• Erik Wiltenburg en Shirley van Rossum aan de bar van De Bijn.
• Erik Wiltenburg en Shirley van Rossum aan de bar van De Bijn. Foto: Floris Bakker

De Bijn in Kamerik wordt nieuw leven ingeblazen

Nieuws 4.455 keer gelezen

KAMERIK • Jeugdsoos De Bijn in Kamerik gaat weer open. Jongeren kunnen er na de zomer terecht om elkaar te ontmoeten.

Daar is volgens Shirley van Rossum behoefte aan. In het dorp zijn nu amper ontmoetingsplekken voor jongeren. “Ze hangen daarom maar op straat of komen bij elkaar in zuipketen”, zegt ze. “Soms gaan ze naar een soos in één van de omliggende dorpen, zoals ‘t Honk in Kockengen en St. Joseph in Montfoort. Het is fijn dat ze over een paar weken in hun eigen woonplaats met elkaar kunnen chillen.”

Coronacrisis
De Bijn moest drie jaar geleden tijdens de coronacrisis dicht. Toen het bestuur besloot ermee te stoppen, hing het voortbestaan van de Kamerikse jeugdsoos aan een zijden draadje. Tot anderhalf jaar geleden toen er een nieuw bestuur aantrad. Shirley vervult de functie van secretaris naast bestuursleden Rob Kwakkenbos en Marijke Vianen. Erik Wiltenburg is de voorzitter. “Ons doel is om De Bijn nieuw leven in te blazen”, verduidelijkt die laatste.”

Een eerste succes is al geboekt. De gemeente heeft een exploitatievergunning verleend zodat De Bijn weer kan starten. Maar er moet nog een hoop gebeuren voordat de deuren daadwerkelijk open kunnen. “Het pand heeft jaren leeg gestaan”, weet Shirley. “Volgende week maken we de boel schoon en geven we het pand een likje verf. Daarnaast is de verlichting sterk verouderd en is de geluidsinstallatie aan vervanging toe.”

Om de overlast voor de buurt tot een minimum te beperken, denkt het bestuur eraan om nieuwe binnendeuren te plaatsen. Erik: “Het pand is weliswaar geluidsdicht, maar als de buitendeur open staat hoor je natuurlijk wel muziek. Die deuren hebben een dempende werking. Daarnaast willen we dat er op avonden dat De Bijn open is altijd iemand bij de deur staan. Tuurlijk, je mag best naar buiten om een sigaretje roken maar het moet niet té gezellig worden.”

Inzamelingsactie
Om de benodigde spullen aan te schaffen is er een online inzamelingsactie gestart. Ook gaat het bestuur actief op zoek naar sponsoren. “Verder kunnen we ook nog wel wat extra handjes gebruiken”, zegt Shirley. “Wie ons wil helpen kan contact opnemen.”

Ze denkt dat de ‘nieuwe’ Bijn wel in een behoefte gaat voorzien. “Er wordt over gepraat in het dorp, dus ik verwacht wel dat jongeren gaan komen. Inwoners vinden ook wel prima dat De Bijn weer open gaat, want onze jeugd verdient een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten en zich kunnen vermaken.”

In haar eigen jeugd kwam ze vaak in De Bijn. “Het was echt dé plek in Kamerik om samen te komen. Jongeren waren ook zelf verantwoordelijk voor het hele reilen en zeilen van de soos. Het bestuur bestond toen ook uit jongeren. Als ze een bepaalde leeftijd bereikten, maakten ze plaats voor nieuwe bestuursleden. Het is de bedoeling dat wij volwassenen straks een stapje terug doen en jongeren het van ons overnemen.”

Alcohol
Als alles volgens planning verloopt gaat De Bijn in het eerste weekend van september weer open. Op vrijdag 1 september is de jeugd onder de 18 welkom en op zaterdag 2 september mogen jongeren van 18+ naar binnen. Er is volgens Erik bewust gekozen leeftijdsgroepen uit elkaar te houden.”We willen op de vrijdagavond activiteiten voor jongeren onder de 18 jaar organiseren. Alcohol wordt tijdens deze avonden niet geschonken. De zaterdagavond is voor jongeren van boven de 18. Op die avond kun je wel een biertje bestellen aan de bar.” Hij denkt dat voor deze avonden veel belangstelling zal zijn. “Veel commerciële horecagelegenheden willen de groep jongeren van 18 tot 21 jaar niet meer toelaten.”

Wie De Bijn praktisch of financieel wil ondersteunen, kan een mailtje sturen naar: debijnkamerik@gmail.com. Online doneren kan via onderstaande website.

www.steunactie.nl/actie/de-bijn-in-kamerik-weer-openen/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Martijn Drinkwater, Casper van der Wouden en Kasper O'Brien.
Harmelenaar gaat met vrienden 1.400 kilometer fietsen voor stichting MIND Nieuws 3 mei, 17:07
Afbeelding
Blik is bij SC Woerden al op nacompetitie gericht Sport 3 mei, 15:26
• VEP-trainer Pieter Ooms geeft langs de lijn aanwijzingen aan één van zijn spelers.
VEP moet twee duels zien te winnen Sport 3 mei, 15:24
• Bart Somers beweegt zijn kunstwerk naar de juiste plek.
Het hoofd van Bart's moeder staat in Woerdense kerktuin Nieuws 3 mei, 15:19
• Bouw van flexwoningen in Montfoort.
Cazas Wonen wil woningzoekenden helpen met kant-en-klare woningen Nieuws 3 mei, 12:32
• De auto belandde op zijn kant.
Auto slaat over de kop bij Harmelen door plas op de weg 112 3 mei, 09:15
• Hennie Epping jr. bij het billboard met daarop rechts zijn vader voor het Stadsmuseum.
Billboards op 'schuldige plekken' in Woerden Nieuws 2 mei, 12:37
• De 93-jarige mevrouw Eva Molenbroek voor de boerderijwoning aan de Kasteellaan in Harmelen.
Na jaren ziet Eva in Harmelen boerderij terug waar ze als oorlogskind verbleef Nieuws 2 mei, 11:01