Afbeelding
Foto: Floris Bakker

Bomen eerste tiny forest van Woerden de grond in

Algemeen 481 keer gelezen

WOERDEN • Tientallen kinderen van de Franciscusschool in Woerden hebben donderdagochtend samen met ouders en buurtbewoners naast hun school een tiny forest geplant. 

In totaal gingen er ruim 600 bomen en struiken de grond in. “Allemaal inheemse soorten”, vertelt Vivian van Deel van IVN Natuureducatie. “Je moet dan denken aan soorten als wilg, linde, kornoelje en aalbes. Dit tiny forest - het eerste in Woerden - moet uiteindelijk uitgroeien tot een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan.” 

Verkoeling
Het idee achter een tiny forest is volgens Van Deel vrij eenvoudig. “Een tiny forest draagt bij aan de biodiversiteit, maar zorgt tegelijkertijd voor verkoeling op warme dagen en waterberging bij flinke neerslag. Daarnaast verbindt het kinderen en buurtbewoners met de natuur dichtbij én met elkaar.”

In het minibos is bewust een open plek gecreëerd. Die plek is bedoeld als ‘buitenlokaal’. “Kinderen krijgen er les over de natuur. Wij gaan als IVN de leerkrachten van deze school daarbij helpen middels een workshop.”

Houten schijfje
Wethouder Ad de Regt kwam langs om een handje te helpen. Hij zette met één van de leerlingen het eerste boompje in de grond. Na deze openingshandeling mochten alle leerlingen (in groepjes) een boom of struik planten. Eenmaal  in de grond hingen ze er een rond houten schijfje aan met hun naam erop.

De Regt noemt het tiny forest een aanwinst voor Woerden. Dat leerlingen van de Franciscusschool zelf de handen uit de mouwen steken vindt hij geweldig. “Naast dat het goed is om lekker buiten bezig te zijn leer je zo veel meer over de natuur dan uit een boekje.” 

Bloeiende bermen
De laatste jaren staat natuur hoger op de gemeentelijke agenda. Zo nam de raad onlangs nog een amendement aan om het aantal bloeiende bermen te vergroten. En ook bij grote projecten is er meer aandacht voor groen. De Regt noemt het project aan de Oostdam als voorbeeld. “Daar komt een brede berm met veel bomen.”

In het kader van Boomfeestdag (10 november) maakte de gemeente inwoners blij met een gratis boom. “Binnen twee dagen waren alle 200 bomen vergeven”, blikt De Regt terug. “We willen de actie volgend jaar - het jaar dat Woerden 650 jaar bestaat - opnieuw doen.” 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Muziek tijdens een 'tussenstop' van de Thuisbus.
Thuisbus gaat weer rijden door Woerden en omliggende dorpen Nieuws 20 uur geleden
• Leegstaande woning aan de Molenweg.
Sloop van woningen aan Molenweg en Nieuwstraat in Zegveld Nieuws 21 uur geleden
• Net als in 2023 is er ook dit jaar weer veel muziek tijdens Bevrijdingsdag in Woerden.
Herdenkingen en viering Bevrijdingsdag in Woerden Nieuws 23 uur geleden
• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 23 uur geleden
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 25 apr, 10:00
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 25 apr, 10:00
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 25 apr, 10:00
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 09:05