Bij de Naald wordt een krans neergelegd.
Bij de Naald wordt een krans neergelegd. Foto: 4en5meiwoerden

Herdenking Japanse capitulatie

16 aug, 13:58 Algemeen 160 keer gelezen

WOERDEN • Bij de Naald aan de Meeuwenlaan in Woerden is zondag het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht door de capitulatie van Japan. 

De beperkingen als gevolg van de corona-pandemie zorgden er echter ook dit jaar voor dat een openbare herdenking niet mogelijk was. De herdenking is gefilmd door Wijnand Brak en is op een later moment te zien via de website van de stichting (www.4en5meiwoerden.nl). 

De plechtigheid vond plaats bij de Naald aan de Meeuwenlaan. De aanwezigen droegen de Melati, de Indische jasmijn, als symbool van respect, betrokkenheid en medeleven. 

Na het welkomstwoord door de stichting 4 en 5 mei Woerden hield wethouder Arjan Noorthoek een korte toespraak namens de gemeente Woerden. Lea Manuputtij-Klein Haneveld, voorzitter van Sinar Maluku, vertelde het aangrijpende verhaal van haar schoonvader, KNIL-militair, die na de oorlog met zijn familie naar Nederland kwam. 

Aansluitend werden bloemstukken bij het monument gelegd door wethouder Arjan Noorthoek namens de gemeente, Batjo en Lea Manuputtij namens de Molukse gemeenschap en Kapitein der Mariniers b.d. Marcel Koopmans en Raymond Hiltrop, secretaris van SVL namens de Wapenbroeders afdeling Woerden en de Stichting Veteranen Lopikerwaard.

Na het signaal Taptoe volgde een minuut stilte waarna de bijeenkomst werd afgesloten met het lied Api Injil gezongen door Pietje Leatemia, op de gitaar begeleid door Jeffrey Lestuny.

Hans Ouwerkerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Natuurlijk begraven wordt mogelijk in Woerden Algemeen 4 aug, 11:10
Afbeelding
Foutieve naam bij foto Jaap van der Does Algemeen 4 aug, 10:45
Afbeelding
Suppend Woerden verkennen Algemeen 4 aug, 08:32
Afbeelding
Kaartjes voor Woerdense Vakantieweek Algemeen 4 aug, 08:30
Afbeelding
Fortentocht door Altena Algemeen 4 aug, 08:25
Afbeelding
‘Wat als mijn tijd is gekomen?’ Algemeen 3 aug, 09:34
Afbeelding
Genieten van het rondje om de kerk Algemeen 3 aug, 08:37
Afbeelding
Lief en leed op de foto in de Betekenisweek Algemeen 3 aug, 07:39