• Het stoken van een open haard kan tot overlast leiden. Ook veroorzaakt houtrook gezondheidsproblemen.
• Het stoken van een open haard kan tot overlast leiden. Ook veroorzaakt houtrook gezondheidsproblemen. Foto: Stockfoto

Woerden wil met campagne stookgedrag beïnvloeden: ‘Denk aan de buren’

Nieuws 1.378 keer gelezen

WOERDEN • Met een meerjarige campagne wil de gemeente Woerden aandacht vragen voor de schadelijke gezondheidseffecten van houtrook. Inwoners die de kachel aansteken, wordt gevraagd rekening te houden met de buren.

Uit een vragenlijst die de gemeente begin dit jaar heeft uitgezet, blijkt dat meer dan de helft van de 916 ondervraagden houtstook (erg) onprettig vindt. De overlast is het grootst bij windstil of mistig weer. Opvallend is dat 61 procent van de houtstokers bij deze weersomstandigheden best bereid is het stookgedrag aan te passen. 

Stookwijzer.nu
Stookwijzer.nu is daarvoor een handig hulpmiddel. “Hierop kun je zien wanneer je in jouw postcodegebied beter niet kunt stoken”, verklaart wethouder Ad de Regt (milieu). Toch laat maar 13 procent de houtkachel uit bij windstil of mistig weer. “Hier is dus wist te behalen. Daar gaan we als gemeente in onze communicatie dan ook aandacht voor vragen.”

Als Woerdenaren met het invallen van de herfst hun houtkachel weer willen opstoken, roept de gemeente hen op dat zo schoon mogelijk te doen. Zo geeft slechts 20 procent van de houtstokers aan droog en schoon hout te gebruiken. Dit zorgt voor een betere verbranding en minder overlast. 80 procent doet dat dus nog niet. Die gebruiken hout dat geverfd, gebeitst, geïmpregneerd of gelijmd is.  

Bijna driekwart van de groep die overlast ervaart, heeft dit nog nooit met de houtstokers besproken. Niet altijd is duidelijk waar de rook vandaan komt. Ook zijn mensen bang voor onenigheid of denken ze dat het niet helpt. De ervaringen van mensen die overlast meldden bij de houtstoker, de gemeente, de Stookwijzer of de politie waren vaak weinig positief. De gemeente wil daarom handvatten bieden aan inwoners die veel overlast van houtstook ervaren. Zo komt er dit najaar een proef op één of twee plekken in de gemeente waar veel overlast is. De Regt: “Hier kan dat intensievere begeleiding en mogelijk mediation worden ingezet.” 

Tegenstellingen
De Regt merkt dat het onderwerp houtstook veel emoties oproept. “De tegenstellingen zijn soms scherp, toch zullen we hier samen een weg in moeten vinden.” Houtstook verbieden is geen optie. “Inwoners mogen van ons verwachten dat wij werken aan schonere lucht, maar wij kunnen geen regels opleggen die niet te handhaven zijn. Daarnaast zijn wij er ook niet op uit om houtstokers al het plezier te ontnemen. De leefbaarheid zal al merkbaar verbeteren als iedereen zich houdt aan de Stookwijzer en de stooktips.”  

De Regt is zich ervan bewust dat hij met een campagne niet iedereen tevreden zal stellen. “Het is teleurstellend voor mensen die last hebben van houtstook. Aan de andere kant heb je mensen die graag de kachel aansteken. Die zeggen: ‘waar bemoeit die gemeente zich mee!’ Het is een precair evenwicht.” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Locoburgemeester Woerden bezoekt diamanten echtpaar Nieuws 28 sep., 12:44
Afbeelding
Tiende editie Woerdens Bockbier Festival Nieuws 27 sep., 17:05
Afbeelding
Provincie Utrecht vraagt weer aandacht voor lange remweg trams: meer dan 40 meter! Nieuws 27 sep., 16:25
Afbeelding
Column Mirte Damen: Nacht van Woerden Nieuws 27 sep., 14:48
Afbeelding
'Laat natuur op Woerdense bastions met rust' Nieuws 27 sep., 14:47
Afbeelding
Bankje voor 'wandelstad' Woerden Nieuws 27 sep., 14:46
Afbeelding
Meer fietsen gestolen in Harmelen 112 27 sep., 14:43
Afbeelding
Feestelijke finale Robs Kaastour op Kerkplein Woerden Nieuws 27 sep., 14:42