‘Als maatschappelijk begeleider maak je het verschil’
Algemeen
993
keer gelezen
WOERDEN • Met een Meet & Greet probeert Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart donderdagavond nieuwe vrijwilligers te werven. Die zijn hard nodig om nieuwkomers wegwijs te maken in de Woerdense en Oudewaterse samenleving.
Eén keer eerder hield het steunpunt een soortgelijke bijeenkomst, toen enkele jaren geleden miljoenen Syriërs het oorlogsgeweld in hun land ontvluchten. “Een heleboel mensen hebben zich destijds aangemeld”, herinnert algemeen coördinator Jacqueline van Leeuwen zich nog goed.
De nood is ook nu weer hoog. Gemeenten moeten dit jaar fors meer statushouders huisvesten. Zo ook Woerden. Ging het in heel 2022 om in totaal 70 in Woerden en 14 in Oudewater, in de eerste helft van dit jaar ligt dat aantal al op 64 voor Woerden en 13 voor Oudewater. En in de tweede helft verwacht Van Leeuwen eenzelfde aantal nieuwkomers te moeten begeleiden.
Overvol
De stijging komt niet uit de lucht vallen. “Door een gebrek aan woningen lukt het vaak niet om mensen die als vluchteling zijn erkend uit de opvang te laten vertrekken”, legt Van Leeuwen uit. “Asielzoekerscentra zitten nu overvol. Dat komt dus niet alleen doordat er meer vluchtelingen deze kant opkomen, maar doordat er te weinig huizen zijn.”
Als een statushouder eenmaal is gehuisvest, begint de integratie. Zonder begeleiding lukt dat niet. In Woerden en Oudewater vervullen vrijwilligers van Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart deze belangrijke taak. “Zij helpen statushouders met hele praktische zaken zoals het afsluiten van een ziektekostenverzekering of het aanmelden van de kinderen op school. Maar begeleiders zitten ook bij de intake bij Ferm Werk waar wordt gesproken over werk en scholing.”
Het is belangrijk dat statushouders begrijpen hoe Nederland in elkaar zit. Van Leeuwen wijst naar ons systeem van wet- en regelgeving. “Dat is dusdanig complex dat statushouders in de problemen kunnen komen als ze geen hulp krijgen.” Ook ons zorgstelsel is ingewikkeld. “Als je in Syrië last hebt van je rug, ga je direct naar een specialist. Hier moet je eerst langs een huisarts voor een verwijzing. Als je dat niet weet, krijg je niet snel de hulp die je nodig hebt.”
Bij het steunpunt werken nu zestien maatschappelijk en administratief begeleiders. Te weinig om alle statushouders te helpen. Daarom is Van Leeuwen een wervingscampagne gestart. Met een Meet & Greet om geïnteresseerden kennis te laten maken met begeleiders. Die halen veel voldoening uit hun werk, zo hoort Van Leeuwen vaak terug. “Je maakt als maatschappelijk begeleider echt het verschil. In Nederland vinden we allemaal dat statushouders moeten inburgeren. Begeleiders zorgen ervoor dat dit gebeurt door naast de statushouders te gaan staan.”
Geen voorrang
Via de mail druppelen inmiddels de aanmeldingen binnen. Af en toe zitten er ook negatieve reacties tussen, voornamelijk van mensen die vinden dat statushouders geen voorrang mogen krijgen bij het toewijzen van een huurwoning. Van Leeuwen snapt de frustratie. “Mensen die al jaren op de wachtlijst staan, voelen zich in de kou gezet. Maar die statushouder kan er niks aan doen dat er niet genoeg huizen worden gebouwd.”
Het zou ook goed zijn als er meer contact is tussen bewoners en nieuwkomers. Ze raadt iedereen aan om eens het gesprek aan te gaan met nieuwkomers die in de buurt komen wonen. “Stap eens op iemand af en vraag gewoon hoe het gaat. Als de èchte verhalen van vluchtelingen zelf meer bekend worden neemt ook het begrip toe.”