Vanuit haar woonplaats Harmelen helpt Tanja Veldhuizen ouders en kinderen aan meer slaap.
Vanuit haar woonplaats Harmelen helpt Tanja Veldhuizen ouders en kinderen aan meer slaap. Foto: eigen foto

‘Heel fijn om nu anderen te helpen’

Algemeen 457 keer gelezen

Harmelen - Slaap is belangrijk. Het bepaalt hoe je overdag functioneert, hoe gezond je bent en hoe je je voelt. Maar ja, zeg dat maar eens tegen ouders die de grip over hun nachtrust helemaal kwijt zijn doordat hun kindje slecht slaapt. Precies die ouders kloppen aan bij Tanja Veldhuizen. Als kinderslaapcoach heeft zij al tientallen vermoeide ouders - en kinderen - in Harmelen en omgeving aan meer slaap kunnen helpen.

Nee, slaap is nu niet bepaald het meest spannende gedeelte van de dag. En wie zelf weinig problemen heeft met in- of doorslapen staat er misschien niet eens bij stil. Maar voor ouders die gebukt gaan onder slaapgebrek is slaap opeens álles. Ze staan ermee op en ze gaan ermee naar bed, zeg maar.

Wel of niet laten huilen, naast het bedje gaan zitten, samen slapen... waar doe je goed aan? En waarom lijkt het soms alsof al die andere kinderen wel ‘gewoon’ doorslapen? Als gecertificeerd kinderslaapcoach hoort Tanja Veldhuizen deze vermoeide ouders aan. Ze weet waar zij doorheen gaan, want zelf maakte ze na de geboorte van haar zoon ook een pittige tijd door. “Onze zoon was een onrustige baby, hij sliep nauwelijks en ik was hem de hele dag aan het wiegen. En ja, we lieten hem ook soms huilen. Dat brak mijn hart en ik besloot dat dit niet de manier was en dat het anders moest.”

‘Over slapen leer je tijdens de zwangerschap eigenlijk niets’
Ze las heel veel boeken, doorzocht websites en ging aan de slag met adviezen die bij haar en haar gezin pasten. “En toen hadden we opeens een ritme, met fijne dutjes en nachten waarin hij doorsliep! Dat is daarna niet meer veranderd.” Dat gunde ze anderen ook. “Als je zwanger bent bereid je je voor op de bevalling... maar wat daarna? Over slaapgedrag leer je eigenlijk niets. Terwijl het zo belangrijk is en echt niet altijd vanzelf gaat.”

Tanja besloot de opleiding Baby Sleep Consultant te volgen. Daarvoor kon ze haar werkervaring in de kinderopvang en als marketing/project/event manager goed gebruiken. “De opleiding bestond uit een groot stuk theorie gecombineerd met praktijkopdrachten, zo heb ik 16 gezinnen bijgestaan. Daarbij werd ik gecoacht door een mentor.”
Als kinderslaapcoach komt ze allerlei situaties tegen, van relatief eenvoudige problemen waarbij alleen nog even de ‘puntjes op de i’ gezet moeten worden, tot ouders die radeloos zijn. “Dit werk geeft me enorm veel voldoening. Ik vind het heel fijn dat ik nu anderen kan helpen.”

Slaaptips
Natuurlijk is elk kind en elk gezin anders. Wat voor de één werkt, werkt voor de ander juist niet. Toch wil Tanja graag twee tips meegeven die volgens haar aan de basis staan van een goed slaappatroon.

1. Slaapomgeving: de basis moet goed zijn. Vanaf 6 weken ontwikkelt je kindje een 24-uursritme met verschil tussen dag en nacht. Dit kun je stimuleren door een donkere kamer, zonder lampje.

2. Veiligheid en temperatuur: laat je kindje slapen in een slaapzak, geen dekentjes. Zorg voor een temperatuur van 18-21 graden.

Meer informatie of contact? Kijk op littlesleepers.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Bart Somers bij het stalen sculptuur 'In het hoofd van je moeder'.
Stalen sculptuur in tuin Woerdense Petruskerk Nieuws 26 apr, 12:46
• Leerlingen van het Technasium van het Minkema College met het 'bestekrek' en de 'cd-lamp'.
'Bestekrek' winnaar van upcycle-project Minkema College en Duurzaamheidswinkel Nieuws 26 apr, 11:57
• Muziek tijdens een 'tussenstop' van de Thuisbus.
Thuisbus gaat weer rijden door Woerden en omliggende dorpen Nieuws 25 apr, 17:07
• Leegstaande woning aan de Molenweg.
Sloop van woningen aan Molenweg en Nieuwstraat in Zegveld Nieuws 25 apr, 16:04
• Net als in 2023 is er ook dit jaar weer veel muziek tijdens Bevrijdingsdag in Woerden.
Herdenkingen en viering Bevrijdingsdag in Woerden Nieuws 25 apr, 13:35
• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 25 apr, 13:34
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 25 apr, 10:00
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 25 apr, 10:00