• Joop en Fija genieten van de rust die Logeerhuis Bredius hen biedt.
• Joop en Fija genieten van de rust die Logeerhuis Bredius hen biedt. Foto: aangeleverd

Proef Logeerhuis Bredius in Woerden: logeren voor echtparen

Algemeen 691 keer gelezen

WOERDEN • Als proef is het sinds kort ook mogelijk voor echtparen om te komen logeren in Logeerhuis Bredius in Woerden. Daarbij gaat het om echtparen waarvan de één een chronische ziekte heeft (zoals bijvoorbeeld dementie of Parkinson), en de ander diens mantelzorger is. 

De proef is bedoeld om de drempel te verlagen die sommige mensen voelen om gebruik te maken van een logeerhuis. “Mantelzorgers ervaren hun rol vaak als heel bijzonder”, legt Mirjam Bijlenga, directeur van Logeerhuis Bredius uit. “Het mogen en kunnen zorgen voor een naaste geeft veel waarde aan de relatie. Die zorg loslaten of delen met een ander kan dan een hele stap zijn.” 

Lucht
Het logeerhuis wil laten zien dat de mantelzorger ook kan kiezen de zorg samen te doen en op sommige momenten te delen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van logeerzorg, wat de mantelzorger even lucht geeft. “Dat kan de mantelzorger helpen om in de thuissituatie de zorg ‘aan te blijven kunnen’ zolang als men wil.”

De kosten voor de logé die zorg nodig heeft worden vergoed vanuit de WMO via de gemeente of vanuit de Wet Langdurige Zorg. De mantelzorger wordt een kleine vergoeding gevraagd voor de maaltijden en gebruik van de faciliteiten (kosten die men thuis ook zou hebben).

‘Samen’
Het idee ontstond naar aanleiding van de film ‘Samen’ die gedraaid werd in AnnexCinema, op initiatief van het Parkinsoncafé Woerden. In deze film worden echtparen gevolgd van wie de één Parkinson heeft en de ander mantelzorger is. Bijlenga: “In die film is zichtbaar en voelbaar met hoeveel liefde een naaste zorgt voor de zieke partner, die steeds meer ondersteuning nodig heeft. En hoe moeilijk het is wanneer je het niet meer redt met zijn tweeën en hulp wenselijk is. Toch voelt ‘uit logeren’ als een hele hoge drempel, zelfs al is het maar een paar nachten. Sommige mensen leven al meer dan 50 jaar dag en nacht samen en zijn nog nooit vrijwillig een paar dagen van elkaar gescheiden geweest.”

De logeerappartementen in Logeerhuis Bredius zijn ruim genoeg, er kan gewoon een bed bij. De vrijwilligers nemen taken over, zodat de mantelzorger toch ontzorgd wordt. “En wie weet lukt het de mantelzorger om een dagje op stap te gaan met een vriend of vriendin, een keer een nachtje thuis te slapen. Of zelfs meerdere nachten, nadat iedereen gewend is aan de situatie. Niets moet, het tempo waarop de mantelzorger even tijd voor zichzelf inruimt bepaalt men zelf.”

Wie geïnteresseerd is in deze mogelijkheid: er zijn nog logeerweken te plannen in de maanden vanaf augustus. Het advies is logeerzorg tijdig aan te vragen bij de WMO. Op de laatste zaterdag van de maand kan iedereen van 10.00 tot 11.00 uur langskomen op de open ochtend om een indruk te krijgen van het logeerhuis. De eerstvolgende open ochtend is op 30 juli.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Kerstmarkt in Woerdense Bekenlaan als herdenking, 'omdat we Abbo zo missen' Nieuws 7 dec., 16:07
Afbeelding
Zeven jaar cel geëist voor schietpartij in Woerdense woning Nieuws 6 dec., 16:32
Afbeelding
Gezocht: vrijwilligers met een hart voor dieren ingezonden 6 dec., 16:30
Afbeelding
Column Mirte Damen: Verandering Nieuws 6 dec., 15:22
Afbeelding
Parkeerregels voor Woerdense binnenstad vereenvoudigd Nieuws 5 dec., 20:10
Afbeelding
Woerdense wethouder Ad de Regt stopt ermee, werk fysiek te zwaar Nieuws 5 dec., 19:48
Afbeelding
Koor Bravour treedt op tijdens 48e Steinhagener Weihnachtsmarkt Nieuws 5 dec., 09:44
Afbeelding
Veegwagen schiet tegen vangrail A12 bij Harmelen 112 5 dec., 09:26