• Wethouder Jelmer Vierstra op parkeerterrein aan de Havenstraat.
• Wethouder Jelmer Vierstra op parkeerterrein aan de Havenstraat. Foto: Paul van den Dungen

Enquête over veranderde parkeerbeleid in Woerden: “Moet meer duidelijkheid geven”

Nieuws 1.402 keer gelezen

REGIO • De gemeente Woerden is een grootschalige enquête gestart over het parkeren in de binnenstad van Woerden. “We willen graag weten wat de inwoners, winkeliers en bezoekers van Woerden van het veranderde parkeerbeleid van twee jaar geleden vinden”, vertelt wethouder Jelmer Vierstra.

De mening van de Woerdenaren 
Alle inwoners in de binnenstad hebben de enquête, als het goed is, ontvangen en hebben tot en met 11 augustus de tijd om hem in te leveren. “We hebben, mede door de spandoeken bij de Albert Heijn, gemerkt dat er ook onvrede is onder sommige inwoners over het parkeren. Door een duidelijk beeld te hebben van de meningen van de Woerdenaren, kunnen we het beleid doelgericht aanpassen”, legt de wethouder uit.

Schaarste en een autoluwere binnenstad
Het veranderen van het parkeerbeleid was nodig volgens Vierstra. “Het aantal autobezitters groeit, terwijl de parkeerplekken hetzelfde blijven. Je krijgt dus te maken met schaarste. Met het nieuwe beleid hebben we twee doelen gesteld. Ten eerste willen we minder parkeerdruk. Als mensen geen parkeerplek kunnen vinden, levert dat frustratie op. Daarnaast krijg je ook te maken met langzaam rijdende auto’s die een parkeerplek zoeken. Dat is niet goed voor de doorstroming.”

Daarnaast wil de gemeente een autoluwere binnenstad. “Het is gebleken dat minder auto’s in de binnenstad het leefplezier vergroot. Als je bijvoorbeeld kinderen hebt die in de straat willen spelen, maar er rijden allemaal auto’s kan ik mij goed voorstellen dat je ze minder buiten laat spelen.”

Oplossingen
Om deze twee doelen te bereiken zijn er onder andere speciale parkeerplekken voor winkelend publiek. Met name de Nieuwstraat en de Wagenstraat hebben dit ondervonden. Het doel van de gemeente was, bewoners moeten parkeren in de parkeergarage, want daarmee verminder je de parkeerdruk op straat. Hiervoor heeft de gemeente ook de abonnementen van de parkeergarage voor inwoners verlaagd van 600 euro naar 192 euro.

Enquête 
Of de veranderingen zijn bevallen wil de gemeente nu monitoren met de enquête. Zowel ondernemers als inwoners in de binnenstad mogen een enquête invullen. Ook worden bezoekers aan de binnenstad de komende weken op straat bevraagd over het parkeerbeleid. Daarnaast is er een bureau ingehuurd om de parkeerdruk te meten. Na de zomer hoopt Vierstra met een conclusie te komen over het veranderde parkeerbeleid.

Bram Immerzeel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Harleydag in 2023.
Harleydag Woerden gaat dit jaar niet door Nieuws 16 mei, 17:14
• Sportlust '45 houdt een veiling.
Veilingavond Sportlust '46 met Peter Heerschop Nieuws 16 mei, 16:32
• Vrijwilliger van Voedselbank Woerden bezig met het sorteren van producten.
Steeds meer mensen kloppen aan bij Voedselbank Woerden Nieuws 16 mei, 14:54
• Lekke fietsband.
Lekke banden door scherpe voorwerpen in puinbaan Harmelen Nieuws 16 mei, 11:27
Afbeelding
Dit jaar opnieuw sportverkiezing in Woerden Nieuws 16 mei, 11:01
Afbeelding
De Terugwinning in Woerden zamelt fietsen in voor kinderen in armoede Nieuws 16 mei, 10:51
• Olaf Remmerswaal in de parkeergarage die weer dienst doet als wisselzone.
38e editie van Triathlon Woerden: Olaf is erbij als het kanon wordt afgeschoten Sport 16 mei, 10:49
• Zwemvierdaagse in het Batensteinbad.
Zwem4daagse in Batenstein en H2O Nieuws 16 mei, 10:47