<p>• Kassen in de Harmelerwaard.</p>

• Kassen in de Harmelerwaard.

(Foto: Floris Bakker)

‘Maak van Harmelerwaard groene buffer’

  •   keer gelezen

harmelen • Het CDA Woerden wil dat de Harmelerwaard een groene bestemming krijgt, als buffer tussen Utrecht en Harmelen. Huizenbouw is voor de christendemocraten op dit moment geen optie.


De tuinders in het gebied lieten begin dit jaar weten te willen vertrekken uit het gebied omdat glastuinbouw er geen toekomst heeft. Er zijn in de Harmelerwaard te weinig mogelijkheden om te verduurzamen. De lokale omstandigheden lenen zich niet om te kunnen voldoen aan energieneutraliteit, verduurzaming en uitbreiding. Ze denken dat verplaatsen alleen financieel haalbaar wordt bij een hoge grondopbrengst. Woningbouw is daarom een goede optie voor het gebied.

Werkbezoek
Het CDA Woerden wil echter dat het gebied een groene buffer wordt, in verbinding tussen Haarzuilens en het vijverbos, als grens tussen Utrecht en Harmelen. Een standpunt dat tijdens een werkbezoek van een CDA-delegatie aan de Harmelerwaard ook kenbaar is gemaakt. 

Hoewel partij en tuinders dus een andere mening hebben over de toekomst van het gebied, was het volgens CDA’er Henny Ekelschot goed om met elkaar van gedachten te wisselen“Voor het CDA Woerden is een met woningen volgebouwde Harmelerwaard op dit moment niet het beeld van de toekomst, dat hebben we ook duidelijk laten weten. Wij vinden het wel belangrijk dat er met de inwoners van Harmelen samen wordt nagedacht over de toekomstige inrichting van dit gebied.” 

Regie
Stilzitten is volgens raadslid Toos van Soest geen optie. “Dat zorgt ten eerste voor verloedering in het gebied. Bovendien kijken politieke partijen in Utrecht met ons mee. Het is daarom goed om als gemeente Woerden zelf de regie te houden.”

De gemeente is al bezig met de ontwikkeling van een toekomstvisie voor de Harmelerwaard. Daarbij worden alle partijen worden betrokken om een aantal scenario’s uit te werken.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten