• De bastions van Woerden.
• De bastions van Woerden.

Nieuw ontwerp Woerdense bastions stuit op verzet

Algemeen 999 keer gelezen

WOERDEN • Natuurorganisaties maken bezwaar tegen het nieuwe ontwerp dat er ligt voor de herinrichting van de bastions Torenwal en Hogewal.

In dit ontwerp, tot stand gekomen na overleg met bewoners en betrokken partijen, is het wandelpad verdwenen en zijn de wallen minder strak ingericht. Daarmee wordt volgens de gemeente Woerden ‘maximaal ingezet’ op het behoud van de verschillende soorten planten en struiken die daar groeien. 

Actiegroep Hart voor Natuur Woerden en het Biodiversiteitsteam (IVN-Woerden en KNNV-Woerden) zien dat anders en wijzen erop dat alle bomen en struiken op anderhalve meter afstand van het water verdwijnen, om ruimte te maken voor een beschoeiing.  

Instabiel
Die beschoeiing moet er komen omdat uit onderzoek van Adviesbureau Sweco is gebleken dat het grondlichaam instabiel is. Zonder versterking zal de oever door golfslag steeds verder afbrokkelen. Uiteindelijk is afschuiving van de wal waarop de begraafplaatsen rusten zelfs mogelijk. De aanleg van een nieuwe beschoeiing is volgens de gemeente dan ook noodzakelijk. Het verlies aan groen wil ze compenseren door de aanplant van twintig nieuwe bomen bovenop de bastions. En in de Singel komen rietkragen die dienen als verblijfplaats voor watervogels en andere dieren.


• Impressie van hoe de Hogewal en Torenwal eruit gaan zien. - Gemeente Woerden

Actiegroep Hart voor Natuur Woerden gaat niet akkoord met het ontwerp vanwege het grote aantal bomen dat verloren gaat. De gemeente spreekt van 36 bomen, maar Dennis Siemelink komt op minstens 70 exemplaren. “Het zijn ook nog eens de grootste bomen, met de grootste ecologische waarde, die onder andere zorgen voor een grote biodiversiteit.”

Rosse vleermuis
Tom Rullmann van het Biodiversiteitsteam zegt dat in het gebied onder meer vijf soorten vleermuizen voorkomen, waaronder de zeer zeldzame rosse vleermuis. “Deze bijzondere dieren verblijven in de spleten en holtes van de oude bomen die mogelijk verdwijnen. De gehele wal is foerageergebied en verblijfplaats van de vleermuizen.” Hij wijst de gemeente erop dat het beschadigen of vernielen van een vaste rust- of verblijfplaats van een beschermde diersoort verboden is.

Siemerink plaatst ook zijn vraagtekens bij het verhaal van Sweko dat er gevaar is dat de grond van de wal afschuift. “Het onderzoek is gebaseerd op een kale helling zonder enige begroeiing. Dan is er inderdaad een groot risico tot afschuiving. De vele bomen die er nu nog staan vormen echter een hecht wortelnetwerk en beschermen de wal op een natuurlijke wijze tegen erosie.”

De actiegroep adviseert de gemeente om, in plaats van een beschoeiing met stalen palen, te kiezen voor een perkoenbeschoeiing. “Perkoenpalen kosten een fractie van de begrootte 362.000 euro en alle bijna alle bomen kunnen behouden blijven. Bovendien behoudt dit de huidige natuurlijke biotoop met onder meer ijsvogels en beschermde vleermuizen.” 

De gemeente Woerden wil in maart beginnen met de werkzaamheden, maar dat is volgens Rullmann niet mogelijk omdat de vleermuizen dan nog in winterslaap zijn. “Bovendien heeft de gemeente voor de uitvoering een Omgevingsvergunning nodig. Voor die vergunning is het noodzakelijk dat er onderzoek is gedaan naar de aanwezige flora en fauna.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Sinterklaas op bezoek in Kamerik Nieuws 26 nov., 16:40
Afbeelding
Scooterbestuurder gaat ervandoor na botsing met fietsster 112 26 nov., 12:13
Afbeelding
Startschot van jaarlijkse kerstboomverkoop; eerste boom naar Oekraïense vluchtelingen Nieuws 24 nov., 17:34
Afbeelding
Sluiting dreigt voor kringloopwinkel in Woerden Nieuws 24 nov., 16:50
Afbeelding
Sluis zit landelijke intocht Sinterklaas in de weg Nieuws 24 nov., 15:38
Afbeelding
Nieuw paar schoenen voor 262 Woerdense kinderen Nieuws 24 nov., 10:22
Afbeelding
Tweede doel '24 uur van Woerden' bekendgemaakt Nieuws 24 nov., 09:38
Afbeelding
Zesde keer Wereldlichtjesdag in Woerden Nieuws 23 nov., 14:57