Vanuit haar woonplaats Harmelen helpt Tanja Veldhuizen ouders en kinderen aan meer slaap.
Vanuit haar woonplaats Harmelen helpt Tanja Veldhuizen ouders en kinderen aan meer slaap. Foto: eigen foto

‘Heel fijn om nu anderen te helpen’

Algemeen 386 keer gelezen

Harmelen - Slaap is belangrijk. Het bepaalt hoe je overdag functioneert, hoe gezond je bent en hoe je je voelt. Maar ja, zeg dat maar eens tegen ouders die de grip over hun nachtrust helemaal kwijt zijn doordat hun kindje slecht slaapt. Precies die ouders kloppen aan bij Tanja Veldhuizen. Als kinderslaapcoach heeft zij al tientallen vermoeide ouders - en kinderen - in Harmelen en omgeving aan meer slaap kunnen helpen.

Nee, slaap is nu niet bepaald het meest spannende gedeelte van de dag. En wie zelf weinig problemen heeft met in- of doorslapen staat er misschien niet eens bij stil. Maar voor ouders die gebukt gaan onder slaapgebrek is slaap opeens álles. Ze staan ermee op en ze gaan ermee naar bed, zeg maar.

Wel of niet laten huilen, naast het bedje gaan zitten, samen slapen... waar doe je goed aan? En waarom lijkt het soms alsof al die andere kinderen wel ‘gewoon’ doorslapen? Als gecertificeerd kinderslaapcoach hoort Tanja Veldhuizen deze vermoeide ouders aan. Ze weet waar zij doorheen gaan, want zelf maakte ze na de geboorte van haar zoon ook een pittige tijd door. “Onze zoon was een onrustige baby, hij sliep nauwelijks en ik was hem de hele dag aan het wiegen. En ja, we lieten hem ook soms huilen. Dat brak mijn hart en ik besloot dat dit niet de manier was en dat het anders moest.”

‘Over slapen leer je tijdens de zwangerschap eigenlijk niets’
Ze las heel veel boeken, doorzocht websites en ging aan de slag met adviezen die bij haar en haar gezin pasten. “En toen hadden we opeens een ritme, met fijne dutjes en nachten waarin hij doorsliep! Dat is daarna niet meer veranderd.” Dat gunde ze anderen ook. “Als je zwanger bent bereid je je voor op de bevalling... maar wat daarna? Over slaapgedrag leer je eigenlijk niets. Terwijl het zo belangrijk is en echt niet altijd vanzelf gaat.”

Tanja besloot de opleiding Baby Sleep Consultant te volgen. Daarvoor kon ze haar werkervaring in de kinderopvang en als marketing/project/event manager goed gebruiken. “De opleiding bestond uit een groot stuk theorie gecombineerd met praktijkopdrachten, zo heb ik 16 gezinnen bijgestaan. Daarbij werd ik gecoacht door een mentor.”
Als kinderslaapcoach komt ze allerlei situaties tegen, van relatief eenvoudige problemen waarbij alleen nog even de ‘puntjes op de i’ gezet moeten worden, tot ouders die radeloos zijn. “Dit werk geeft me enorm veel voldoening. Ik vind het heel fijn dat ik nu anderen kan helpen.”

Slaaptips
Natuurlijk is elk kind en elk gezin anders. Wat voor de één werkt, werkt voor de ander juist niet. Toch wil Tanja graag twee tips meegeven die volgens haar aan de basis staan van een goed slaappatroon.

1. Slaapomgeving: de basis moet goed zijn. Vanaf 6 weken ontwikkelt je kindje een 24-uursritme met verschil tussen dag en nacht. Dit kun je stimuleren door een donkere kamer, zonder lampje.

2. Veiligheid en temperatuur: laat je kindje slapen in een slaapzak, geen dekentjes. Zorg voor een temperatuur van 18-21 graden.

Meer informatie of contact? Kijk op littlesleepers.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Kerstmarkt in Woerdense Bekenlaan als herdenking, 'omdat we Abbo zo missen' Nieuws 7 dec., 16:07
Afbeelding
Zeven jaar cel geëist voor schietpartij in Woerdense woning Nieuws 6 dec., 16:32
Afbeelding
Gezocht: vrijwilligers met een hart voor dieren ingezonden 6 dec., 16:30
Afbeelding
Column Mirte Damen: Verandering Nieuws 6 dec., 15:22
Afbeelding
Parkeerregels voor Woerdense binnenstad vereenvoudigd Nieuws 5 dec., 20:10
Afbeelding
Woerdense wethouder Ad de Regt stopt ermee, werk fysiek te zwaar Nieuws 5 dec., 19:48
Afbeelding
Koor Bravour treedt op tijdens 48e Steinhagener Weihnachtsmarkt Nieuws 5 dec., 09:44
Afbeelding
Veegwagen schiet tegen vangrail A12 bij Harmelen 112 5 dec., 09:26