• Ine van Bemmel.
• Ine van Bemmel. Foto: aangeleverd

Woerdense opruimcoach Ine van Bemmel: ‘Plan elke dag een opruimkwartiertje in’

Algemeen 1.760 keer gelezen

WOERDEN • Opruimen..het is niet ieders favoriete bezigheid. Opruimcoach Ine van Bemmel uit Woerden weet orde in de chaos terug te brengen.

Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd. “Ik kan de leus haast niet meer horen”, lacht Ine. “Toch is het wel waar, een rommelig huis maakt onrustig en zorgt voor stress.” Veel van haar klanten zijn dan ook heel blij als zij er is om samen met hen de boel op orde te brengen. Dat gebeurt bijvoorbeeld rondom een verhuizing of verbouwing of na een scheiding. Maar Ine schiet ook te hulp als iemand gewoon niet weet hoe te beginnen. “Dan kom ik langs en help ze op weg.”

Keuzes
Maar hoe ontstaat rommel? “Het komt vaak voort uit besluiteloosheid”, zegt Ine. “Mensen hebben tegenwoordig zoveel spullen, die worden niet allemaal (meer) gebruikt en belanden in een kast of op zolder. Maar ook die plekken raken vol. Wanneer je geen duidelijke beslissingen hierover durft te nemen groeit het aantal spullen. En daarmee de rommel in huis. Ik ben er om mensen te helpen met keuzes maken: wat houd je en wat doe je weg?”

Dat is best lastig, merkt ze. “Spullen hebben ooit geld gekost, daarom wil je ze houden. Maar je leeft nu en je moet je afvragen of je iets nog wel nodig hebt.” Er zitten ook spullen tussen met emotionele waarde. Die gooi je niet zo snel weg, “maar dat hoeft ook helemaal niet. Je kunt die chique kopjes die van je grootmoeder zijn geweest ook uit de kast halen en gebruiken. Dan geniet je er tenminste van. Weggeven is ook een optie of naar de kringloop brengen zodat een ander er plezier aan heeft.”

Opruimen kun je leren: daar is Ine van overtuigd. Daarna kun je het bijhouden zonder dat het veel tijd hoeft te kosten. “Plan bijvoorbeeld elke dag een opruimkwartiertje in. Alles weer terug op de plek waar het hoort. De kans is groot dat je het op een gegeven moment binnen die tijd redt om je huis gewoon opgeruimd te houden. Er zijn ook mensen die minder moeite hebben met een rommelig huis. “Ongetwijfeld, maar het is knap vervelend als je spullen telkens onvindbaar zijn.”

Rommelkont
Zelf was Ine in haar jeugd ook een rommelkont, tot ze op kamers ging. “Ik werd onrustig als het een rommeltje was. Daarom ben ik de boel gaan ordenen en hield ik het opgeruimd, daar voelde ik mij veel prettiger bij. 

Sinds twee jaar is ze - onder de naam Ine Ordent - professioneel organizer, de officiële naam voor opruimcoach. “Ik kwam het tegen en dacht: ‘hé, dat werk past goed bij mij’.”

Financiën
Al jaren helpt Ine cliënten van Kwadraad Maatschappelijk Werk en Schuldhulpmaatje met het uitzoeken van stapels papieren en het op orde krijgen van hun financiën. Die werkzaamheden liggen wel een beetje in het verlengde van wat ik nu als opruimcoach doe.”

Ze geniet van haar werk. “Het geeft ontzettend veel voldoening om samen met iemand aan de slag te gaan. Het uiteindelijke doel is niet alleen overzicht en orde in huis, papieren en taken. Ik leer de mensen ook om het vol te houden, ook als ik er niet bij ben. Daarom hebben we ook contact tussen de afspraken in. Als we klaar zijn weet je alles weer te vinden en is er rust en ruimte, ook in je hoofd.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Zilveren steekspeld voor Woerdenaar Chris Schalkwijk Nieuws 30 nov., 13:51
Afbeelding
Column Junior Brandenburg: Jiwa Nieuws 29 nov., 16:07
Afbeelding
Eerste roman van Marleen Mentink uit Woerden: 'Verborgen verdriet' Nieuws 29 nov., 16:05
Afbeelding
Nieuwbouw Huize Gaza in Harmelen wil maar niet vlotten Nieuws 29 nov., 16:02
Afbeelding
Bouwplan voor uitvaartcentrum valt slecht bij omwonenden Nieuws 29 nov., 15:55
Afbeelding
Top 2000 Quiz in Woerden Nieuws 29 nov., 15:54
Afbeelding
Explosie vernielt voorgevel van beautysalon in centrum Woerden Nieuws 29 nov., 08:40
Afbeelding
IJsbaan Woerden gaat zaterdag open Nieuws 28 nov., 08:50