• Koe kijkt tijdens de opnames in Zegveld in de etalage van De Leeuw's Warme Bakkerij.
• Koe kijkt tijdens de opnames in Zegveld in de etalage van De Leeuw's Warme Bakkerij. Foto: Paul van den Dungen

Koeiemart-Journaal biedt een beetje troost

Algemeen 1.203 keer gelezen

woerden • De Koeiemart gaat dit jaar weer niet door. En dat doet pijn in Woerden en omgeving. Gelukkig biedt het Koeiemart-Journaal enige troost.

"Het journaal is ook wel bedoeld als troostfilm", verklaart regisseur Mirte Damen. "Als ik dan hoor hoeveel mensen ervan hebben genoten, ben ik wel trots." De film is onder grote tijdsdruk gemaakt. Nadat eind september de mededeling kwam dat de Koeiemart niet door zou gaan, kon het script dat er lag de prullenbak in. "Ik heb in no time een nieuw script geschreven zodat we snel konden beginnen met de opnames. Die verliepen eigenlijk heel goed, mede door de professionaliteit van onze crew." 

Veldrit
De opnames in het Westdampark vormden voor Damen het hoogtepunt. Het Woerdense stadspark diende als filmset voor de 'illegale' Nacht van Woerden, de veldrit die vanwege corona was afgelast. Speciaal voor de Koeiemartfilm stapten de Woerdense topwielrensters Ellen van Dijk en Floortje Mackaij toch op hun fiets om op een wielerparcours rond de poffertjeskraam de strijd met elkaar aan te gaan. "Het is hilarisch hoe die twee meiden op elkaar reageren voor en na de wedstrijd."

Maar ook de 'snertarm' waar slager Ed van Kesteren mee kampt in de film, is blijven hangen bij de kijkers. Damen: "Heel veel klanten in de slagerij vragen nu hoe het met z'n arm is." Burgemeester Victor Molkenboer speelt eveneens een prominente rol in de film. Samen met twee koefluisteraars gaat hij, op de fiets, langs bij melkveebedrijven in de buurt om tegen elke koe persoonlijk 'sorry' te zeggen voor het niet doorgaan van de Koeiemart.

'Alle 13 Koe'
Naast bekende Woerdense gezichten wist Damen ook enkele BN'ers te strikken voor het project. Zo is Dieuwertje Blok de presentatrice van het Koeiemart-Journaal en presenteert radio-DJ Gerard Ekdom in de tweede aflevering zijn verzamel-cd 'Alle 13 Koe' aan de kijkers, met daarop een heleboel 'disKOEhits'. Bootmuzikant Reinier Sijpkens zorgde voor de muziek onder de filmscènes. "Zijn muziek roept nostalgische gevoelens op, die kijkers doen mijmeren over het verleden."

De film is mede bedacht door José Mostert-Damen. Daarnaast was Jessica Rateland van stichting Pracht in de Gracht nauw betrokken bij de totstandkoming ervan. Tijdens het filmen liepen er drie fotografen op de set. Die hebben volgens Damen 'waanzinnige' foto's gemaakt. "Daarom hebben we besloten om van die foto's ansichtkaarten en posters te maken. En er is dit jaar een speciale Koeiemart-tas. Met de opbrengst van de verkoop kunnen we weer andere mooie films maken. Zo komt er nog dit jaar een Sinterklaasfilm."


Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Leerlingen van het Technasium van het Minkema College met het 'bestekrek' en de 'cd-lamp'.
'Bestekrek' winnaar van upcycle-project Minkema College en Duurzaamheidswinkel Nieuws 9 uur geleden
• Muziek tijdens een 'tussenstop' van de Thuisbus.
Thuisbus gaat weer rijden door Woerden en omliggende dorpen Nieuws 25 apr, 17:07
• Leegstaande woning aan de Molenweg.
Sloop van woningen aan Molenweg en Nieuwstraat in Zegveld Nieuws 25 apr, 16:04
• Net als in 2023 is er ook dit jaar weer veel muziek tijdens Bevrijdingsdag in Woerden.
Herdenkingen en viering Bevrijdingsdag in Woerden Nieuws 25 apr, 13:35
• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 25 apr, 13:34
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 25 apr, 10:00
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 25 apr, 10:00
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 25 apr, 10:00