<p>&bull; Het planten van de drie bomen gebeurde aan de Oostsingel, tegenover de Wilhelminaschool. Vanwege werkzaamheden rondom het Exercitieveld moest de organisatie uitwijken naar een andere locatie. &nbsp;</p>

• Het planten van de drie bomen gebeurde aan de Oostsingel, tegenover de Wilhelminaschool. Vanwege werkzaamheden rondom het Exercitieveld moest de organisatie uitwijken naar een andere locatie.  

(Foto: Thomas Sohilait)

Actiegroep is wachten beu zet zelf bomen in grond

  •   keer gelezen

WOERDEN • Actiegroep Hart voor Natuur Woerden is het wachten beu: waar blijven de nieuwe bomen die de gemeente heeft beloofd te plaatsen op het Exercitieveld? Als duwtje in de rug plantte de groep woensdagmiddag - op nationale boomfeestdag - vast zelf een drietal nieuwe bomen. 


De afgelopen jaren sneuvelde de ene na de andere boom rond het terrein. “Van de 60 monumentale kastanjebomen staan er nog 43, waardoor er gaten zijn gevallen in de bomenrij”, vertelt Irene Jansen Vermeij van de actiegroep. “In juni heeft de raad besloten dat de resterende bomen moeten blijven staan en dat de gaten gevuld gaan worden. Maar tot op heden is dat niet gebeurd, terwijl november juist een goede maand is om nieuwe bomen in de grond te zetten.”

Asfalt
Er liggen plannen om het evenemententerrein op te knappen. De gemeente wilde in eerste instantie de oude bomen weghalen en nieuwe in de grond te zetten, maar dat idee leidde tot veel protest. Volgens Jansen Vermeij kunnen de bomen die er staan nog wel een x-aantal jaren mee. “Het ligt helemaal aan de groeiomstandigheden of ze daar ouder kunnen worden. Nu is er asfalt tot aan de stam neergelegd en kun je je auto bovenop de wortels parkeren. De bodem is er helemaal platgetrapt waardoor de bomen weinig zuurstof uit de grond kunnen halen.”

Dat de gemeente de herplantplicht negeert is voor Jansen Vermeij geen verrassing. “Woerden heeft niet echt een bomenbeleid, eerder een kapbeleid. Als een boom ziek, oud of niet meer veilig is - of gewoon in de weg staat -, wordt -ie al snel gekapt. Mensen beseffen zich onvoldoende dat bomen ontzettend waardevol zijn. Ze zorgen voor zuurstof, vangen water af en leggen CO2 vast. Allemaal zaken die niet in geld zijn uit te drukken.”

Gemeenteraadsverkiezingen
De gemeente heeft de actiegroep laten weten dat er deze winter nog geen bomen geplant worden rond het Exercitieveld. Pas na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart zal daarover een besluit vallen. Tot teleurstelling van Jansen Vermeij. “Als er volgend jaar niets gebeurt, gaan we weer actie voeren en zullen ze nog vaker van ons horen.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten