• Vrijwilliger van Voedselbank Woerden bezig met het aanvullen van de schappen.
• Vrijwilliger van Voedselbank Woerden bezig met het aanvullen van de schappen. Foto: Floris Bakker

Aantal klanten Voedselbank Woerden verdubbeld

Algemeen 1.211 keer gelezen

WOERDEN • Sinds de zomer is het aantal cliënten van Voedselbank Woerden verdubbeld. Bestuurslid Elias Bom vreest dat het einde nog niet in zicht is.  

Stijgende energieprijzen en duurdere boodschappen: iedereen heeft ermee te maken. De inkomens en uitkeringen zijn niet evenredig toegenomen waardoor de financiële buffer - voor onverwachte kosten - bij veel huishoudens opdroogt. “Als er dan opeens iets stuk gaat, dan heb je meteen een probleem”, zegt Elias Bom, bestuurslid van de Voedselbank Woerden. 

Daar merken ze dat een steeds grotere groep inwoners moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. “Sinds de zomer is het aantal cliënten dat we in Woerden helpen tot meer dan zeshonderd gestegen. Dat is bijna een verdubbeling sinds het begin van het jaar. Gelukkig is er ook een groep die na kortere of langere tijd geen beroep meer op ons hoeft te doen.”

Eindpunt
Op allerlei manieren komen mensen bij de Voedselbank terecht. Ze melden zich zelf aan, “maar we krijgen ook via familie en andere organisaties waar mensen aankloppen voor hulp aanmeldingen binnen”, vertelt Bom. “Tijdens de intake brengen we iemands situatie in kaart. Het doel is en blijft dat wij voor korte of langere tijd noodhulp verstrekken. Er is echter altijd een eindpunt. We voeren regelmatig evaluatiegesprekken om te bepalen of onze hulp nog langer nodig is. Soms geven mensen zelf aan dat zij het weer redden. Dat is natuurlijk ontzettend fijn.”

De Voedselbank is er allang niet meer alleen voor de onderlaag van de samenleving. Het ‘klantenbestand’ bestaat volgens Bom uit een doorsnee van wat je in de maatschappij tegenkomt. “Ondernemers die failliet zijn gegaan, vluchtelingen die nog geen leefgeld ontvangen, maar vooral steeds meer werkenden die te weinig overhouden van hun inkomen.” 

Schaamte
Wat opvalt in Woerden is dat, in tegenstelling tot de grote steden, veel kinderen onder de achttien jaar in het klantenbestand staan. Bom: “Bijna de helft van de mensen die wij helpen is kind. Gek genoeg kloppen er maar weinig AOW’ers bij ons aan. Terwijl zij al jaren leven van dezelfde inkomsten. Volgens onze gegevens moeten veel AOW’ers het moeilijk hebben vanwege de gestegen vaste lasten en duurdere boodschappen. Vaak is de schaamte zo groot, dat zij heel lang wachten voordat ze hulp gaan zoeken. Ze vinden dat zij het zelf op moeten kunnen lossen.”

Voedselbank Woerden is bezig met de gemeente om juist die mensen te bereiken die hulp nodig hebben. “Het allerbelangrijkste blijft dat mensen zelf de stap durven zetten om hulp te vragen. En daar zit, denken wij, een groot gevoel van schaamte bij.” Bom benadrukt dat mensen zich niet hoeven te schamen, “zeker niet voor eten. We zijn er voor je!”

Supermarktmodel
Voedselbank Woerden krijgt op verschillende manieren voedsel binnen. Het gaat om productieoverschotten of artikelen (afkomstig van distributiecentra) die nog enkele dagen houdbaar zijn. Daarnaast ontvangt de Voedselbank financiële donaties waarvan producten worden ingekocht die niet worden gedoneerd, maar wel in een gezond menu thuishoren. Cliënten kunnen wekelijks boodschappen komen doen. Ze krijgen voor drie dagen eten mee. Daarnaast mogen ze artikelen voor alledaags gebruik uitzoeken, zoals schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten of luiers.

De Voedselbank Woerden kent het ‘supermarktmodel’. Dat houdt in dat de klanten keuze hebben in de verschillende productgroepen en zo hun voorkeur kunnen bepalen. “Dit geeft enerzijds keuze voor onze klanten en anderzijds gaat het extra verspilling tegen. Mensen krijgen geen voedsel wat zij niet kunnen of willen eten vanwege een allergie of religie.” (Geld)zorgen geven stress. “Dat is ongezond en onnodig”, benadrukt Bom. “Trek daarom op tijd bij ons aan de bel.”

www.voedselbankwoerden.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Bart Somers bij het stalen sculptuur 'In het hoofd van je moeder'.
Stalen sculptuur in tuin Woerdense Petruskerk Nieuws 26 apr, 12:46
• Leerlingen van het Technasium van het Minkema College met het 'bestekrek' en de 'cd-lamp'.
'Bestekrek' winnaar van upcycle-project Minkema College en Duurzaamheidswinkel Nieuws 26 apr, 11:57
• Muziek tijdens een 'tussenstop' van de Thuisbus.
Thuisbus gaat weer rijden door Woerden en omliggende dorpen Nieuws 25 apr, 17:07
• Leegstaande woning aan de Molenweg.
Sloop van woningen aan Molenweg en Nieuwstraat in Zegveld Nieuws 25 apr, 16:04
• Net als in 2023 is er ook dit jaar weer veel muziek tijdens Bevrijdingsdag in Woerden.
Herdenkingen en viering Bevrijdingsdag in Woerden Nieuws 25 apr, 13:35
• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 25 apr, 13:34
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 25 apr, 10:00
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 25 apr, 10:00