• Ans Rietstra, lid van de Raad van Bestuur van spoorbeheerder ProRail, laat de nieuwe AED op Station Woerden zien.
• Ans Rietstra, lid van de Raad van Bestuur van spoorbeheerder ProRail, laat de nieuwe AED op Station Woerden zien. Foto: Paul van den Dungen

Na installatie in Woerden nu alle stations voorzien van een AED

Algemeen 407 keer gelezen

WOERDEN • Alle treinstations van Nederland zijn vanaf heden uitgerust met een zogeheten Automatische Externe Defibrillator, kortweg AED. Donderdagochtend is op Station Woerden het laatste exemplaar opgehangen, meldt ProRail.

Door het plaatsen van AED’s op stations, wordt de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen, vergroot. In de helft van alle stations vervullen deze AED’s ook een extra functie: ze dekken een AED-loze zone in de omgeving van het station af. Dit is een gebied zonder dag en nacht beschikbare AED’s in de buurt die zijn aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. “De nieuwe AED is te gebruiken op het station, maar ook in de omgeving van het station”’vertelt Hans Snijder, directeur van de Hartstichting. “Daarmee heeft deze uitbreiding van het netwerk impact voor de stations én hun omgeving.”

Zes minuten
Anneke de Vries, directeur Stations en lid Raad van Bestuur NS: “Wij zijn als NS en ProRail blij dat wij kunnen bijdragen aan de opgave die we in Nederland nog hebben om AED-loze zones te vullen. Zo’n 17.000 mensen per jaar krijgen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als de reanimatie binnen de eerste zes minuten start, is de kans op overleven het grootst. Het liefst met de inzet van een AED.”

Op alle stations in Nederland is minimaal één AED 24/7 beschikbaar die is aangemeld bij HartslagNu. Dit is het landelijke reanimatie oproepsysteem voor burgerhulpverleners. Iedereen die een erkende reanimatietraining heeft gevolgd, kan zich aanmelden bij HartslagNu. Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept het systeem burgerhulpverleners op die in de buurt van het slachtoffer zijn. Zij krijgen de opdracht om te reanimeren en de dichtstbijzijnde AED op te halen. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.

Welzijn
Ans Rietstra, lid van de Raad van Bestuur van spoorbeheerder ProRail, wijst op de maatschappelijke verantwoordelijkheid die NS en ProRail nemen op stations. “Waar we ons in vroeger tijden vooral strikt hielden aan onze rol als vervoerder en spoorbeheerder, zien we tegenwoordig een bredere taak voor de spoorsector weggelegd. Die gaat niet alleen om reizigers snel en veilig van A naar B brengen, maar ook om het algehele welzijn van de mensen op stations. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in het rookverbod dat NS en ProRail enkele jaren geleden op stations hebben ingevoerd, in de watertappunten die NS heeft aangelegd en nu in de aanleg van meer AED’s.”

 Er hangen nu 575 AED’s verspreid over 400 stations in Nederland. 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Roy Luca (midden) tijdens de uitreiking van het lintje op het gemeentehuis van Zeist.
Lintje voor Woerdense wethouder Roy Luca Nieuws 30 apr, 08:48
• De cast van de voorstelling 'Over-Leven'.
Woerdense jongeren spelen 'Over-Leven' in theater Het Klooster Nieuws 30 apr, 08:07
Afbeelding
'Genoeg zorgaanbieders die cliënten Kwintes over willen nemen' Nieuws 30 apr, 08:03
• Elektriciteitsmasten.
Utrecht neemt maatregelen om overvolle stroomnet te ontlasten Nieuws 30 apr, 08:01
• Gezelligheid op het dorpsplein van Harmelen.
Regen kan sfeer niet drukken tijdens Koningsdag fotoserie en korte video's 27 apr, 15:39
Afbeelding
Politie zoekt jongen die bejaarde vrouw uit Woerden heeft opgelicht met video 26 apr, 14:54
• De 26 gedecoreerden van de gemeente Woerden.
Een stortbui aan lintjes tijdens jaarlijkse lintjesregen in Woerden Nieuws 26 apr, 13:00
• Bart Somers bij het stalen sculptuur 'In het hoofd van je moeder'.
Stalen sculptuur in tuin Woerdense Petruskerk Nieuws 26 apr, 12:46