• Frans Drilling en raadslid Hendrie van Assem bij een perk waar tot voor kort struiken in stonden.
• Frans Drilling en raadslid Hendrie van Assem bij een perk waar tot voor kort struiken in stonden. Foto: Floris Bakker

Onvrede over onderhoud Woerdense Schilderskwartier

Algemeen 1.575 keer gelezen

WOERDEN • Bewoners van het Schilderskwartier in Woerden ergeren zich aan de slechte bestrating en het groenbeheer in hun wijk. 

Kuilen, bulten en losliggende tegels. Wie met de auto door de straten van het Schilderskwartier rijdt, merkt direct dat het straatwerk slecht is. Ook met de afwatering is het niet best gesteld. “Bij regenbuien blijven er plassen staan”, vertelt Frans Drilling tijdens een ritje door de wijk. 

Hij is penningmeester van de bewonersvereniging wijkplatform Schilderskwartier en spreekt in die functie bijna dagelijks wijkbewoners. En die klagen steen en been over de staat van de straten en stoepen in de wijk. “De afgelopen weken zijn de gas- en waterleiding vervangen”, legt Drilling uit. “Daarvoor is de straat opengebroken. Toen de klus was geklaard, hebben ze de boel hersteld. Een paar dagen daarna ging alles opnieuw open voor de glasvezelkabel en nu ziet het er belabberd uit.”

Niet best
Hendrie van Assem van Inwonersbelangen nam een kijkje en schrok van wat hij zag. “Het straatwerk is nog slechter dan dat het ervoor was. En dat was al niet best.” Ook de staat van onderhoud van het speeltuintje aan de Johannes Bosboomstraat is volgens het raadslid beslist niet van deze tijd. “Het is onveilig voor spelende kinderen en zelfs gevaarlijk te noemen.”

En dan is er nog het groen in de wijk. Daarover is de laatste weken onrust ontstaan. Zonder overleg zijn alle struiken uit de perken gehaald. “We wisten daar helemaal niks van”, verduidelijkt Drilling. “Er komt gras voor terug, want dat is makkelijker te onderhouden en er moest bezuinigd worden. Dat was tegen de afspraak in. Ons was namelijk nieuwe beplanting beloofd. Een aantal bewoners en het wijkplatform hebben de wijkambtenaar aangesproken en nu komt het er alsnog.”

De gemeente is op de hoogte van de onvrede die is ontstaan in de buurt. Een bewonersbrief van de aannemer is daar de oorzaak van. In die brief staat dat de beplanting terug zou komen, “maar de gemeente heeft deze belofte nooit gemaakt met de bewoners”, verklaart een woordvoerder. “Er is voor gekozen om niet in alle vakken beplanting terug te plaatsen, omdat tijdens de inventarisatie wortelonkruiden zijn aangetroffen, die er op de korte termijn voor zouden zorgen dat deze onkruiden het open plantvak weer zouden overgroeien. Onderhoud is daardoor slecht mogelijk.”

Bezuinigingsopgave
Daarnaast is er al in 2018 afgesproken dat, als er beplantingsvakken gerooid gaan worden, deze voor 30 procent worden teruggebracht als gras. Dit om aan de bezuinigingsopgave te voldoen.

Dat de gemeente van te voren geen contact heeft opgenomen met het wijkplatform vindt Van Assem kwalijk. “Ik begrijp daar eerlijk gezegd helemaal niets van. Deze vereniging bestaat al dertig jaar en is altijd bereid geweest om mee te denken. Waarom maak je daar geen gebruik van?” 

De gemeente laat weten dat er inderdaad geen contact is geweest. “Dit contact is allemaal via de aannemer gelopen die in opdracht van de gemeente het werk heeft uitgevoerd. Nadat bij ons bekend werd dat er onrust was onder de bewoners, is er een brief gestuurd naar de bewoners met een uitleg over de keuzes die gemaakt zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
CDA Woerden maakt zich zorgen over groeiend antisemitisme Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Wietkwekerij ontmanteld in een woning in Woerden 112 21 uur geleden
Afbeelding
Europese verkiezingen, waarom houden we die eigenlijk? Nieuws 8 mei, 15:00
Leuk, mooi en interessant: een tochtje over de Nieuwkoopse Plassen.
Smederijtocht op de Nieuwkoopse Plassen: uniek en spannend Nieuws 8 mei, 13:30
Afbeelding
Activiteiten en een voedselplein vol lekkernijen tijdens ScowOpen Nieuws 8 mei, 13:00
Afbeelding
Zerowaste laat je graag groener leven: doe mee! Nieuws 8 mei, 11:30
Afbeelding
Maartje en Kine: een weergaloos muziekduo waar je blij van wordt Nieuws 8 mei, 10:30
Zin in een jaren 50 en 60-feestje? Ga naar Bredius!
Johnny & The Moonshots geven spetterend jaren 50 en 60-feest in Bredius Nieuws 8 mei, 10:03