• Marc Hartman maakt podcasts als audioherinnering.
• Marc Hartman maakt podcasts als audioherinnering. Foto: Floris Bakker

Woerdenaar maakt podcasts als audioherinnering

Algemeen 2.037 keer gelezen

WOERDEN • Met een podcast proberen makers zoveel mogelijk luisteraars te bereiken. Marc Hartman uit Woerden wil dat juist niet. “Als één iemand ervan geniet ben ik al tevreden.” 

Net voor Sinterklaas kwam hij op het idee: een podcast maken om die als cadeau aan een ander te geven. “In een opwelling heb ik een bericht geplaatst op LinkedIn, om te kijken of er belangstelling voor bestaat. Nou, dat heb ik geweten! Ik heb echt heel veel reacties ontvangen.” 

Normaal is een podcast bedoeld om het grote publiek te bereiken. Zoveel mogelijk luisteraars, zoveel mogelijk ‘likes’ of hopen dat het ‘viral’ gaat. “Dat wil ik juist niet”, zegt Hartman. “Ik wil zo weinig mogelijk luisteraars bereiken. De podcasts die ik maak, zijn juist bedoeld voor die éne speciale persoon. Een mooie audio-herinnering met het verhaal dat hij of zij wil vertellen.”

Fantastisch
De eerste drie podcasts zijn inmiddels klaar en in Hartman’s agenda staan afspraken genoteerd voor nog eens acht stuks. “Ik vind het fantastisch om te doen, dus kan niet anders dan heel tevreden zijn.” Zijn werkwijze is eenvoudig. “Ik ga met mijn microfoon en opnameapparatuur bij iemand langs voor een goed gesprek. Thuis maak ik een mooie bewerking van de opname. De uh’s en stiltes die soms vallen haal ik er uit. Als ik klaar ben doe ik de stick in een mooi doosje die de opdrachtgever aan de ander kan geven.”  

De opdrachten die hij krijgt zijn heel wisselend. Zo kreeg Hartman de vraag van een vrouw of hij haar vader wilde interviewen. “Tijdens het gesprek vertelde hij over zijn geboorte, jeugd en de verhouding met zijn eigen ouders. Zijn dochter kwam zo via de podcast veel meer te weten over het leven van haar eigen vader en dat van haar opa en oma. Zo heeft een blijvende herinnering, met de stem van haar vader die ze zo lief heeft.”   

Emigreren

Maar het is ook mogelijk een podcast te geven met een andere invulling, bijvoorbeeld als iemand gaat emigreren. Hartman maakte een podcast voor een meisje wiens nichtje naar Zuid-Frankrijk is vertrokken. “Ik heb acht van haar beste vriendinnen geïnterviewd. Die halen tijdens het gesprek allerlei herinneringen op en vertellen over de band die ze met elkaar hebben. Het is één lange radio-uitzending geworden, met tussendoor liedjes die ze leuk vindt.”

Hartman is van plan om door te gaan met het maken van persoonlijke podcasts. “Er zijn zoveel mooie verhalen! Het zou zonde zijn als die worden vergeten.” Wie meer informatie wil, kan kijken op www.hartpro.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• De politie is zichtbaar en onzichtbaar aanwezig in de omgeving van de school.
Futura College in Woerden dicht na online bedreiging Nieuws 29 feb, 13:38
• Eén van de eerste scènes met in het midden Jessica Corbijn.
Sterallures speelt Legally Blonde in theater Het Klooster Nieuws 29 feb, 12:12
• Uitreiking gids aan wethouder Mariëtte Pennarts.
Nieuwe activiteitengids voor 55+'ers uit de gemeente Woerden Nieuws 29 feb, 12:07
• Wethouder Arjan Noorthoek bij het nieuwbouwproject Weidse Weelde in Kamerik.
Gemeente Woerden: 'Praat mee over wonen' Nieuws 29 feb, 12:05
• Vuurwerkresten.
Minder prullenbakken vernield rond jaarwisseling Nieuws 29 feb, 11:55
• Plaatsing van een flexflitser.
'Flexflitsers' langs wegen in Woerden Nieuws 29 feb, 11:49
• Medewerkers mochten de heipaal beschrijven.
Startschot gegeven voor bouw houten bedrijfshal BluePrint Automation Nieuws 27 feb, 16:42
Afbeelding
Aanhanger schoonmaakbedrijf in brand 112 27 feb, 11:05