• Koen, Alexander en Tobias.
• Koen, Alexander en Tobias. Foto: aangeleverd

Jonge Kameriker met MS loopt Nijmeegse Vierdaagse voor onderzoek naar de ziekte

Nieuws 2.074 keer gelezen

KAMERIK • Twee keer kreeg Alexander Heuvelman (27) uit Kamerik de diagnose kanker en sinds anderhalf jaar lijdt hij ook nog aan de ernstige zenuwaandoening multiple sclerose (MS). Ondanks alle fysieke tegenslag staat hij op 18 juli aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse. 

Samen met zijn vrienden Koen Voorn (26) en Tobias Nap (27) gaat hij proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar MS. “Ons doel is om 50.000 euro op te halen”, zegt Tobias optimistisch. Op dit moment staat de teller op ruim 6.500~euro. Dus we hebben nog even te gaan. Wie onze actie 4DAAGSE 4 GERT wil ondersteunen, kan via de website een donatie doen.”

Moe
Alexander kreeg in 2016 te horen dat hij de ziekte van Hodgkin had, een vorm van kanker van het lymfestelsel. “Ik merkte dat ik snel moe was”, vertelt hij openhartig. “Ook mijn concentratie ging achteruit. Ik deed in die tijd een studie International Business & Management in Breda, zat op kamers en hield wel van een borreltje. Fysiek merkte ik er nog niet veel van, maar al snel merkte ik dat ik niet meer op mezelf kon blijven wonen.”

Ook voor zijn vrienden veranderde er een hoop. “De wereld staat even volledig stil”, zo trapt Tobias af. “Ineens heeft één van je beste vrienden kanker. Vanaf het begin hebben we als vriendengroep geprobeerd hem zoveel mogelijk te ondersteunen, maar dat was best lastig. Waar het kan help je hem.”~ Koen: “Je zit op dat moment zelf in de bloei van je leven. We kennen Lex (hoe Alexander ook wel genoemd wordt) als iemand die de boel altijd een beetje bagatelliseert. Hij wilde niet teveel laten merken dat hij er last van had.”

Alexander herstelde van de ziekte en begon met een nieuwe studie: commerciële economie in Amsterdam. Hij bleef thuis wonen. In december 2021 volgde een nieuwe tegenslag toen bij hem MS werd geconstateerd. “Ik ondervond problemen bij het lopen en zakte op willekeurige momenten door mijn benen. De diagnose was een enorme klap, al helemaal omdat ik al eerder zo ziek was geweest.” Of dat nog niet genoeg was werd er ook nog een vorm van huidkanker bij hem ontdekt. Inmiddels is hij van beide kankers volledig schoon verklaard.

Richten op wat kan
Ondanks alle tegenslagen probeert de jonge Kameriker alles uit het leven te halen. “Mijn vrienden, vriendin en (schoon)familie helpen mij daar enorm bij moet ik zeggen. Er zijn dingen die ik (door concentratieproblemen) niet meer helemaal goed kan, maar ik probeer mij vooral te richten op de dingen die ik wel kan. Mooie sportwedstrijden bezoeken, een weekendje weg wanneer dat kan.”

Het idee om mee te doen aan de Nijmeegse Vierdaagse ontstond vrij spontaan. “We waren een biertje aan het drinken en dan komen natuurlijk de mooiste ideeën naar boven”, vertelt Koen. “Vaak zijn het ideeën waar je de volgende dag je vraagtekens bij zet, maar goed. Gert (een bijnaam voor Alexander) is echt een loper. Na de eerste keer kanker bleef hij lopen en dat doet ‘ie nog steeds heel veel. Toen kwam één van ons drieën met het idiote idee om samen de vierdaagse te gaan lopen. Dat idee is uitgegroeid tot een serieus plan.”

Vier dagen wandelen is voor Alexander best een ding. Toch kijkt hij ontzettend uit naar zijn deelname aan ‘s werelds grootste wandelevenement. “Ik zie het als een afronding van deze uitdaging. Of ik de eindstreep haal? Ik verwacht van wel. De zon zou wel eens een probleem kunnen worden. En natuurlijk de gebruikelijke blaren.”

Grote droom
Vanwege zijn ziekte moet Alexander eens in de vier weken naar het ziekenhuis. Daardoor lukt het niet om één van zijn grootste hobby’s - reizen - uit te voeren. Zijn grootste wens? “Ik zou dolgraag een grote reis door Azië willen maken. Ik ben daar eerder op vakantie geweest en heb toen de tijd van mijn leven gehad. Het lijkt mij prachtig om weer nieuwe plekken te ontdekken.”

Bram Immerzeel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
CDA Woerden maakt zich zorgen over groeiend antisemitisme Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Wietkwekerij ontmanteld in een woning in Woerden 112 gisteren
Afbeelding
Europese verkiezingen, waarom houden we die eigenlijk? Nieuws 8 mei, 15:00
Leuk, mooi en interessant: een tochtje over de Nieuwkoopse Plassen.
Smederijtocht op de Nieuwkoopse Plassen: uniek en spannend Nieuws 8 mei, 13:30
Afbeelding
Activiteiten en een voedselplein vol lekkernijen tijdens ScowOpen Nieuws 8 mei, 13:00
Afbeelding
Zerowaste laat je graag groener leven: doe mee! Nieuws 8 mei, 11:30
Afbeelding
Maartje en Kine: een weergaloos muziekduo waar je blij van wordt Nieuws 8 mei, 10:30
Zin in een jaren 50 en 60-feestje? Ga naar Bredius!
Johnny & The Moonshots geven spetterend jaren 50 en 60-feest in Bredius Nieuws 8 mei, 10:03