Wim doet mee aan TV-programma
Wim doet mee aan TV-programma Foto: W.RUTTEN

Wim in nieuwe serie van Restaurant Misverstand

Algemeen 741 keer gelezen

WOERDEN • De 68-jarige Wim uit Woerden wil graag laten zien wat nog wél kan als je dementie hebt. Daarom doet hij mee aan Restaurant Misverstand. Samen met nog 10 andere relatief jonge mensen met dementie runt hij onder de bezielende leiding van chef-kok Ron Blaauw een eetcafé in Haarlem. 

Ook dit jaar worden zij bijgestaan door presentator Johnny de Mol en professor Marjolein de Vugt. Restaurant Misverstand is vanaf woensdag 1 september wekelijks om 21.30 uur te zien op SBS6.

Deelnemer Wim komt in 2016 thuis te zitten met milde cognitieve klachten. Men denkt aan een burn-out. Een paar jaar later krijgt hij de diagnose alzheimer. Wim wil graag een bijdrage leveren aan een positievere beeldvorming rond de ziekte: “Bij mij is het glas - bijna – altijd halfvol.” Hij hoopt wel dat er in de toekomst iets gevonden wordt om dementie te behandelen. Zelf probeert hij in ieder geval heel gezond te leven. In 2020 fietste hij in totaal 10.000 km. Door zijn navigatieapparaatje komt hij altijd weer thuis.

De meeste deelnemers hebben geen ervaring in de horeca, maar iedereen is enorm gedreven om aan de slag te gaan. Johnny de Mol vertelt: “Wanneer je de diagnose dementie krijgt, verandert je leven compleet. De toekomst is niet vanzelfsprekend meer, maar de behoefte naar een actieve en volwaardige plek in de samenleving blijft bestaan.”

“Het was weer ontroerend en mooi om te zien hoe de deelnemers met hun ziekte omgaan en wat ze nog allemaal kunnen en willen. Restaurant Misverstand laat dat zien en ook hoe alle deelnemers zich desondanks heel nuttig maken en daar plezier aan beleven”, aldus De Mol.

Over Restaurant Misverstand 
Restaurant Misverstand is een samenwerking tussen SBS6 en Alzheimer Nederland. Het doel van de serie is om kennis over – en begrip voor dementie te vergroten.

Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: “Dat is hard nodig want er zijn in Nederland 290.000 mensen met dementie. Hieronder bevinden zich meer dan 15.000 mensen met dementie op jonge leeftijd. Dat is veel meer dan we lange tijd dachten. Iedereen wil zich in deze maatschappij waardevol voelen, en blijven meedoen. Dat is bij dementie niet anders. Het is schrijnend om te horen dat veel van deze mensen het gevoel krijgen dat ze niet meer meetellen. Dat zij op hun tenen moeten lopen. Bang om iets ‘geks’ te doen of zeggen. Dat schreeuwt om een begripvolle samenleving, waarin iedereen kan zijn wie hij/zij is en plezier kan beleven. Ook als je een vorm van dementie hebt.”

Restaurant Misverstand is vanaf woensdag 1 september wekelijks om 21.30 uur te zien op SBS6 en op KIJK.nl.

Hans Ouwerkerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Bart Somers bij het stalen sculptuur 'In het hoofd van je moeder'.
Stalen sculptuur in tuin Woerdense Petruskerk Nieuws 26 apr, 12:46
• Leerlingen van het Technasium van het Minkema College met het 'bestekrek' en de 'cd-lamp'.
'Bestekrek' winnaar van upcycle-project Minkema College en Duurzaamheidswinkel Nieuws 26 apr, 11:57
• Muziek tijdens een 'tussenstop' van de Thuisbus.
Thuisbus gaat weer rijden door Woerden en omliggende dorpen Nieuws 25 apr, 17:07
• Leegstaande woning aan de Molenweg.
Sloop van woningen aan Molenweg en Nieuwstraat in Zegveld Nieuws 25 apr, 16:04
• Net als in 2023 is er ook dit jaar weer veel muziek tijdens Bevrijdingsdag in Woerden.
Herdenkingen en viering Bevrijdingsdag in Woerden Nieuws 25 apr, 13:35
• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 25 apr, 13:34
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 25 apr, 10:00
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 25 apr, 10:00