• Toos van Soest (links) vult namens de drie kerken van Harmelen de voorraadkast. Rechts staat Tinie Kluft, vrijwilligster bij het Dorpshuis Harmelen.
• Toos van Soest (links) vult namens de drie kerken van Harmelen de voorraadkast. Rechts staat Tinie Kluft, vrijwilligster bij het Dorpshuis Harmelen. Foto: aangeleverd

Kerken van Harmelen openen ‘voorraadkast’ in Dorpshuis

Algemeen 429 keer gelezen

HARMELEN • Mensen in Harmelen die geen geld hebben voor eten kunnen in het Dorpshuis terecht. Daar is een ‘voorraadkast’ ingericht met etenswaren voor een eenvoudige maaltijd. Deze kunnen zonder te vragen meegenomen worden.  

De kast is er gekomen op initiatief van de diaconieën van de Hervormde Kerk, De Open Poort en de Bavokerk in het dorp. “We houden regelmatig acties voor dorpsgenoten die het niet makkelijk hebben”, laat de voorzitter van de diaconie/caritas werkgroep van de Bavokerk weten. “Die zijn zonder uitzondering een groot succes als het gaat om het inzamelen van wat dan ook. Mensen in Harmelen zijn gewoon hartstikke aardig voor elkaar.” 

Nadeel van de acties is dat deze alleen worden opgezet als ze de initiatiefnemers ‘goed uitkomen’. “We houden niet echt rekening met de momenten dat sommige mensen in Harmelen hulp nodig hebben.” 

Anoniem
Met de voorraadkast willen de kerken laten zien dat er hulp is ‘zonder erom te hoeven vragen’ en ‘zonder er dank je wel voor te hoeven zeggen’. Harmelenaren kunnen namelijk anoniem etenswaren meenemen.

Tot genoegen van de diaconale werkgroepen hebben de eerste mensen zich al gemeld die ook aan de actie willen bijdragen door zelf etenswaren in de voorraadkast te zetten. “Dit is vooralsnog niet bedoeling, want we zijn bang dat het Dorpshuis anders binnen de kortste keren overspoeld wordt met etenswaren”, aldus een lachende Toos van Soest, die aangeeft dat deze ‘stap 2’ van de actie zeker in beeld komt als er zeer regelmatig eten wordt meegenomen uit de voorraadkast. “Die ‘loop’ moet er eerst even in gaan zitten en de kerken van Harmelen hopen van harte dat dat gaat gebeuren. Zo laten we in Harmelen zien dat we er voor elkaar zijn, ook als je het moeilijk vind om om hulp te vragen.”

De voorraadkast is te bezoeken tijdens openingstijden van het Dorpshuis/Bibliotheek in Harmelen, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur. 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 17 uur geleden
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 20 uur geleden
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 20 uur geleden
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 21 uur geleden
• Padel2Go-locatie.
Woerden krijgt indoor padelcentrum met zes banen Zakelijk 24 apr, 16:34
• Kermis op het Exercitieveld in Woerden.
Jongen (14) beroofd en mishandeld op kermis in Woerden 112 24 apr, 14:47
• Mevrouw Van Doorn-Verstoep met de burgemeester.
Burgemeester Woerden bezoekt 102-jarige inwoonster Nieuws 24 apr, 14:14