Foto: Zaiets Roman

Woerden ergert zich aan ‘grijpgrage’ blik Utrecht: ‘Harmelerwaard onze verantwoordelijkheid’

  •   keer gelezen

HARMELEN • Utrechtse partijen kijken met begerige ogen naar de Harmelerwaard, het glastuinbouwgebied in Harmelen dat op termijn vrij komt. 


PVV, D66 en Stadsbelang Utrecht zien graag woningbouw op de plek die direct grenst aan de woonwijk Vleuterweide. Ze willen dat Utrecht wordt betrokken bij de plannen, maar daar denken ze in Woerden anders over. Raadsleden in die plaats ergeren zich mateloos aan de ‘grijpgrage’ blik van de grote buur. 

De tuinbouwbedrijven in de Harmelerwaard gaan binnen enkele jaren vertrekken. Nu nog verwarmen zij hun kassen met gas, maar daar moeten ze mee stoppen. Omdat er in de buurt geen alternatieve ‘schone’ energiebronnen voorhanden zijn, wijken ze op termijn uit naar een andere locatie.

Niets te zeggen
Dat er een flinke lap grond vrijkomt in Harmelen is ook in Utrecht niet onopgemerkt gebleven. Het Woerdense raadslid Toos van Soest (CDA) is niet gediend van de Utrechtse bemoeienis. Zij wilde donderdagavond van wethouder Tymon de Weger weten welke contacten er zijn gelegd met Utrecht en hoe hij wil voorkomen dat de belangen van de inwoners van Harmelen over het hoofd worden gezien “De gemeente Utrecht heeft immers niets te zeggen over Woerdens grondgebied.”

De Weger memoreerde dat pas afgelopen april bekend is gemaakt dat de tuinders op termijn gaan vertrekken uit de Harmelerwaard. “We bereiden nu een verkenningsstudie voor, omdat het voor ons ook nog helemaal open staat wat er in de toekomst met dit gebied gaat gebeuren.” Hij verklaarde dat Utrecht ‘als belanghebbende’ zal worden betrokken bij de studie. “Uiteindelijk hebben wij als gemeente het laatste woord, want het is ons gebied en onze verantwoordelijkheid om een besluit te nemen over de toekomst van de Harmelerwaard.”

Geen claim
Dat er vanuit Utrecht belangstelling bestaat voor het 100 hectare grote terrein komt voor De Weger niet helemaal uit de lucht vallen. Binnen de provincie Utrecht praten zestien gemeenten namelijk al langer over de ruimtelijke toekomst. “Er is echter geen claim gelegd op de Harmelerwaard. Bovendien heeft de gemeente Utrecht voor de komende 15 tot 20 jaar op het eigen grondgebied voldoende woningbouwlocaties.”

De Weger kreeg via een motie de opdracht het stadpunt van de Woerdense gemeenteraad nog eens extra te benadrukken bij Utrecht.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten