• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug. Foto: aangeleverd

Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel

Nieuws 1.304 keer gelezen

WOERDEN • De Parijse brug in Woerden is zaterdag 25 mei het startpunt van de Drakenbootrace van Lionsclub Woerden Castellum Laurum.

Vanaf 13.00 uur nemen maximaal 24 drakenboten het in de Singel onder de ritmische begeleiding van trommels tegen elkaar op. In elke boot zitten acht roeiers, een trommelaar en een ervaren stuurman die de organisatie levert. Met elkaar moeten zij zo snel mogelijk een korte maar uitdagende afstand zien af te leggen. 

Ritme
De trommelaar, die voorin de boot zit, geeft het ritme aan dat de roeiers moeten volgen. Elke keer dat de trommelaar slaat, steken de roeiers tegelijk hun peddels in het water, waardoor de boot steeds sneller door het water schiet. “Het draait niet alleen om kracht”, weet Lions-voorzitter Edith de la Fuente uit ervaring. “De kunst is om met elkaar zo synchroon mogelijk te roeien.”

Volgens Ilse de Kruijf van de drakenbootcommissie hangt er altijd een leuke sfeer. Toch gaat het er tijdens de wedstrijden wel degelijk fanatiek aan toe, “zeker als mensen elkaar kennen. Dan willen ze maar één ding: winnen!” De teams zijn vaak vrolijk uitgedost, want er is ook een prijs voor het team met de meest originele outfit. 

Bedrijven, scholen en sportverenigingen doen mee aan de Drakenbootrace, maar ook families en vriendengroepen kunnen zich via de website inschrijven. Net als individuen. “Voor hen zoeken we een plekje in één van de deelnemende boten”, zegt De Kruijf. “Iedereen vanaf 12 jaar mag meedoen. Wel is een zwemdiploma verplicht.” De kosten voor deelname bedragen 335 euro per team en 37,50 euro per persoon. 

Hersenstamkanker
De opbrengst van het evenement gaat naar een goed doel: Friends4Owen. “Friends4Owen is genoemd naar Owen Jordan uit Woerden”, weet De la Fuente. “Bij dit jongetje werd in 2015 - toen hij 7 jaar was - hersenstamkanker ontdekt. Owen is zomer 2016 overleden. Onder de naam ‘Friends4Owen’ zamelen zijn familie en vrienden sindsdien geld in voor Stichting Semmy. Deze stichting zet zich in om de levensverwachting en overlevingskansen te vergroten van kinderen die getroffen zijn door deze zeer agressieve vorm van kanker.”


• Ilse de Kruijf en Edith de la Fuente. 

De Drakenbootrace van de Lionsclub werd in 2019 voor het eerst gehouden. “We organiseren al jaren in november ‘de Slag om Woerden’, het avondvullende bedrijvenspel voor een goed doel, met altijd een bekende Nederlander als gastspreker. Het idee was om daarnaast een wat fysiek actiever evenement op te zetten. Dat werd de Drakenbootrace.” 

Er kwam die eerste keer best veel kijken bij de organisatie van de race. “Je moet vergunningen aanvragen, boten reserveren en ter plaatse zorgen voor een goede stroomvoorziening. Uiteindelijk verliep die eerste editie prima. Er ligt nu een draaiboek klaar dat we zo uit de kast kunnen trekken.” 

Drone
Dit jaar is er een nieuw element toegevoegd aan het evenement. De Kruijf: “Tijdens de wedstrijden gaat er een drone de lucht in om mooie beelden te maken.” Uiteraard staan er tijdens de race weer banken op het grote grasveld en zijn er hapjes en drankjes verkrijgbaar voor de deelnemers en alle toeschouwers. Die worden door verschillende sponsoren beschikbaar gesteld. “We nodigen iedereen van harte uit om te komen kijken en dan natuurlijk ook wat te kopen, want ook die opbrengst gaat naar het goede doel”, aldus De la Fuente.”

Als het aan haar ligt, groeit de Drakenbootrace uit tot een tweejaarlijks of mogelijk zelfs jaarlijks evenement. Zij roept dan ook iedereen op om zich via de website in te schrijven voor de aankomende editie. “Je bent lekker aan ‘t bewegen tijdens het roeien en ondersteunt ondertussen ook nog een goed doel.”

www.drakenbootracewoerden.nl

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Elektriciteitsmasten.
Utrecht neemt maatregelen om overvolle stroomnet te ontlasten Nieuws 8 uur geleden
• Gezelligheid op het dorpsplein van Harmelen.
Regen kan sfeer niet drukken tijdens Koningsdag fotoserie en korte video's 27 apr, 15:39
Afbeelding
Politie zoekt jongen die bejaarde vrouw uit Woerden heeft opgelicht met video 26 apr, 14:54
• De 26 gedecoreerden van de gemeente Woerden.
Een stortbui aan lintjes tijdens jaarlijkse lintjesregen in Woerden Nieuws 26 apr, 13:00
• Bart Somers bij het stalen sculptuur 'In het hoofd van je moeder'.
Stalen sculptuur in tuin Woerdense Petruskerk Nieuws 26 apr, 12:46
• Leerlingen van het Technasium van het Minkema College met het 'bestekrek' en de 'cd-lamp'.
'Bestekrek' winnaar van upcycle-project Minkema College en Duurzaamheidswinkel Nieuws 26 apr, 11:57
• Muziek tijdens een 'tussenstop' van de Thuisbus.
Thuisbus gaat weer rijden door Woerden en omliggende dorpen Nieuws 25 apr, 17:07
• Leegstaande woning aan de Molenweg.
Sloop van woningen aan Molenweg en Nieuwstraat in Zegveld Nieuws 25 apr, 16:04