar samen met wereldwijd actief professioneel autocoureur Renger van der Zande betrokken bij de startup ‘Pogona Insurance’. “Ik sluit autosportverzekeringen af en ga dus regelmatig langs bij teams die actief zijn in de autosport”, vertelt hij. “Tijdens raceweekenden ben ik eigenlijk ook altijd wel op circuits door heel Europa, om deals te sluiten en om de races te volgen. Vervelen doe ik me nooit als ik daar rondloop.”

Al van jongs af aan is Vianen gek op autosport. “Dat heb ik een klein beetje van mijn vader”, zegt hij. “Hij nam me al op jonge leeftijd mee naar autocrosses. Zo is het begonnen.” Oscar keek ook graag naar races op tv. “Als er om 5 uur ‘s morgens een rally op Eurosport werd uitgezonden, zette ik mijn wekker.” Zelf racen zat er toen niet in. “Ik voetbalde bij VV Kamerik, voor andere hobby’s was gewoon geen tijd. Bovendien is karten een dure sport.”

Racelicentie
In 2020 besloot hij zijn racelicentie te halen, in de hoop om ooit nog eens plaats te nemen in een raceauto. Die wens kwam sneller uit dan verwacht. “Ik dronk in dat jaar tijdens een raceweekend in Zandvoort een biertje met de mensen van team Zilhouette Racing en liet daar vallen dat ik wilde racen. Nou, dat konden ze wel regelen. Niet veel later stapte ik in een oude BMW om voor het eerst mee te doen aan een race. Dat was fantastisch. En het ging best aardig.”

Toen een andere coureur de BMW in de kreukels reed, leek het raceavontuur voor Oscar alweer te zijn geëindigd. Maar het team bood hem de kans om in een BMW Z4 te stappen, voor een race in de Dutch Supercar Challenge. Ook dat ging weer verrassend goed. “Het smaakte naar meer, maar racen is duur. Ik heb de maanden erop geld opzij gezet om een auto te huren zodat ik nóg een keer mee kon doen.” Ook in die race wist Oscar te imponeren. “In de eerste race viel ik uit met technische problemen, maar lag op dat moment op de tweede plek. In race 2 eindigde ik als vierde.”


• De BMW Z4 waarin Oscar Vianen rijdt. - aangeleverd

Door zijn goede resultaten kwam Oscar in beeld bij verschillende teams, “maar ik kreeg de kans om dit jaar bij Zilhouette Racing een heel seizoen mee te draaien. Super natuurlijk!” Hij geniet met volle teugen van het racen. “Het is echt verslavend. Op de rechte stukken lopen de snelheden op tot zo’n 250 kilometer per uur. Om te winnen moet je risico’s nemen, maar tegelijkertijd is het zaak om het koppie erbij te houden. Als je crashed met die auto, kost dat handenvol geld. Al is mijn verzekering natuurlijk wel goed geregeld.”

Mooi jaar
Eind deze maand volgt het tweede raceweekend, in Oostenrijk (Red Bull Ring). Later volgen ook nog races op de circuits in onder andere Assen, nogmaals Zandvoort, België (Zolder en Spa-Francorchamps) en Le Mans (Frankrijk). Ik ga er een mooi jaar van maken”, glundert Oscar. “Dat ik achter het stuur zit, is mede te danken aan de partners en sponsors die mij ondersteunen. Daar ben ik ze dankbaar voor.”

Die partners en sponsors zijn: Garage Rijnland, Pogona Insurance, De Wijnselectie, Spierfit, HSH House of Sales, Dystar, We Repair All, JP Installaties en GPFans. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Locoburgemeester Woerden bezoekt diamanten echtpaar Nieuws 28 sep., 12:44
Afbeelding
Tiende editie Woerdens Bockbier Festival Nieuws 27 sep., 17:05
Afbeelding
Provincie Utrecht vraagt weer aandacht voor lange remweg trams: meer dan 40 meter! Nieuws 27 sep., 16:25
Afbeelding
Column Mirte Damen: Nacht van Woerden Nieuws 27 sep., 14:48
Afbeelding
'Laat natuur op Woerdense bastions met rust' Nieuws 27 sep., 14:47
Afbeelding
Bankje voor 'wandelstad' Woerden Nieuws 27 sep., 14:46
Afbeelding
Meer fietsen gestolen in Harmelen 112 27 sep., 14:43
Afbeelding
Feestelijke finale Robs Kaastour op Kerkplein Woerden Nieuws 27 sep., 14:42