<p>Eerst de flessen met water vullen en vervolgens in de wandelpas.</p>

Eerst de flessen met water vullen en vervolgens in de wandelpas.

(Foto: Hans Bakker)

Bijna 2.000 euro opgehaald door scholieren voor Oeganda

  •   keer gelezen

De vmbo-leerlingen van het Woerdense Minkema College hebben woensdag 7 juli een bedrag van bijna 2.000 euro ingezameld voor schoon drinkwater in Oeganda. De eerstejaars leerlingen deden dat door gesponsord rond de Cattenbroekerplas te wandelen met een vrachtje van anderhalf, drie of zes liter op hun rug.


Van de redactie

Woerden- Door te wandelen voor water lieten de Minkema-scholieren zien solidair te zijn met hun leeftijdsgenoten in Oeganda, die voor schoon drinkwater heel veel méér moeite moeten doen. Naast hun waterwandeling verkochten de leerlingen in leerjaar 3 op een speciale website ook leuke hebbedingetjes die zij maakten in diverse workshops. Ook de opbrengst daarvan gaat naar het waterproject. 

Onderweg rondom de plas in de wijk Waterrijk in Woerden konden de leerlingen, die door ouders, buren en grootouders zijn gesponsord, stempels scoren door bij de stempelposten een opdracht te volbrengen. Daarbij ging het om een quiz, het uitbeelden van een spreekwoord, het maken van een rekensom over water of een sportieve opdracht. De posten onderweg zijn bemenst door vrijwilligers van de drie organiserende Woerdense Rotaryclubs. Ook het aantal liters water dat naar de finish is gedragen, leverde de leerling één of meer stempels op.

De vmbo’ers van het Minkema gingen ook creatief aan de slag. Op een door de leerlingen ontwikkelde website (www.minkema.nl/waterproject) konden zelfgemaakte armbandjes, happy stones, wenskaarten, boekenleggers en puzzels worden besteld. De leerlingen bezorgden hun creaties vervolgens aan huis.

De leerlingen werkten samen met de drie Woerdense Rotaryclubs en de Stichting Tusaidiane, die waterprojecten in Oeganda uitvoert. Tusaidiane zorgt dat het geld goed wordt besteed in een drinkwaterproject, dit keer voor de gemeenschap rond de Samson Kalibbala Mamya Memorial Secondary School in het district Rakai, gelegen in centraal-Oeganda.

Eerdere acties voor Oeganda

De Minkema-leerlingen hebben al twee keer eerder voor een Oegandees drinkwaterproject gelopen. Dankzij hun inspanningen is dat project intussen helemaal klaar.

De vmbo’ers gingen ook creatief aan de slag

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten