Afbeelding

Musicoloog Jaap van Benthem uit Woerden overleden

Algemeen 1.889 keer gelezen

WOERDEN • Op 85-jarige leeftijd is Woerdenaar Jaap van Benthem overleden. Hij maakte tot ver over de landsgrenzen naam als musicoloog. Zo was hij een autoriteit op het gebied van de vijftiende-eeuwse Franco-Vlaamse componisten.

Van Benthem werd in 1937 geboren in Rotterdam en volgde aanvankelijk de opleiding tot onderwijzer. Hij studeerde echter ook piano aan het conservatorium van zijn geboortestad en muziektheorie in Utrecht. In 1963 begon hij als docent muziektheorie aan het Utrechtse conservatorium, waarna benoemingen in Rotterdam en Amsterdam volgden. Vanaf 1972 doceerde hij aan de universiteit van Utrecht. Ook na zijn pensionering bleef hij daar lange tijd actief. Daarnaast vervulde hij een aantal bestuurlijke functies. Zo was hij onder meer vicevoorzitter van de Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis.

Artikelen
Internationale faam verwierf Van Benthem met baanbrekende studies over diverse Zuid-Nederlandse componisten uit de vijftiende eeuw. Met name Josquin des Prez (1450-1521) had zijn speciale belangstelling. Hij schreef talrijke artikelen over de componist en verzorgde een aantal delen van de New Josquin Edition, waarin alle werken van de vijftiende-eeuwse componist werden uitgegeven. Ook de missen en motetten van Johannes Ockeghem (1410-1497) verschenen in een mede door hem geredigeerde nieuwe uitgave. De laatste jaren wist Van Benthem ook van de tot dan toe nauwelijks bekende componist Johannes Tourout werken te traceren en tot uitvoering te brengen.

Een ander specialisme was de muziek van Nederlandse componisten uit de periode 1880-1940. Zo schreef hij mee aan een biografie van Johan Wagenaar. In eigen omgeving liet Van Benthem zich vooral kennen als begeesterde presentator van kleinschalige concerten, onder meer in ‘De Zingende Zaag’ in Nieuwerbrug en in Linschoten.

Jaap van Benthem was getrouwd met de sopraan Louise de Koning. Hij is op maandag 9 januari overleden en afgelopen maandag in Utrecht gecremeerd.

Jan van Es

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Bart Somers bij het stalen sculptuur 'In het hoofd van je moeder'.
Stalen sculptuur in tuin Woerdense Petruskerk Nieuws 26 apr, 12:46
• Leerlingen van het Technasium van het Minkema College met het 'bestekrek' en de 'cd-lamp'.
'Bestekrek' winnaar van upcycle-project Minkema College en Duurzaamheidswinkel Nieuws 26 apr, 11:57
• Muziek tijdens een 'tussenstop' van de Thuisbus.
Thuisbus gaat weer rijden door Woerden en omliggende dorpen Nieuws 25 apr, 17:07
• Leegstaande woning aan de Molenweg.
Sloop van woningen aan Molenweg en Nieuwstraat in Zegveld Nieuws 25 apr, 16:04
• Net als in 2023 is er ook dit jaar weer veel muziek tijdens Bevrijdingsdag in Woerden.
Herdenkingen en viering Bevrijdingsdag in Woerden Nieuws 25 apr, 13:35
• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 25 apr, 13:34
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 25 apr, 10:00
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 25 apr, 10:00