• Kinderboekenschrijfster Ina van der Beek.
• Kinderboekenschrijfster Ina van der Beek. Foto: Floris Bakker

Tiende deel Mees en Tijn van Harmelense Ina van der Beek in boekwinkel

Algemeen 1.692 keer gelezen

HARMELEN • Sinds deze week ligt alweer het tiende deel van de succesvolle kinderboekenserie ‘Mees en Tijn’ in de boekwinkel.

‘Mees en Tijn redden de dieren’ is de titel van het nieuwste boek van kinderboekenschrijfster Ina van der Beek. Het tijdstip van verschijnen is niet helemaal toevallig. De Kinderboekenweek (5 t/m 16 oktober) komt eraan, “en dat is natuurlijk een mooi moment om je boek te promoten”, vertelt de Harmelense.

Haar agenda begint ook alweer aardig vol te raken. Ze gaat in de Kinderboekenweek bij verschillende scholen in de omgeving langs om aan leerlingen uit de groepen 3, 4 en 5 te vertellen over haar werk en haar boeken. Iets waar ze naar uitkijkt. “Kinderen stellen je de leukste vragen. En ze geven ook altijd tips voor een volgend boek.” Tijdens zo’n bezoek leest ze altijd een stukje voor. “Ik stop dan op het moment dat het echt spannend wordt. Deze keer neem ik natuurlijk mijn nieuwste boek mee.”

Boerencamping
Ook in dit tiende deel beleven Mees en Tijn weer allerlei spannende avonturen. Dit keer op een boerencamping waar de jongens met hun ouders kamperen. Wanneer ze de boer tegen zijn vrouw horen vertellen dat ‘ie een aantal dieren ‘aan de slager’ gaat verkopen, besluiten Mees en Tijn actie te ondernemen. Want die dieren mogen niet eindigen als worst en gehakt. Er gebeurt van alles. Maar net als in de negen vorige delen, loopt het verhaal ook deze keer weer goed af.

Dat laatste is volgens Ina misschien wel de reden dat haar boeken zo populair maakt. “Kinderen houden van een spannend verhaal, maar het moet wel positief eindigen. Een juf omschreef het ooit heel mooi. Ze zei: ‘Ina, jij schrijft veilige boekjes. Dat vinden kinderen fijn’. De verhalen zijn herkenbaar; kinderen weten wat ze kunnen verwachten als ze beginnen met lezen.”

Toch kost het haar soms best wat moeite om een goed onderwerp te vinden. “Je moet je goed kunnen inleven in kinderen, begrijpen wat ze bezighoudt. En ook letten op je taalgebruik. Die verandert namelijk voortdurend. Een woord als ‘gaaf’ is er nog steeds, maar daar krijg je wel weer nieuwe woorden voor terug.

Langer haar
Mees en Tijn zijn gebaseerd op twee van Ina’s kleinkinderen met dezelfde namen. Qua uiterlijk lijken ze ook op de personages uit de boeken. “Tijn heeft in het echt korte stekeltjes en Mees ietsjes langer haar. Het enige verschil is dat mijn kleinzonen inmiddels beiden 11 jaar oud zijn en de Mees en Tijn uit mijn boeken altijd 8 blijven.” De ‘echte’ Mees en Tijn vinden het leuk dat hun oma boeken schrijft waarin zij de hoofdrol spelen. Af en toe krijgt ook haar derde kleinzoon Seth een rolletje in de verhalen, net als haar drie kleindochters.

De serie van Mees en Tijn telt nu tien boekjes, iets dat Ina nooit had verwacht. “Toen twaalf jaar geleden het eerste deel uitkwam, was mijn uitgever nog wat voorzichtig. Toen het begon te lopen kreeg ik al snel te horen: ‘doe er nog maar één.” Inmiddels staat de teller op 45.000 verkochte boeken, inclusief herdrukken. “Het deel ‘Mees en Tijn bij de brandweer’, waarvoor ik alle informatie kreeg van de brandweer in Woerden, is koploper en kreeg zelfs al een zesde druk. Daar ben ik natuurlijk best trots op!”

Dichtbundel
Of er nog een elfde deel gaat komen? Daar moet Ina nog even over nadenken. “Of het nou een roman, een dichtbundel of een kinderboek is: schrijven doe ik sowieso graag. Lekker met een kop koffie erbij en gaan!” Dat de Mees en Tijn-boekjes een succes zijn vindt ze mooi. Maar het meest geniet ze van kinderen die haar verhalen graag lezen. “De reacties van hen zijn voor mij de grootste beloning.”

‘Mees en Tijn redden de dieren’ (IBSN: 97890 33 13 1660) is voor 10,50 euro te koop. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• De politie is zichtbaar en onzichtbaar aanwezig in de omgeving van de school.
Futura College in Woerden dicht na online bedreiging Nieuws 29 feb, 13:38
• Eén van de eerste scènes met in het midden Jessica Corbijn.
Sterallures speelt Legally Blonde in theater Het Klooster Nieuws 29 feb, 12:12
• Uitreiking gids aan wethouder Mariëtte Pennarts.
Nieuwe activiteitengids voor 55+'ers uit de gemeente Woerden Nieuws 29 feb, 12:07
• Wethouder Arjan Noorthoek bij het nieuwbouwproject Weidse Weelde in Kamerik.
Gemeente Woerden: 'Praat mee over wonen' Nieuws 29 feb, 12:05
• Vuurwerkresten.
Minder prullenbakken vernield rond jaarwisseling Nieuws 29 feb, 11:55
• Plaatsing van een flexflitser.
'Flexflitsers' langs wegen in Woerden Nieuws 29 feb, 11:49
• Medewerkers mochten de heipaal beschrijven.
Startschot gegeven voor bouw houten bedrijfshal BluePrint Automation Nieuws 27 feb, 16:42
Afbeelding
Aanhanger schoonmaakbedrijf in brand 112 27 feb, 11:05