• Stan Griffioen (rechts) tijdens de wedstrijd van zaterdag tegen RKAVV (1-1).
• Stan Griffioen (rechts) tijdens de wedstrijd van zaterdag tegen RKAVV (1-1). Foto: Nico van Ganzewinkel

Woerdenaar Stan Griffioen grijpt zijn kans bij LRC: ‘Ik wil het maximale uit mezelf halen’

Sport 972 keer gelezen

LEERDAM • Stan Griffioen heeft zich geruisloos in de basis gespeeld bij LRC Leerdam. De 23-jarige verdediger is ambitieus.

Het was één van de opgaven waar LRC-trainer Emanuel Sluis voor stond voorafgaand aan dit seizoen: wie ging in het hart van de verdediging het gat opvullen dat de gestopte aanvoerder en clubicoon Rogier Gerritsen achterliet? Een half jaar later lijkt de definitieve keuze te zijn gevallen op Stan Griffioen waarmee er, na Gerritsen, opnieuw een kenmerkende bos krullen over het veld danst.

Niet meer uit de basis
LRC slaagde er in de eerste drie wedstrijden van dit seizoen niet te winnen. Op speeldag vier volgde wel de eerste driepunter, maar in de eerste vier duels kreeg de ploeg acht goals tegen.

Achterin was het stuivertje wisselen naast  aanvoerder Mark den Hartogh. Het was in speelronde vijf dat Emanuel Sluis voor Stan Griffioen koos centraal achterin en prompt wonnen de Leerdammers én werd er voor het eerst de nul gehouden (1-0 tegen Nieuwenhoorn). Ook bij Westlandia werd met 0-3 gewonnen en Griffioen verdween niet meer uit de basis. 

Wist dat het flink aanpoten zou worden
“Ik kwam over van tweedeklasser Benschop en wist, zeker nadat LRC promoveerde van de eerste klasse naar de vierde divisie, dat het flink aanpoten zou worden om aan te haken bij het niveau”, blijkt Griffioen terug.

“Ik wilde in ieder geval zo fit mogelijk uit de zomerstop komen en daarna vanaf het eerste moment keihard trainen en laten zien wat ik kan. Het hielp ook mee dat ik goed ben opgevangen door de groep. Vervolgens is het wachten op je kans en ervoor zorgen dat je die dan ook grijpt. Dat is gelukkig gelukt tegen Nieuwenhoorn.”

Juiste moment
De 23-jarige verdediger doorliep de hele jeugdopleiding bij Sportlust’46 in zijn woonplaats Woerden, om vervolgens de afgelopen drie jaar neer te strijken bij Benschop. Toen hij vorig seizoen het idee kreeg dat hij het een stapje hogerop wilde proberen, meldde LRC zich.

“Ik voelde dat dit het juist moment was. Ik heb een gesprekken gehad met Emanuel (Sluis) en die gaven me het gevoel dat LRC de juiste keus was. Dat zat hem vooral in de manier van voetballen die hij schetste, LRC wil voetballen. Ik denk dat ik een goede inspeelpass heb van achteruit, maar verdedigend ook mijn mannetje sta en daarmee goed in dat spelletje pas.”

Als het lukt om het linkerrijtje te halen mét goed voetbal, dan kunnen we terugkijken op een geslaagd seizoen

Minder tegengoals 
LRC doet het met een plek in de middenmoot uitstekend in de vierde divisie, maar voor de winterstop had de ploeg één manco: men kreeg wel erg veel tegengoals. Met 36 tegentreffers heeft alleen nummer voorlaatst VOC meer doelpunten om de oren gekregen.

“Dat moet inderdaad beter”, erkent Griffioen. “We hebben het er ook over gehad met elkaar op trainingskamp in Barcelona tijdens de winterstop. Voorlopig hebben we nu in de eerste drie wedstrijden na de winterstop pas twee tegengoals gehad, dus er is progressie. Ik heb het idee dat de verdedigende organisatie beter staat, we geven minder kansen weg. Zonder overigens echt verdedigender te gaan spelen, aanvallend voetbal past nou eenmaal bij dit team.”

Linkerrijtje
Waar het dan gaat eindigen met LRC dit seizoen vindt de mandekker lastig in te schatten. LRC heeft nog altijd aansluiting met de subtop, maar is ook nog niet helemaal weg van de onderste plaatsen. 

“Het staat zo dicht bij elkaar inderdaad”, aldus Griffioen. Toch moeten we minimaal in de middenmoot kunnen eindigen en misschien nog wel iets hoger. We kijken dus in ieder geval eerder omhoog dan naar beneden. Als het lukt om het linkerrijtje te halen mét goed voetbal, dan kunnen we terugkijken op een geslaagd seizoen.”

Slordigheden moeten eruit
Zelf is de de Woerdenaar ambitieus, al heeft naar eigen zeggen ook nog genoeg te leren. “De slordigheidsfoutjes in de passing moeten eruit en verdedigend kan het soms nog wat slimmer. Dat is ook een kwestie van ervaring opdoen, uiteindelijk is dit pas mijn vierde jaar in de senioren. Ik wil het maximale uit mezelf halen en zien wat mijn plafond is, maar dat kan voorlopig gewoon hier bij LRC.”

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De brandweer ging via de achterzijde van de woning naar binnen om het vuur te bestrijden.
Woningbrand aan Wagenstraat in Woerden; supermarkt en woningen ontruimd 112 3 uur geleden
• Cor Remmerswaal, Jacco van Elk en Lauw Uittenbogaard.
'Met Cor pakt door probeer ik mijn steentje bij te dragen' Nieuws 22 uur geleden
• Meta en Marieke.
Meta en Marieke combineren suppen en koeken bij Sportsaeck ingezonden 22 uur geleden
• De berm voor het gemeentehuis van Woerden.
Woerden gaat minder maaien voor meer biodiversiteit Nieuws 22 uur geleden
• Roy Luca (midden) tijdens de uitreiking van het lintje op het gemeentehuis van Zeist.
Lintje voor Woerdense wethouder Roy Luca Nieuws 30 apr, 08:48
• De cast van de voorstelling 'Over-Leven'.
Woerdense jongeren spelen 'Over-Leven' in theater Het Klooster Nieuws 30 apr, 08:07
Afbeelding
'Genoeg zorgaanbieders die cliënten Kwintes over willen nemen' Nieuws 30 apr, 08:03
• Elektriciteitsmasten.
Utrecht neemt maatregelen om overvolle stroomnet te ontlasten Nieuws 30 apr, 08:01