• Regenboogviering van drie jaar geleden in de Bonaventurakerk.
• Regenboogviering van drie jaar geleden in de Bonaventurakerk. Foto: aangeleverd

‘Wapperende regenboogvlag voelt als erkenning’

Algemeen 1.502 keer gelezen

WOERDEN • Vijf jaar na de eerste editie is de Regenboogweek van Coming Out Woerden ‘gewoon’ geworden. En dat vindt Walter den Boer best bijzonder.

Want op veel plekken in Nederland is de sociale acceptatie van lhbti+’ers (lesbo’s, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse personen) nog helemaal niet zo vanzelfsprekend. “Jongeren zijn bang voor hun coming-out of durven niet te onthullen dat ze transgender zijn. Alleen daarom al is deze week hard nodig, als signaal dat je goed bent zoals je bent.”

De wapperende regenboogvlag voor het gemeentehuis noemt Den Boer, zelf nauw betrokken bij de Regenboogweek, een heel krachtig symbool. “Je laat als Woerden daarmee zien dat iedereen zichzelf mag zijn. Voor mij voelt het echt als een stukje erkenning, dat de gemeente dit ook uitdraagt. Ik hoop dan ook dat heel het college op 11 oktober - Coming Outdag - aanwezig is bij het hijsen van de vlag.”

Prikkelende expositie
De officiële start van de Regenboogweek is al op zaterdag 8 oktober, met de opening van een prikkelende expositie in Galerie Van Slagmaat. Een dag later, op zondag 9 oktober vanaf 18.30 uur, is de jaarlijkse Regenboogviering van de gezamenlijke kerken in Woerden. Die is dit jaar in de Lutherse Kerk en is ook thuis te volgen via een livestream. Het thema is ‘Samen-leven uit de bron’.

De vieringen worden elk jaar weer druk bezocht en ook achteraf wordt de livestream goed bekeken, weet Den Boer uit ervaring. “Het zijn altijd mooie kerkdiensten waarin benadrukt wordt dat liefde geen onderscheid maakt. Toen er vijf jaar geleden voor het eerst een Regenboogviering werd gehouden hier in Woerden, was dat wel een mooi moment. Inmiddels is die viering elk jaar en vindt iedereen dat heel gewoon. Maar zo gewoon is het niet. Eigenlijk is het heel bijzonder.”

Den Boer omschrijft Woerden dan ook als ‘behoorlijk homovriendelijk’. “Zelf heb ik nooit iets naars meegemaakt. Ik durf hier ook gerust met mijn partner hand in hand door de stad te lopen, zelfs eerder dan in een grote stad als Amsterdam. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen, we kennen ook mensen met negatieve ervaringen.”

Van alle tijden
Vanwege de stadsverjaardag is het thema van de Regenboogweek dit jaar ‘650 Jaar Out?’ “Hiermee willen wij als Coming Out Woerden eigenwijs duidelijk maken dat lhbti+ van alle tijden is. En dat deze diversiteit niet altijd zichtbaar mocht zijn, maar zo oud en menselijk is als de mensheid en samenleving oud is.”

Lag de focus in het verleden op de lhbti+ doelgroepen zelf, dit jaar zijn de events gericht op de dialoog met inwoners, ondernemers en leerlingen van scholen. Zelf zou Den Boer meer aandacht willen voor roze ouderen. “Deze ouderen hebben geen andere zorg nodig ofzo. Maar alleen al het feit dat er nooit aandacht wordt geschonken aan een roze beleid, zorgt er al voor dat homoseksuele ouderen niet zichzelf kunnen zijn. Het gesprek daarover aangaan, zou al een hele stap vooruit zijn.” 

Overbodig
Dat de Regenboogweek zo is ingeburgerd in Woerden vindt Den Boer mooi. “Nóg mooier zou zijn als de week overbodig zou worden, maar zo ver zijn we nog lang niet.”

Tijdens de vijfde Regenboogweek (van 8 tot en met 15 oktober) staan er, naast de expositie, Regenboogviering en het hijsen van de vlag, nog meer activiteiten op het programma. Zo is op dinsdagavond 11 oktober vanaf 19.30 uur de film ‘El Houb’ te zien in AnnexCinema. Op zaterdag 15 oktober is er om 15.00 uur de ‘Gayzellig borrel’ in Parkcafé Bredius.

Wie de Regenboogweek in Woerden wil steunen, kan een regenboog- of progressvlag ophangen. Alle informatie over de Regenboogweek is te vinden op Facebook en Instagram (Coming Out Woerden). Wie zelf nog een leuke activiteit heeft, kan die per e-mail aanmelden via: comingoutwoerden@gmail.com. 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Milon, Tamar en Demi.
Milon, Tamar en Demi zijn het Koninklijk Trio van 2024 Nieuws 13 uur geleden
• José Daselaar is al veertig jaar juf op De Schakel in Woerden. Om dat te vieren kregen alle kinderen een ijsje.
Juf José werkt al veertig jaar op zelfde basisschool: De Schakel in Woerden Nieuws 23 apr, 18:56
• Sander van Schijndel van de OMU in één van de leegstaande bedrijfsgebouwen.
'Rotte kies' langs Hoge Rijndijk in Woerden eindelijk aangepakt Nieuws 23 apr, 11:13
• Tour de Terras in 2023.
Kerkgangers hebben last van muziek tijdens 'Tour de Terras' in Woerdense binnenstad Nieuws 22 apr, 09:00
• De burgemeester laat zijn ambtsketen zien aan de kleuters.
Burgemeester op bezoek bij kleuters De Regenboog Nieuws 22 apr, 08:41
• Een tweetal schuren aan de Alpenstraat gingen in vlammen op.
Schuren in lichterlaaie in Woerden 112 22 apr, 08:11
• Anna Drijver brengt Maria op toneel in de voorstelling De Mannen van Maria.
Nieuwe theaterprogramma Het Klooster telt liefst 90 voorstellingen Nieuws 19 apr, 22:04
• Naomi Brehm.
Naomi uit Woerden start crowdfunding voor aanschaf eigen scootmobiel Nieuws 19 apr, 15:41