Afbeelding
Foto: stockfoto

Woerden krijgt een raadgevend referendum

Algemeen 582 keer gelezen

WOERDEN • Woerden gaat het raadgevend referendum invoeren. Een initiatief daarvoor kon donderdagavond rekenen op een nipte meerderheid in de gemeenteraad. 

Een raadgevend referendum kan alleen door een groep burgers worden aangevraagd. Het is aan een referendumcommissie om te bepalen of het aangedragen onderwerp zich leent voor een referendum. Dit aan de hand van een aantal criteria die de komende maanden verder uitgewerkt gaan worden. 

Een week geleden tijdens de politieke avond leek een meerderheid voor invoering van het referendum nog ver weg. Indiener Jan-Hubert van Rensen (Inwonersbelangen) paste het voorstel zo aan dat ook de fracties van Progressief Woerden en D66 ermee in konden stemmen. 

Dialoog
Coalitiepartijen CDA en CU-SGP bleven tegen. Raadslid Rumo van Aalst (CDA) vreest dat het houden van een referendum voor flinke vertraging gaat zorgen in de besluitvorming. Dit omdat het college de uitkomst naast zich neer kan leggen. Volgens Eric de Jonge (CU-SGP) is de gemeenteraad via dialoog prima in staat is om een afgewogen beslissing te nemen in het algemeen belang. 

Oppositiepartij VVD is eveneens geen voorstander. “Je kunt ingewikkelde vragen niet verengen door een ja of nee vraag”, verduidelijkt fractievoorzitter Florian van Hout. Hij drong er bij de raad op aan om alle de criteria (voor het houden van een referendum, red.) op een rij te zetten, een procedure uit te werken en later als ‘totaalpakket’ aan de raad voor te leggen. “Daarmee voorkom je fouten.” 

Na overleg besloot Inwonersbelangen om van het initiatiefvoorstel een motie te maken (ondersteun door D66, W&D, LijstvanderDoes en Splinter) waarin het college wordt opgedragen om met een uitgewerkte referendumverordening te komen. Die motie kon rekenen op steun van een kleine meerderheid, van 16 voor en 14 tegen.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Tiende editie Woerdens Bockbier Festival Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht vraagt weer aandacht voor lange remweg trams: meer dan 40 meter! Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Column Mirte Damen: Nacht van Woerden Nieuws gisteren
Afbeelding
'Laat natuur op Woerdense bastions met rust' Nieuws gisteren
Afbeelding
Bankje voor 'wandelstad' Woerden Nieuws gisteren
Afbeelding
Meer fietsen gestolen in Harmelen 112 gisteren
Afbeelding
Feestelijke finale Robs Kaastour op Kerkplein Woerden Nieuws gisteren
Afbeelding
Romaysa (15) houdt pitch over toekomst onderwijs Nieuws gisteren