• Mieke Blaauw in de klimaatkamer van Tabaksspeciaalzaak G. van Vliet.
• Mieke Blaauw in de klimaatkamer van Tabaksspeciaalzaak G. van Vliet. (Foto: Floris Bakker)

Feestelijke laatste werkdag voor Mieke bij Woerdense tabaksspeciaalzaak

  •   keer gelezen

WOERDEN • Mieke Blaauw (70) was al even met pensioen, maar vond haar werk bij Tabaksspeciaalzaak G. van Vliet in Woerden zo leuk dat ze er nog een paar jaar aan vast plakte. Maar nu is het mooi geweest. 


Het was vrijdag voor het laatst dat ze in de winkel aan de Voorstraat stond. Als verrassing hadden haar collega’s foto’s van Mieke opgehangen. En er was gebak voor bij de koffie. “Ik word voortdurend verrast”, laat Mieke weten. “Al de hele dag lopen er oud-collega’s binnen om gedag te zeggen. Ik ben ook nog eens flink in de bloemetjes gezet. Heel leuk allemaal.” Of ze het werk gaat missen? “Zeker! Vooral de sfeer en de gezelligheid met collega’s hier in de winkel. En ook met veel klanten heb ik in de loop der jaren een leuke band opgebouwd.” 

Advertentie
Mieke was al 50 toen ze begon bij de tabaksspeciaalzaak. “Ik had gereageerd op een advertentie in de krant. Dat ik werd uitgenodigd voor een gesprek vond ik best bijzonder, want ik was niet de jongste. Toen ik binnenstapte, dacht ik nog: ‘gewoon jezelf zijn, we zien wel waar het schip strandt’. Uiteindelijk ben ik aangenomen.” 

Hoewel ze zelf nooit heeft gerookt, voelde Mieke zich gelijk thuis in de tabaksspeciaalzaak. In de twintig jaar dat ze er werkte, maakte ze de nodige veranderingen mee. Zo was er de overgang van de gulden naar de euro en kwam er een nieuw kassasysteem waar iedereen flink aan moest wennen. Ook kwam er een speciale klimaatkamer in de zaak, waarin de handgemaakte sigaren op smaak blijven. “Het is belangrijk om sigaren bij de juiste temperatuur en luchtvochtigheid te bewaren. Anders verdrogen ze en kun je ze niet meer roken.”

Horloge
Over haar baas Gijsbert van Vliet heeft Mieke niets dan lof. “Hij is echt de beste werkgever die ik ooit heb gehad.” Dat Van Vliet ook blij was met Mieke, blijkt wel uit het afscheidscadeau dat zij kreeg: een horloge met gravering.    

Het besluit om te stoppen nam Mieke al een tijdje geleden. Hoewel ze het werk nog steeds leuk vindt, wil ze wat meer tijd besteden aan leuke dingen. Zo stapt ze binnenkort met haar man in het vliegtuig voor een vakantie. “We wilden naar Gran Canaria, maar door de vulkaanuitbarsting op het eiland is er door die bestemming een streep gegaan. Helaas, maar we vermaken ons hier in Woerden ook prima hoor. Misschien ga ik wel even op de koffie bij mijn oude collega’s, om bij te kletsen.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten