• Koe kijkt tijdens de opnames in Zegveld in de etalage van De Leeuw's Warme Bakkerij.
• Koe kijkt tijdens de opnames in Zegveld in de etalage van De Leeuw's Warme Bakkerij. Foto: Paul van den Dungen

Koeiemart-Journaal biedt een beetje troost

Algemeen 936 keer gelezen

woerden • De Koeiemart gaat dit jaar weer niet door. En dat doet pijn in Woerden en omgeving. Gelukkig biedt het Koeiemart-Journaal enige troost.

"Het journaal is ook wel bedoeld als troostfilm", verklaart regisseur Mirte Damen. "Als ik dan hoor hoeveel mensen ervan hebben genoten, ben ik wel trots." De film is onder grote tijdsdruk gemaakt. Nadat eind september de mededeling kwam dat de Koeiemart niet door zou gaan, kon het script dat er lag de prullenbak in. "Ik heb in no time een nieuw script geschreven zodat we snel konden beginnen met de opnames. Die verliepen eigenlijk heel goed, mede door de professionaliteit van onze crew." 

Veldrit
De opnames in het Westdampark vormden voor Damen het hoogtepunt. Het Woerdense stadspark diende als filmset voor de 'illegale' Nacht van Woerden, de veldrit die vanwege corona was afgelast. Speciaal voor de Koeiemartfilm stapten de Woerdense topwielrensters Ellen van Dijk en Floortje Mackaij toch op hun fiets om op een wielerparcours rond de poffertjeskraam de strijd met elkaar aan te gaan. "Het is hilarisch hoe die twee meiden op elkaar reageren voor en na de wedstrijd."

Maar ook de 'snertarm' waar slager Ed van Kesteren mee kampt in de film, is blijven hangen bij de kijkers. Damen: "Heel veel klanten in de slagerij vragen nu hoe het met z'n arm is." Burgemeester Victor Molkenboer speelt eveneens een prominente rol in de film. Samen met twee koefluisteraars gaat hij, op de fiets, langs bij melkveebedrijven in de buurt om tegen elke koe persoonlijk 'sorry' te zeggen voor het niet doorgaan van de Koeiemart.

'Alle 13 Koe'
Naast bekende Woerdense gezichten wist Damen ook enkele BN'ers te strikken voor het project. Zo is Dieuwertje Blok de presentatrice van het Koeiemart-Journaal en presenteert radio-DJ Gerard Ekdom in de tweede aflevering zijn verzamel-cd 'Alle 13 Koe' aan de kijkers, met daarop een heleboel 'disKOEhits'. Bootmuzikant Reinier Sijpkens zorgde voor de muziek onder de filmscènes. "Zijn muziek roept nostalgische gevoelens op, die kijkers doen mijmeren over het verleden."

De film is mede bedacht door José Mostert-Damen. Daarnaast was Jessica Rateland van stichting Pracht in de Gracht nauw betrokken bij de totstandkoming ervan. Tijdens het filmen liepen er drie fotografen op de set. Die hebben volgens Damen 'waanzinnige' foto's gemaakt. "Daarom hebben we besloten om van die foto's ansichtkaarten en posters te maken. En er is dit jaar een speciale Koeiemart-tas. Met de opbrengst van de verkoop kunnen we weer andere mooie films maken. Zo komt er nog dit jaar een Sinterklaasfilm."


Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Aanhouding in onderzoek naar schietpartij Leidsestraatweg in Woerden 112 3 feb, 16:22
Afbeelding
Jongetje (7) stapt trein in terwijl vader kaartje koopt 112 2 feb, 14:21
Afbeelding
Feestelijke presentatie 'Gemaakt in Woerden' Algemeen 1 feb, 16:37
Afbeelding
Hester Radstake nieuwe predikant Evangelisch-Lutherse Gemeente Woerden Algemeen 1 feb, 16:34
Afbeelding
Nieuw ontwerp Woerdense bastions stuit op verzet Algemeen 1 feb, 16:32
Afbeelding
Iozefina Paulet wordt raadslid voor het CDA in Woerden Algemeen 1 feb, 16:25
Afbeelding
Vragen over toekomst hertenkamp in Woerdens Staatsliedenkwartier Algemeen 1 feb, 16:16
Afbeelding
Oversteek Polanerbaan in Woerden veiliger gemaakt Algemeen 1 feb, 16:16